Ulft, Netherlands

Zorgen in Montferland om verdwijnen van Pieterpad-route

Partijen in Montferland zijn bezorgd om de Pieterpad-route door te gemeente verliezen als het veerpontje over de Rijn net als afgelopen winter uit de vaart gaat. De stichting achter de populaire wandelroute overweegt inderdaad om het pad anders te laten lopen, maar het is geenszins zeker dat die niet meer door de grensgemeente zou lopen.
Jasper Hazelaar | 14 april 2023 11:51 | Aangepast op 14 april 2023 11:51
“We zijn de mogelijkheden voor een andere route nog aan het verkennen”, zegt voorzitter Maarten Goorhuis van Stichting Pieterpad. Afgelopen winter voer het veer over de Rijn tussen Millingen en Pannerden niet, toen werd door Stichting Pieterpad ook al een andere route aangewezen, via het Noaberpad. Deze route loopt vanaf Stokkum via Spijk en Emmerich naar Kleef naar Milsbeek. “Dat is ook een optie voor een lange termijn oplossing, maar we kijken ook naar andere mogelijkheden”, vertelt Goorhuis. “Als het veer in oktober van dit jaar opnieuw uit de vaart gaat moeten we in elk geval een alternatief kunnen aanbieden.”

De route van het Pieterpad loopt nu onder meer door Braamt en Zeddam, waar lokale ondernemers elk jaar garen spinnen bij de veertig- tot vijftigduizend wandelaars die door de gemeente lopen. “Daar profiteren we natuurlijk van”, zegt Rob Vister van Stichting Montferland Marketing. “Dat heeft te maken met overnachtingen, maar ook met bezoeken aan plaatsen als mensen afwijken van de route. Als je kijkt hoe bekend het Pieterpad is, is dat zeker belangrijk voor ons.”

Verenfonds
De onzekerheid voor veerpontjes komt omdat het verenfonds van de provincie en gemeenten, dat sinds 1995 werd gebruikt om financiële gaten bij exploitanten te dichten, bijna leeg is. Een petitie voor het behoud van Gelderse veren is bijna 25.000 keer ondertekend. Ook hebben eigenaren al veelvuldig hun onvrede over de onzekere situatie uitgesproken. Een oplossing is echter nog niet gevonden, beaamt veerbaas Bruno Kievits van de veerpont tussen Millingen en Pannerden, die zoals het er nu naar uitziet vanaf oktober weer voor anker gaat.

Inzet van overheid
De gemeenteraad van Montferland heeft de zorgen over het verdwijnen van de Pieterpad-route in een aangenomen motie gegoten. Wethouder Henk Groote kreeg de opdracht om met oevergemeenten Berg en Dal en Zevenaar én met de provincie in gesprek te treden op zoek naar een oplossing voor het veerpontje over de Rijn. Daarbij is het ook mogelijk dat Montferland de portemonnee gaat trekken om de oversteek in stand te houden.

Nieuwe Staten
Vanuit het pronciehuis blijft het voorlopig stil over de toekomst van veren en een eventuele verandering van de Pieterpad-route. “Van de provincie hebben we in elk geval nog nooit iets vernomen, dat zegt misschien genoeg”, verzucht voorzitter Goorhuis. De Montferlandse wethouder Groote liet weten dat het nieuwe provinciebestuur misschien andere keuzes gaat maken, nadat in 2021 werd besloten om het fonds niet verder aan te vullen. VVD-raadslid Martin Som riep tijdens de vergadering collega-raadsleden op om hun provinciale fracties aan te schrijven.

Foto: REGIO8 (archief)

Lees ook

Den Haag maakt Achterhoek dialooggebied voor 'Elke Regio Telt'

De Achterhoek wordt voor het ministerie van Binnenlandse Zaken een sparringpartner om het gat tussen...

Weer een botsing op Drieheuvelenweg bij Zeddam

Voor de derde keer in korte tijd heeft er een botsing plaatsgevonden op de weg van Zeddam naar 's-He...

Inwoners Ulft willen geliefd park behouden, petitie tegen bouw flexwoningen

Omwonenden van park de Zeskamp in Ulft hebben voor de raadsvergadering van Oude IJsselstreek een pet...

Hotel Ruimzicht uit Zeddam in race om beste leerbedrijf te worden

Het Zeddamse hotel restaurant Ruimzicht is in de race om het beste leerbedrijf van het jaar 2024 te ...

Vrouw neemt binnenbocht en botst frontaal op tegenligger bij Zeddam

Twee automobilisten zijn dinsdagavond frontaal op elkaar gebotst op de weg tussen ’s-Heerenberg en Z...

Bijna negen ton én lap grond voor groei bedrijventerrein ‘s-Heerenberg

Montferland wil bijna negen ton en een stuk agrarisch land inzetten om twee stukken grond aan te kop...