Ulft, Netherlands

Onderzoek naar Joods vastgoed in WOII

Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Oude IJsselstreek en Oost Gelre laten de Radboud Universiteit in Nijmegen een onafhankelijk onderzoek doen naar in beslag genomen Joods vastgoed tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De focus van het onderzoek ligt op de rol van de gemeenten bij de onteigening van Joodse panden en de afhandeling daarvan na afloop van de oorlog.
Domien Esselink | 1 juli 2022 11:15 | Aangepast op 1 juli 2022 11:15
Joodse inwoners werden tijdens de oorlog gedwongen hun woningen te verlaten en het onroerend bezit werd onteigend en veelal doorverkocht. Na afloop van de oorlog zagen ze bijvoorbeeld hun eigen meubels terug in een opslag en moesten er voor betalen om te terug te krijgen. De vijf Achterhoekse gemeenten willen weten hoe er destijds is gehandeld bij het herstellen van het (eigendoms)recht voor Joodse burgers en hun nabestaanden. In navolging van haar collega Joris Bengevoord in Winterswijk wil ook burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre duidelijkheid over het handelen van haar gemeente destijds.

“Het is verschrikkelijk dat Joods vastgoed tijdens de Tweede Wereldoorlog is onteigend en doorverkocht", zegt Bronsvoort. "Joodse inwoners die na de Tweede Wereldoorlog hun onteigende en doorverkochte woning wilden terugkrijgen, ontvingen van sommige gemeenten weinig medewerking en medeleven. Ze moesten soms zelfs bijkomende kosten betalen om weer in het bezit te komen van hun eigen woning." Ze voert het woord namens de vijf gemeenten: "Het is erg belangrijk dat wij laten onderzoeken of deze woningen en stukken grond na de bevrijding weer bij de rechtmatige eigenaren terecht zijn gekomen. En hoe de gemeenten daarbij toentertijd hebben gehandeld.”

Klankbordgroepen
Er worden gemeentelijke klankbordgroepen ingesteld met mensen die een relatie hebben met of kennis hebben van het vraagstuk. Vanuit de afzonderlijke klankbordgroepen komt er één werkgroep die als aanspreekpunt voor de Radboud Universiteit Nijmegen gaat dienen. De voorbereidingen zijn begonnen, na de zomer begint het definitieve onderzoek.


Foto: REGIO8 (archief, leggen struikelstenen in Laag-Keppel)

Lees ook

Omwonenden gemeentehuis Bronckhorst starten petitie tegen komst asielopvang

Omwonenden van het gemeentehuis in Hengelo zijn een petitie gestart waarin ze vragen om opnieuw te k...

Brandweer redt weggevlogen papegaai uit boom in Westendorp

De brandweer is dinsdagavond uitgerukt om een papegaai te vangen die was ontsnapt uit een huis in Va...

Kettingbotsing met vier voertuigen op Zelhemseweg in Doetinchem

Vier bestuurders zijn dinsdagmiddag op elkaar gebotst op de Zelhemseweg in Doetinchem. Bij de kettin...

Honkballers willen aan de slag met nieuwe club in Doetinchem

Voetbal, hockey, tennis, atletiek, rugby. Allemaal sporten die beoefend kunnen worden bij een Doetin...

Fietsster raakt gewond na aanrijding met hond in Doetinchem

Bij een ongeval op de Toscane in Doetinchem is een fietsster gewond geraakt. Een jongedame fietste o...

Zijspancrosser Justin Keuben uit Wehl loopt zware blessure op tijdens WK in Portugal

De Wehlse zijspancrosser Justin Keuben is zaterdag hard ten val gekomen bij het WK Zijspancross in P...