Nog veel onduidelijkheid bij grensverkeer

Gepubliceerd: 07-10-2020 11:10. Bijgewerkt: 14-10-2020 15:26

De beslissing van Duitsland om de provincie Gelderland aan te wijzen als risicogebied wegens het coronavirus heeft de afgelopen dagen voor grote onduidelijkheid gezorgd bij grensverkeer. Hoewel Achterhoekers in Duitsland welkom zijn zonder meldplicht, is dit niet voor iedereen helder.


"Wij hebben het van het weekend al gemerkt", zegt Paul Kuster, eigenaar van het tankstation nabij de grens in Emmerich. "De omzet was een heel stuk teruggevallen omdat er ergens gemeld was dat de Nederlanders waarschijnlijk niet meer konden tanken en boodschappen mochten doen in Duitsland." Voor Nederlanders is het voorlopig nog gewoon toegestaan om over de grens te tanken. Bij een bezoek korter dan 24 uur geldt er voor Nederlanders geen meldplicht, ondanks eerdere berichtgeving. Dit is dinsdagavond bekend gemaakt door de Duitse regio Noordrijn-Westfalen.

De bezoekers van het tankstation storen zich aan het gebrek aan communicatie vanuit de Duitse en Nederlandse overheden onderling. "Het is heel tegenstrijdig want de ene dag is het zo, en de andere dag is het weer zo", reageert de Nederlandse Marjan Frauenfelder, die haar auto volgooide bij de pomp. Een andere klant, Verdi Kulk, beaamt dit: "De regels worden helemaal niet goed gecommuniceerd met Nederland en dat maakt het extreem lastig."

Afsluiten van grens
Pompeigenaar Kuster is blij dat de grens open blijft en dat zijn landgenoten bij zijn pompstation mogen tanken. Hij schetst de gevolgen van een algehele afsluiting van de grens tussen Nederland en Duitsland: "Dit station kan dicht als de grenzen helemaal afgesloten worden, want negentig procent van de klanten zijn Nederlanders."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)