Ulft, Netherlands

Zelhemmers hopen wens Aalderink te verwezenlijken op plek opgegraven Lancaster

De initiatiefnemers op de beoogde locatie Foto: Arno Wolsink
Als het Bert Schieven, Jan Wolsink en Gerrie Evers uit Zelhem ligt, komt er nog dit jaar een monument voor de zes omgekomen inzittenden van de Lancaster bommenwerper ED470 in hun dorp. Het plan werd eerder al geopperd door wijlen Henk Aalderink (voormalig burgemeester Bronckhorst, red.) en lijkt nu werkelijkheid te worden.
Tim Rondeel | 6 mei 2024 13:21 | Aangepast op 6 mei 2024 13:21
"De achterliggende gedachte is altijd 'opdat wij niet vergeten' en we zijn van mening dat het een beetje achterblijft op dit moment" aldus een van de initiatiefnemers, Gerrie Evers. "We willen dat weer oppakken. Het is ook om de Zelhemmers bewust te maken wat er tachtig jaar geleden gebeurd is, vandaar ook deze speciale actie." Op de plek waar de Lancaster op 23 september 1944 neerstortte, aan de Hummeloseweg, willen de mannen een 'passend' monument plaatsen, inclusief gedenkplaat met informatie over het vliegtuig en de omgekomen bemanning. “Wat die mannen voor ons hebben betekend en voor onze vrijheid hebben geknokt, dat mogen wij nooit vergeten”, zegt Evers.

Volgens de Zelhemmer is ook Bronckhorst akkoord als het gaat om de realisatie van het monument. "De gemeente heeft toegezegd dat ze dit belangrijk vinden, ook met het oog op de toekomst, naar de jeugd toe." Ook niet zo gek, want een van de grote voorstanders van het monument was in 2013 al voormalig burgemeester Henk Aalderink. “Helaas is het door zijn overlijden niet eerder van gekomen, maar beter laat dan nooit”, aldus Evers, die aangeeft dat het wel bijzonder is om het werk van de geliefde burgemeester voort te zetten. “Hij was ook de grootste initiator om het vliegtuig te bergen, en dat is hem gelukt.”

Vergunningen
Omdat het monument aan een provinciale weg komt te staan, moet ook de provincie akkoord gaan en een vergunning afgeven. Dit lijkt volgens de Zelhemmer de goede kant op te gaan. ”We hebben een mondelinge toezegging en we wachten nu op de formele toezegging”, aldus Evers. Om de initiatiefnemers te helpen met de vergunningen is Vitale Kern Zelhem ingeschakeld, de vergunningen worden via die stichting aangevraagd.

Heel Zelhem doet mee
Om de kosten te dekken voor het monument willen de initiatiefnemer de Zelhemse ondernemers bij het monument betrekken. Voor het onderhoud van het monument willen ze de samenwerking zoeken met het Zelhemse onderwijs. “Door allemaal lokale partijen te betrekken willen we zorgen dat het Zelhem breed gedragen wordt", sluit Evers af.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Bommen uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht in Wehl

Een gevechtskop van een raket van zestig pond en een vliegtuigbom van duizend pond uit de Tweede Wer...

EOD komt met plan voor onontplofte explosieven in Doetinchem

De bom uit de Tweede Wereldoorlog die vorige week vrijdag op het Nemaho-terrein in Doetinchem is gev...

Nijhof geeft stokje over aan basisschool Halle: 'Een prachtig pand met historie'

Na meer dan 25 jaar de trotse eigenaren te zijn geweest van partycentrum Nijhof in Halle hebben Kari...

De Graafschap oefent tegen PEC en Duitsers, Zelhem is even thuisbasis

De Graafschap oefent in aanloop naar het nieuwe seizoen in de Keuken Kampioen Divisie onder meer teg...

Achterhoek negeert Haagse plannen en laat statushouders voorgaan bij sociale huur

Achterhoekse gemeenten passeren de plannen uit het landelijke hoofdlijnenakkoord en willen statushou...

Provincie neemt N315 tussen Doetinchem en Ruurlo onder handen

De Provincie Gelderland wil in het voorjaar van 2026 de N315 tussen Doetinchem en Ruurlo aanpakken. ...