Onbegrip bij Feestfabriek door coronabeleid

Gepubliceerd: 18-08-2021 16:08. Bijgewerkt: 18-08-2021 16:33

Met een groot gevoel van onbegrip kijkt de Feestfabriek naar de huidige coronamaatregelen. Door alle festivals van het bedrijf, de Zwarte Cross, Mañana Mañana en later de Mega Immuun Party ging een streep, terwijl sportevenementen als de Formule 1 wel doorgaan.

"Boos, teleurgesteld, kwaad, eigenlijk alles behalve blij", beschrijft mede-eigenaar Ronnie Degen van de Feestfabriek de gevoelens van de festivalbranche. "Waarom meten we met twee maten terwijl iedereen staat te springen om open te gaan?" De mede-eigenaar zag met lede ogen aan hoe de Dutch Grand Prix op Zandvoort met 70.000 toeschouwers groen licht kreeg van de overheid: "Ik las vanmorgen dat er een grote camping naast het circuit wordt gebouwd terwijl dat juist twee maanden geleden is verboden. Geen meerdaagse campings bij festiviteiten."

Maandag bracht de Feestfabriek naar buiten dat, naast de Zwarte Cross en Mañana Mañana ook de Mega Immuun Party geen doorgang kan vinden in 2021. Het festival had een alternatief voor de Zwarte Cross moeten zijn maar kan door de huidige maatregelen geen doorgang vinden. "Dat is pijnlijk, maar we geven de moed niet op en we gaan in 2022 drie fantastische festivals neerzetten", vertelt Degen. "Dan gaan we hopelijk geschiedenis schrijven met de mooiste feesten na de coronaperiode."

Niet uit te leggen
"We zien dat onze bezoekers en fans het ook niet begrijpen", laat de mede-eigenaar weten. De organisatie voelt zich gesteund door de bezoekers die vertrouwen blijven houden in de Feestfabriek: "Het valt mee hoeveel kaarten we terugkrijgen, mensen willen nog steeds naar onze festivals komen." Door de festivalloze zomer maakt de Feestfabriek zich zorgen over rode cijfers. Onder andere de verkoop van Zwarte Cross Sneakers en De Groene Buizerd moeten ervoor zorgen dat alle 35 mensen op de loonlijst hun baan behouden: "We willen niemand kwijt, zodat we in 2022 alles weer aankunnen."

Pijlen op 2022

Degen geeft aan dat zij ondanks de lastige periode geen zorgen hebben over het kunnen organiseren van de geplande festivals in 2022: "Als wij het kunnen doen, dan gaan we alle drie de festivals neerzetten." De pijlen van de Feestfabriek zijn dan ook gericht op volgend jaar: "In april de Mega Imuun Party, juni Mañana Mañana en juli Zwarte Cross."

Unmute Us!
In vijf Nederlandse steden staan demonstraties gepland vanuit de festivalbranche. Onder de naam 'Unmute Us!' eisen zij dat alle evenementen vanaf 1 september weer plaats mogen vinden. De Feestfabriek is niet direct betrokken bij deze organisatie maar steunt de demonstraties: "Wij steunen alles om onze branche open te krijgen, dus ook hier doen wij aan mee."

Foto: REGIO8 (Archief)

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)