Online warme truiendag op Didamse school

Gepubliceerd: 04-02-2021 14:02. Bijgewerkt: 04-02-2021 14:54

De basisscholen mogen weer open, maar welke regels voor de heropening van de scholen gelden is nog onbekend. Als opwarmertje naar de heropening organiseert basisschool IKC De Toorts uit Didam een online warme truiendag, om op die manier aandacht te vragen voor energiebesparing.

"We hebben de leerlingen gevraagd een warme trui aan te doen en de verwarming thuis een of twee graden lager te zetten", vertelt Mieke Bongers, lerares op de Didamse basisschool. "We verwachten dat de meeste leerlingen en hun thuiswerkende ouders meedoen." Voor de lockdown had de school grote plannen voor warme truiendag, zo zou de hele dag in het teken staan van energiebesparing en warme kleding. Nu wordt er alleen 's ochtends voor aanvang van de online les over gesproken. "We willen er toch aandacht aan besteden en hopen dat de leerlingen inzien dat de verwarming lager kan, helemaal nu ze thuiszitten en meer energie verspillen", legt Bongers uit.

Warme truiendag op school komt voor IKC De Toorts net te vroeg. Vanaf maandag mogen de basisscholen pas weer fysiek leerlingen ontvangen. Volgens Bongers wordt het een uitdaging om alles op tijd geregeld te krijgen: "Er is veel onduidelijkheid", zegt de leerkracht. "We hebben geen regels ontvangen waar de school zich aan moet houden. Het is leuk bedacht om de basisscholen weer te openen, maar in de praktijk hebben ze het niet goed doordacht." Ondanks het gebrek aan een protocol verwacht Bongers haar leerlingen maandag gewoon te kunnen ontvangen op de Didamse basisschool: "We werken hard door, ook in avonden en weekenden, om het voor de leerlingen maandag helemaal geregeld te hebben."

Wisselende reacties
De maatregelen die al door de rijksoverheid naar buiten zijn gebracht zijn nog niet volledig, maar het is in ieder geval duidelijk dat leerlingen onderling niet verplicht zijn afstand te houden, leraren moeten van elkaar wel anderhalve meter afstand bewaren. De pauzes worden verspreid en vaste groepjes leerlingen geadviseerd. Mondkapjes zijn op basisscholen niet verplicht en na besmetting moet een hele klas vijf dagen in quarantaine. Hoewel de meeste leerlingen zin hebben om maandag weer naar school te gaan, merkt Bongers dat er ook veel leerlingen zenuwachtig zijn: "Ze zijn net gewend aan het thuiswerken en nu moeten ze weer naar school."

Foto: Mieke Bongers

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)