Ulft, Netherlands

Zonnepark Zieuwent komt er voorlopig niet

De realisatie van een zonnepark aan de rand van Zieuwent staat voorlopig ‘on hold’. Een nipte meerderheid in de gemeenteraad van Oost Gelre noemt het overvolle stroomnetwerk een goede reden om niet akkoord te gaan met het plan.
Davie Klein Gunnewiek | 7 juli 2022 14:17 | Aangepast op 7 juli 2022 14:17
“Het zonnepark past binnen de gestelde kaders’, maar toch zijn er bedenkingen”, zegt Frank Boschker van de VVD. “De netwerkcapaciteit van Liander. Reservering op het net is wel mogelijk, maar garanties kunnen niet worden gegeven.” Ook Bertie Boschker van de Nieuwe Liberalen Oost ziet de realisatie van het zonnepark aan de rand van het kerkdorp niet zitten. “Zonnepanelen kunnen beter op de daken worden gelegd. Over een paar jaar kan dit gebied beter voor woningbouw worden ingericht”, aldus Boschker. Het zonnepark met ongeveer 5000 zonnepanelen zou stroom moeten gaan opwekken voor ongeveer 750 huishoudens. De stroomkabel voor het zonnepark werd onlangs al getrokken.

Wethouder Jos Hoenderboom (CDA) maakte de gemeenteraad nogmaals duidelijk dat op dit moment alleen het planologisch kader voor het zonnepark op tafel ligt. “U beslist nu nog niet over de bouwplannen en de daadwerkelijke aansluiting op het stroomnetwerk”, zegt Hoenderboom. “Met dit plan willen we nu alleen mogelijk maken dat vergunning voor de aanleg van het zonnepark straks kan worden gedaan.”

'Wij lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid'

Het CDA, PvdA en de Onafhanlijke Lijst Wallerbos bleven achter de uitleg van de wethouder staan. “Wij staan niet te juichen voor dit zonnepark, want ook wij vinden dat zonnepanelen op daken thuis horen”, zegt Paul Wallerbos. “Toch is een betrouwbare overheid belangrijk en moeten we nu niet de spelregels gaan wijzigen.” Dat vind ook Richard Klein Tank van de PvdA. “Wij lopen als partij niet weg voor onze verantwoordelijkheid”, aldus Klein Tank. Het CDA verwacht dat de problemen op het stroomnetwerk de komende jaren alsnog opgelost gaan worden. “Dit wordt nu als smoesje gebruikt om tegen dit plan te stemmen”, zegt Bram Polman van het CDA.

'Stof moet neerdalen
'
Uiteindelijk stemde een nipte meerderheid (9 voor, 11 tegen) het voorstel van het zonnepark weg. Initiatiefnemer Karel Hulshof van Kapa Vastgoed, dat samen met Veluwezoom Verkerk het zonnepark in Zieuwent wil realiseren, is teleurgesteld in de beslissing van de gemeenteraad. “Ik wil hier nu verder nog niet op reageren”, geeft Hulshof aan. Ook wethouder Jos Hoenderboom vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken over hoe nu verder te gaan. “We laten eerst het stof neerdalen en kijken dan wat deze beslissing betekent”, aldus Hoenderboom.

Foto: Oost Gelre

Lees meer over:

Zonnepark|

Meest gelezen

Omleidingsroute door landbouwsluis zorgt voor chaos in Wehl

Tim Rondeel | Remco Geurts | 22 sep 2023 16:24

Lees ook

Bouw van zonnepark bij Etten kan volgens Raad van State doorgaan

De bouw van een zonnepark van zes hectare op een voormalige vuilstort bij Etten kan doorgaan. De Sti...

Kritiek op plan om nieuwe zonneparken in Aalten voorlopig niet toe te staan

Meerdere organisaties hebben kritiek op het plan van de gemeente Aalten om voorlopig geen zonneparke...

Aalten zegt 'nee' tegen nieuwe zonneparken

Aalten staat in de toekomst geen nieuwe zonneparken meer toe. Uit een inventarisatie die de gemeente...

Bronckhorst geeft vergunning voor zonnepark Halle

Bronckhorst geeft een vergunning af voor de bouw van een nieuw zonnepark in Halle. De locatie wordt ...

Realisatie van zonnepark in Zieuwent terug op de agenda

Wethouder Jos Hoenderboom stelt de gemeenteraad van Oost Gelre opnieuw voor om een 'verklaring van g...

Energieboswachters aan de slag in Vorden

Tal van zonne- en windmolenparken geven inmiddels kleur aan Gelderland, maar veel ruimte voor biodiv...