Ulft, Netherlands

Zestig Achterhoekse basisscholen strijden tegen lerarentekort

Om aandacht te vragen voor het groeiende lerarentekort op Achterhoekse basisscholen gooiden zestig scholen dinsdag de deuren open. Het doel van de openscholendag is om mensen enthousiast te maken voor het beroep, want zonder ingrijpen stevent de regio af om een tekort van meer dan zestig leerkrachten.
Nick Hermsen | Viggo Zweverink | 21 maart 2023 15:24 | Aangepast op 21 maart 2023 15:24
"Wij willen heel graag laten zien hoe mooi het werken met kinderen is", vertelt Anne-Marie Haanstra, directeur-bestuurder van Iselinge Hogeschool. "Als leerkracht lever je elke dag een bijdrage aan de toekomst van deze regio." Op basisschool 't Prisma in Doetinchem, waar burgemeester Mark Boumans de dag opende, worden ze regelmatig geconfronteerd met het tekort. Leerkracht op 't Prisma, Esther Tempels vertelt: "Als iemand ziek is en je een vraagt vanuit Personeelscluster Oost Nederland (PON) een invaller aan, dan is er heel vaak niemand." Als gevolg hiervan worden klassen verdeeld of worden er studenten voor de klas gezet. "Dat is natuurlijk wat je het minst graag wil", aldus Tempels. De Achterhoek komt momenteel zo'n veertig full-time leerkrachten tekort. Volgens Haanstra zal dit de komende jaren oplopen tot zo'n zestig leerkrachten.

Om het vak interessanter te maken, moeten de lonen omhoog en moet de werkdruk omlaag, zo geven leraren aan. "Je moet gaan kijken wat de arbeidsvoorwaarden voor leerkrachten zijn", vertelt Tempels. "Misschien moeten wij ook wel gaan kijken of het onderwijs op de goede manier wordt vormgegeven." Bij Iselinge hopen ze ondertussen dat de openscholendag nieuwe aanmeldingen oplevert. "Er zijn zo veel mogelijkheden om voor de klas te komen. Het is niet alleen een vierjarige bachelor opleiding, er zijn ook maatwerk- en zij-instromingstrajecten", aldus Haanstra.

Enthousiasme van kinderen
De Achterhoekse Hogeschool Iselinge, waar de opleiding tot basisschoolleraar kan worden gevolgd, organiseerde de dag samen met de basisscholen. Studente Maureen Derksen is daarbij een sprekend voorbeeld, zij geniet elke dag van het voor de klas staan. "Het enthousiasme van de kinderen en het feit dat je ze wat kan bijleren, dat het kwartje valt, dat is wat heel erg leuk is."

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

Lees ook

Fietsster aangereden door bestelbus in Doetinchem

De bestuurder van een bestelbus heeft woensdagmiddag in Doetinchem een fietser aangereden. De jonged...

Vluchtelingen genieten van feestelijk kerstdiner op de Vijverberg

Ruim 150 vluchtelingen van de crisisnoodopvang in Doetinchem kregen woensdagavond een feestelijke ke...

Geen vuurwerkslachtoffers naar Slingeland tijdens oud en nieuw

Tijdens Nieuwjaarsnacht is er geen enkel persoon met letsel door vuurwerk opgenomen in het Slingelan...

Orion treft 'fanatiek' Panathinaikos in eigen Topsporthal

De volleyballers van Active Living Orion spelen woensdagavond een kraker in de kwartfinale van de Eu...

Orion heeft vrouwelijke hoofdtrainer in Griekse heksenketel

Saskia van Hintum geeft woensdagavond leiding aan Active Living Orion tijdens de Europese uitwedstri...

Wielrenner Bouwman en judoka Dekker in race voor sportprijs

Wielrenner Koen Bouwman en judoka Julia Dekker maken kans op een prijs tijdens de Doetinchemse Sport...