Onbekende pissebedsoort ontdekt in Winterswijk

Gepubliceerd: 22-05-2020 18:05. Bijgewerkt: 22-05-2020 18:59

In de steengroeve in Winterswijk is een fossiel van een pissebed ontdekt van tussen de 242 en 247 miljoen jaar oud. Niet alleen is er nog nooit zo'n oud pissebeddenfossiel gevonden in Nederland, het gaat ook om een nieuw soort.

De steengroeve is in Nederland een unieke locatie voor paleontologen

"De nieuwe soort is door de onderzoekers Gelrincola winterswijkensis genoemd, naar de vindplaats van het fossiel", zo laat de Universiteit Utrecht (UU) weten. "Gelrincola’ verwijst naar de provincie Gelderland, ‘winterswijkensis’ naar Winterswijk." De ontdekking werd verricht door een internationaal team van paleontologen van de UU, de Rijksuniversiteit Groningen, Ludwig-Maximilians-Universität München en de Werkgroep Muschekalk Winterswijk. Vanaf 8 juni is het gevonden fossiel te bezichtigen in Naturalis.

Volgens de UU zijn fossiele pissebedden uiterst zeldzaam. Wereldwijd waren tot voor kort slechts negen soorten uit het Trias tijdperk bekend. De pissebed die in Winterswijk is gevonden stamt uit het zogenaamde midden-Trias en zou tussen de 242 en 247 miljoen jaar oud zijn. "Destijds bevond Winterswijk zich aan de rand van een grote binnenzee", aldus de UU. "Langs de kust van deze Muschelkalkzee bevonden zich uitgestrekte getijdenvlakten waar veel overblijfselen van dieren in de kalkmodder bewaard zijn gebleven."

Meerdere vondsten

De steengroeve in Winterswijk is een unieke locatie voor paleontologen. In het verleden werden onder meer overblijfselen van de nothosaurus en een tweehonderd miljoen jaar oud keverfossiel gevonden. Komende zomer wordt de zoektocht naar fossielen op de locatie vervolgd. Ook komt er in de toekomst een bezoekerscentrum bij de groeve, waar gevonden fossielen kunnen worden tentoontgesteld.

Foto: REGIO8 (archief)


Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)