Ulft, Netherlands

Zwarte Cross inspireert tot motorcrossen

In de jaren ‘80 waren vijftienduizend toeschouwers langs de kant van de crossbaan in Halle geen uitzondering. Die gloriejaren zijn inmiddels voorbij, maar de motorsport is nog steeds populair in de Achterhoek, mede door de Zwarte Cross zien verenigingen de ledenaantallen weer groeien.
Serena Speet | 20 juli 2022 09:22 | Aangepast op 20 juli 2022 09:22
Het festival in Lichtenvoorde draait bij de geboorte in 1997, toen nog in Hummelo, volledig om motorsport. Later wordt er muziek en ander spektakel aan toegevoegd. Desondanks blijft de Zwarte Cross een evenement voor liefhebbers van crossmotoren en inspireert het mensen om zelf op een crossmotor te stappen. In de beginjaren van de Zwarte Cross ziet de Motor- Autoclub Lochem (MACSEV) het aantal leden enorm toenemen. "Daarna was het een paar jaar wat minder, maar nu zien we de laatste jaren dat het weer toeneemt", zegt bestuurslid Franc Hoksbergen bij Omroep Gelderland.

Die toename precies verklaren kan Hoksbergen niet. Wel denkt hij dat het succes van de Nederlandse rijders Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff ook mensen inspireert. Daarnaast weet hij zeker dat de Zwarte Cross bijdraagt aan de toename: "Er zijn daardoor zeker meer volwassenen gaan crossen." Het evenement heeft de motorcross ook meer bekendheid gegeven, zegt Hoksbergen: "Mensen die misschien voor de muziek naar het festival komen, maar zo ook kennismaken met de motorsport."

Inspiratie op doen
De club in Lochem verwelkomt de afgelopen twintig jaar met name meer hobbyrijders. "Als je bij zo'n evenement bent dan zie je hoe de motorrijders hun ding doen”, vertelt Hoksbergen over de inspiratie voor nieuwe leden. “Als dat je aanspreekt dan denk ik wel dat mensen daardoor sneller geneigd zijn om zelf ook op een motor te stappen."

Halle
Ook in Halle, waar de Zwarte Cross van 1999 tot en met 2005 wordt gehouden, merken ze het effect van het evenement. "Er komt daar - helemaal de laatste jaren - zoveel publiek. Er zijn altijd mensen die denken: dat is een mooie sport, die wil ik ook beoefenen", zegt Henk Leerink van motocrossvereniging Halmac.

Van vader op zoon
De jongste rijders op 'de Kappenbulten', het circuit in Halle, zijn nog maar vijf jaar oud. Momenteel telt de club een kleine twintig jonge talentjes in de leeftijd van 5 tot en met 7 jaar. "Motorcrossen is een echte familiesport. Vaak gaat de sport over van opa op vader en van vader op zoon, of tegenwoordig ook soms op dochter."

Groeiend ledenbestand

De vereniging telt momenteel ruim 1100 leden, vijf jaar geleden waren dat er nog achthonderd. Of jonge jongens en meisjes ook door de Zwarte Cross met crossen beginnen, betwijfelt Leerink. "Het thuisfront speelt bij kinderen ook een grote rol bij de keuze voor een sport."

Rijden voor dertigduizend man
Voor de jeugd die al op een crossmotor zit kan het wel een enorme boost geven, zo weet Lars Volman. Op zijn 9e reed hij mee met de Calimero Klasse op de Zwarte Cross. "Voor 30.000 man rondrijden, dat maakte wel indruk", vertelt zijn vader.

‘Zou super zijn’

Volgens Ronnie Jaaltink uit Zelhem, wiens dochter Noor Jaaltink (15) crosst, versterken de motorcross en de Zwarte Cross elkaar. "Als je daar een paar dagen bent geweest, in combinatie met een leuk feestje, dat werkt positief." Een keer zelf rijden op de Zwarte Cross, dat ziet dochter Noor wel zitten: "Voor zoveel publiek rijden, dat zou super zijn."

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

Zwarte Cross|Motorcross|

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Orgel Joke maakt rentree op Zwarte Cross, ook Acda en De Munnik komen

Acda en De Munnik, The Partysquad en publieksfavoriet Orgel Joke komen deze zomer naar de Zwarte Cro...

Nieuwe namen Zwarte Cross, Suzan & Freek headliner op de donderdag

De Zwarte Cross heeft donderdag weer een nieuwe lijst met namen bekend gemaakt voor de editie van 20...

Crossers uit het hele land kunnen zich nu kwalificeren voor Zwarte Cross

De Zwarte Cross gaat verder als zelfstandig motorcrossevenement, de Zwarte Cross Open. Voorheen was ...

Onbesoesde Rock'n Roll van Bökkers op de Zwarte Cross

Met het verhuizen van frontman Hendrik Jan Bökkers naar Ruurlo is zijn dialectformatie Bökkers nu oo...

Naast Armin van Buuren ook Status Quo en Boh Foi Toch op de Zwarte Cross

De Zwarte Cross heeft de eerste reeks namen voor de editie van 2024 bekendgemaakt. Eerder werd de ko...

DJ Armin van Buuren komt naar de Zwarte Cross

De organisatie van de Zwarte Cross heeft vrijdag middels een video bekend gemaakt dat Armin van Buur...