Ulft, Netherlands

Xava moet oude tijden doen herleven in Doetinchem

Het centrum van Doetinchem krijgt er een nieuwe uitgaansgelegenheid bij. Horecaondernemer Pascal van der Beek opent de 25-plus club Xava, in het voormalige pand van Bar & Bistro Jules in de Grutstraat. Dit doet hij onder andere om de drukte bij zijn andere clubs in de straat te verminderen.
Bart Sollman | 5 juli 2023 15:25 | Aangepast op 5 juli 2023 15:25
“Sequoia blijft een beetje de ‘place to be’ van Doetinchem en we merken gewoon dat we niet alle mensen naar binnen kunnen krijgen”, schets ondernemer Van der Beek. “Maar ook dat er een flinke doelgroep binnenkomt waarvan ik de opmerking krijg: ’wat zijn ze jong’, ondanks dat het echt twintig plus is.” Elk weekend merkt Van der Beek dat er bij een grote doelgroep dan ook vraag is naar een nieuwe uitgaanslocatie. Toen er een pand in de Grutstraat vrijkwam twijfelde hij geen moment en pakte de kans om een locatie te creëren waar de 25-plussers een feestje kunnen maken met een DJ, zoals de ondernemer schetst. “Dat kan nu ook echt wel in Doetinchem maar is dan wel vaak in een restaurant”, aldus de clubeigenaar.

Het Binnenstadbedrijf Doetinchem is blij dat het leegstaande pand snel weer een nieuwe invulling heeft gekregen. “Ik vind het een hele fijne aanvulling op wat we allemaal al hebben”, aldus Henk Jan Tannemaat, centrummanager van Doetinchem. “In de Grutstraat hebben wij een fantastische horecastraat, die bovenregionaal bekend en goed gevuld is, maar ik denk dat dit een mooie aanvulling is met name voor de doelgroep boven de 25.”

Oude tijden herleven
Met de komst van Xava zitten er nu meerdere uitgaansgelegenheden naast en tegenover elkaar in de Grutstraat. Hiermee wil de ondernemer oude tijden laten herleven: “Een beetje zoals de oude discotheken van vroeger, dat je een middenplein hebt en dat je dan gaat kijken naar welke zaal gaan we, waar heb ik zin in en waar zit mijn doelgroep en welke muzieksoort.”

Versterking voor heel Doetinchem
De directeur van het Binnenstadbedrijf, Tannemaat, denkt dat de komst van de nieuwe uitgaansgelegenheid niet alleen de hele straat kan versterken, maar de hele stad: “Met name de Grutstraat heeft Doetinchem wel op de kaart gezet.” Van der Beek heeft nu bijna een monopolie in Doetinchem wat betreft clubs. Hij bezit naast Xava ook Sequoia, Pianobar en 22-24. Met zijn nieuwste aanwinst hoopt hij alle leeftijdscategorieën gedekt te hebben.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland

De volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland. Draisma Dynamo werd vrijdagav...

Groen licht van burgemeester, Doetinchem krijgt tweede coffeeshop

Doetinchem krijgt binnenkort een tweede coffeeshop. Magic, zoals de wietzaak aan de Veemarkt gaat he...

Drie miljoen Rijksgeld voor woningbouw in Doetinchem

Doetinchem krijgt een Rijksbijdrage van meer dan drie miljoen euro om de woningbouw op het Laborijn-...

Nieuwe stap voor Slingeland Ziekenhuis, financiering definitief rond

De financiering voor de bouw van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis aan de rand van Doetinchem is defi...

Active Living Orion verliest, twee kansen over voor landstitel

Active Living Orion heeft de eerste kans om landskampioen te worden woensdagavond laten liggen. In d...

Grens met Nederland is een van de sterkste punten van Duitse stad Bocholt

De nabijheid van Nederland is één van de vijf sterkste punten waarmee Bocholt zich onderscheidt van ...