Olympische droom van Hiddink uiteen gespat

Gepubliceerd: 24-11-2019 10:11.

Guus Hiddink is teleurgesteld over zijn gedwongen vertrek als bondscoach van het Olympisch team van China. Hoewel de 73-jarige voetbaltrainer in zijn ogen goede resultaten boekte met de selectie, bleek de aanstelling van een nieuwe president van de Chinese voetbalbond reden voor zijn ontslag.


“Dat was een teleurstelling omdat je heel lekker met die jongens werkt”, zegt Hiddink over zijn vertrek uit het Aziatische land. Het lukte om met zijn team de eerste horde te nemen in de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio, maar de aanstelling van bondsvoorzitter Chen Xuyuan als opvolger van Du Zhaocai bleek reden om de Achterhoekse trainer na een jaar aan de kant te schuiven. Hij werd in september vervangen door Hao Wei. “De nieuwe president neemt meestal een hele batterij aan nieuwe trainers mee”, vertelt Hiddink. “Ik wist dat niet, maar mijn ‘Hollandse Chinezen’ zeiden dat dat niet gek is. De resultaten waren goed, want de opdracht was om de eerste horde te nemen van vijftig naar zestien landen. Dat was heel goed werk. Dan is het teleurstellend als je niet de stap kan maken. Maar ik wens de nieuwe groep, en met name de jongens, veel sterkte om naar de Olympische Spelen te gaan.”

Voor de toekomst geeft Hiddink aan dat hij geen specifieke ambitie heeft. “Ik ga in ieder geval niet meer dagelijks op het veld staan”, zegt de succestrainer, die de afgelopen periode wel regelmatig is benaderd voor een rol als commissaris bij diverse clubs. “Maar dan voel ik mij gebonden”, aldus Hiddink. “Ik vind voetbal nog te leuk om achterover te zitten en pas mijn mening te geven als het kalf bijna verdronken is.” Voorlopig is de Varssevelder vooral raadgever voor spelers en trainers: “Dat gaat dan over keuzes in carrières. Wanneer moet je een transfer maken en waarheen. Ga je naar de commerciële kant of ga je sportieve stappen zetten. Dan geef ik mijn mening en dan moet de andere kant kijken wat ze ermee willen doen.”

Foto: REGIO8 (boekpresentatie ’65 jaar De Graafschap’)

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)