Nog geen zorgen om wietplannen Duitsland

Gepubliceerd: 25-11-2021 12:11. Bijgewerkt: 25-11-2021 12:40

De politieke partijen die in Duitsland een nieuwe regering gaan vormen, willen onder meer cannabis legaliseren voor recreatief gebruik. In Winterswijk verwachten ze dat de Duitse klanten voorlopig nog wel blijven.

"Waar in Duitsland mag het straks verkocht worden?", vraagt Sander Vos, eigenaar van coffeeshop Sensi in Winterswijk zich af in gesprek met Omroep Gelderland. Ook vraagt hij zich af wie de softdrugs gaat kweken en controleren: "Dat zijn nu nog allemaal vragen." Hij denkt dat het nog wel even duurt voordat de oosterburen de legalisering van softdrugs geregeld hebben "Ik verwacht dat ze (de Duitse autoriteiten, red.) eerst in een paar steden of deelstaten een proef willen gaan doen. Bijvoorbeeld in Berlijn of in Hamburg", zegt Vos. "In Noordrijn-Westfalen, dat bij ons aan de grens ligt, zijn ze juist niet zo enthousiast. Dus dat gaat nog een paar jaar duren, denk ik. In Nederland wilden we een aantal jaar geleden ook beginnen met een proef om wiet te legaliseren, maar we zijn helaas sindsdien bijna niks opgeschoten met de plannen."

Bij de coffeeshop in Winterswijk stoppen woensdagavond veel auto’s met Duitse kentekens. "Ik wacht op mijn vrienden, zij zijn nu binnen om iets te kopen", vertelt een jonge vrouw in de auto. Ze is met een vriendengroep uit Bocholt naar Winterswijk gekomen: "Ik kom hier zelf nu voor de tweede keer. Ik vind het goed dat ze in Duitsland wiet uit de criminaliteit willen halen."

Medicinaal gebruik

Ook een Poolse man die in Duitsland woont, komt gebruik maken van de coffeeshop in Winterswijk. "Ik kom hier een keer per week wat halen, voor mij is dat fantastisch", laat hij weten. "Ik gebruik wiet om medicinale redenen. Het is in Duitsland niet gemakkelijk om wiet te kopen. Dus voor mij zou dat beter zijn. Dan hoef ik ook geen illegale dingen te doen, zoals nu, want ik moet het nu meenemen over de grens."


Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: REGIO8 (archief)

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)