Ulft, Netherlands

Zonnige toekomst voor voetbalveld in Baak

De voormalige voetbalvelden van de Baakse Boys hebben een nieuw leven gekregen als zonnepark De Baakermat. Meer dan vijfduizend zonnepanelen wekken vanaf deze week energie op, op de plek waar het Baakse voetbal ooit floreerde.
Jasper Hazelaar | 17 november 2021 14:50 | Aangepast op 25 november 2021 17:51

“Ik denk dat Baak hiermee echt een groen dorp is geworden”, zegt de trotse wethouder Paul Hofman van Bronckhorst. De plaatselijke voetbalvereniging is samen met SV Steenderen opgegaan in SV Basteom, waarna het voetbalveld sinds 2015 leeg stond. Het zonnepark heeft 5.300 zonnepanelen en voorziet op jaarbasis ruim zevenhonderd huishoudens van energie. “Dat ze dit nu hebben gedaan met het oude veld is op zich heel leuk”, vindt Annet Harenberg, bestuurslid van Baakse Boys toen de voetbalclub stopte. “Maar ik had er persoonlijk nog liever wat huizen onder zien staan (zon op dak, red.). Dat zou voor Baak beter zijn geweest qua inwonersaantal.”

Het voetbal is al jaren verdwenen uit het dorp, evenals het basisonderwijs. Inwoners maken zich zorgen over de leefbaarheid. “Ik denk niet dat we hier met z’n allen op zondagmiddag een kopje koffie gaan drinken”, geeft Harenberg aan. Wethouder Hofman herkent de zorgen: “Wij proberen de voorzieningen die er nog zijn zo goed mogelijk te behouden. We zijn op dit moment gelukkig in de omstandigheid dat we weer wat woningen kunnen toevoegen. Dat zal niet op deze locatie zijn, maar dat zou anders ook niet zijn gebeurd.”

Bord over Baakse Boys
Hoewel er nog de nodige planten ingezaaid moeten worden, is voormalig bestuurslid Harenberg wel te spreken over het eindresultaat: “Er loopt een wandelroute langs, waardoor Baakse mensen ook hier kunnen lopen. Er is een bord neergezet van de geschiedenis van de Baakse Boys. Dat hebben ze heel mooi ingevuld.”

‘Dit is de eerste’
Hofman ziet het park in Baak als voorbeeld voor andere initiatieven. “Dit is de nu eerste die gerealiseerd wordt, maar ook bij Vorden, Zelhem en Halle zijn we aan het werk met kleine zonnevelden die goed ingepast zijn”, vertelt de wethouder. “Zodat we energie opwekken, maar ook ons landschap mooi houden.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Brand|

Lees ook

Camper uitgebrand in Varsseveld

Een camper is zondagmorgen uitgebrand in Varsseveld. Er zijn geen gewonden gevallen.

Brand in schuur vol koeien op boerderij in Heelweg

Op een boerderij in Heelweg is zondagmiddag in een koeienstal een uitslaande brand ontstaan. De schu...

Dode bij woningbrand in 's-Heerenberg

Bij een brand aan de Hagedoorn in 's-Heerenberg is maandagavond een dodelijk slachtoffer gevallen. D...

Brand in appartementencomplex Gendringen blijkt gezichtsbedrog

De brandweer werd dinsdagochtend gealarmeerd voor een woningbrand in een appartementencomplex in Gen...

SAM in Terborg zes weken na grote brand weer open

Na een grote brand in september leek het gedaan voor goede doelen winkel SAM in Terborg, maar vanaf ...

Brand tijdens werkzaamheden op dak in Doetinchem

Tijdens het dakdekken bij een woning aan de Eduard Schilderinkstraat in Doetinchem is een brand onts...