Ondernemers Doetinchem zijn strijdvaardig

Gepubliceerd: 05-10-2020 16:10. Bijgewerkt: 05-10-2020 16:49

De coronacrisis is een onophoudelijke puzzel voor winkeleigenaren in de binnenstad van Doetinchem. Desinfectiemiddelen zijn inmiddels gemeengoed, maar onder meer het landelijk verscherpte mondkapjesadvies doet een beroep op het aanpassingsvermogen van ondernemers.


“Je moet veel schakelen, want er komen telkens weer andere regels”, licht Gabi Hunter, voorzitter van de ondernemersvereniging Doetinchem, de huidige stemming bij ondernemers in de binnenstad toe. “Nu is het weer het mondkapjesverhaal. Je moet continu schakelen wat je gaat doen met je winkel, want hoe zorg ik dat ik mensen naar de winkel krijg en hoe draai ik omzet?” De gemeente Doetinchem komt ondernemers in het centrum tegemoet door terrassen in wintertijd toe te staan en geen terrasbelasting te heffen. Ook mogen winkeliers elke zondag hun deuren openen. Hunter is blij met de steun omdat volgens haar alle kleine beetjes helpen in deze tijd: “Ik hoop dat de mensen ons blijven steunen. Ook in deze periode, want ik wil straks heel graag weer een bruisend Doetinchem."

De ondernemers merken niet dat bezoekers de binnenstad weren. Volgens verkoopmedewerker Thecla Aaldering liep het afgelopen weekend ook met de nieuwe maatregelen nog storm bij Nelson Schoenmode in de Hamburgerstraat: “Ik dacht eerst dat het rustig zou zijn, maar we hebben heel goed verkocht. We waren met z’n tweeën, maar dat was ook echt wel nodig.” Wel hoopt Aaldering dat meer winkels hun deuren openen op de Koopzondagen: “Klanten komen naar de stad om lekker te shoppen. Nu zitten de winkels in de Boliestraat zo ongeveer allemaal dicht. En ook in deze straat sluiten steeds meer zaken en dat is zonde."

Mondkapjes geen gemeengoed
Volgens bezoekers en ondernemers houden mensen in het stadscentrum meer en meer rekening met de corona-uitbraak, hoewel mondkapjes ondanks de landelijke oproep nog geen gemeengoed zijn. “Het personeel draagt mondkapjes, maar veel bezoekers niet”, concludeert binnenstadbezoeker Klaas Kaptijn. Shopster Tiny Wentink merkt dat veel Doetinchemse ondernemers hun best doen om zich aan de maatregelen te houden: "Bij menigeen staat dat je een mondkapje voor moet doen en de karretjes worden over het algemeen goed schoongemaakt.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)