Ulft, Netherlands

Ziekenhuizen Kleef open voor Nederlanders

De Duitse ziekenhuizen van zorginstelling Karl-Leisner-Trägergesellschaft in de Kreis Kleef hebben op dit moment nog voldoende intensive care-bedden voor coronapatiënten. Ze staan open voor Nederlandse coronapatiënten, maar laten het besluit over aan de regeringen.
Tim Rondeel | 18 november 2021 14:58 | Aangepast op 18 november 2021 14:58
"In principe bieden de ziekenhuizen Karl-Leisner-Trägergesellschaft altijd hun hulp aan, maar de focus ligt natuurlijk op de 'eigen' zorg in Kleef", zegt een woordvoerder van de ziekenhuizen tegen de Duitse streekomroep Antenne Niederrhein. "Er waren enkele aanvragen, maar we hebben momenteel geen patiënt uit Nederland die we hier behandelen." Of de Duitse ziekenhuizen daadwerkelijk Nederlandse coronapatiënten gaan opvangen is nog de vraag: "Of dit haalbaar is moet van geval tot geval bekeken worden. In het algemeen moet een dergelijk besluit door de regeringen worden genomen."

Hoewel er op dit moment nog voldoende capaciteit is in de ziekenhuizen vlak over de grens, houden ze ook een slag om de arm. "De corona-aantallen nemen toe en daarnaast zijn er seizoensgebonden infecties", aldus de woordvoerder. "Bovendien is er ook veel ziekteverzuim van het personeel." Uit een navraag van Antenne Niederrhein blijkt dat de reguliere operaties vooralsnog zoals gepland verlopen.

Nog geen Nederlanders in Duitsland
Het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid laat weten dat er op dit moment geen coronapatiënten naar Duitsland worden overgeplaatst. "Vorig jaar is er een overeenkomst getekend tussen toenmalig minister Tamara van Ark en minister Karl-Jozef Laumann van Noordrijn-Westfalen", aldus een woordvoerder van het ministerie. "Hierin staat dat partijen elkaar helpen, wanneer er tegen de grenzen wordt aangelopen voor het leveren van goede IC-zorg."

'Helaas is de situatie verslechterd'
"Een belangrijke randvoorwaarde voor deze afspraak is dat de situatie in het eigen land het toelaat om patiënten over te nemen. Helaas is de situatie in Duitsland in korte tijd sterk verslechterd." Volgens het ministerie heeft Duitsland daarom laten weten tijdelijk geen Nederlandse patiënten te kunnen overnemen. "We blijven in nauw contact met Duitsland om de mogelijkheden te bespreken voor wanneer de situatie dit wél toelaat."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: REGIO8 (archief)

Lees meer over:

Kunstmin|

Lees ook

Fietser gewond na ongeval in Lichtenvoorde

Een zeventienjarige jongen uit Lichtenvoorde is dinsdagavond ernstig gewond geraakt bij een aanrijdi...