Ulft, Netherlands

Woongemeenschap Doetinchem krijgt taken asielzoekerscentrum

Tegenover het politiebureau in Doetinchem moet in 2026 een nieuwe woongemeenschap van asielzoekers en sociale huurders bestaan. De locatie lijkt in de praktijk de taken van een asielzoekerscentrum te krijgen, maar de vorm van samenleven is volgens wethouder Ingrid Lambregts uniek.
Jasper Hazelaar | Davie Klein Gunnewiek | Nick Hermsen | 31 mei 2023 16:12 | Aangepast op 31 mei 2023 16:12
“We weten allemaal dat we de opgave hebben om voldoende huizen te bouwen voor onze eigen inwoners en dat we de opgave krijgen om voldoende plekken te creëren voor asielzoekers”, zegt Lambregts. “Wij combineren die twee.” Woningcorporatie Sité, de gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) werken samen in het project. 150 asielzoekers én 150 woningzoekende Achterhoekers moeten een thuis vinden aan de Hamburgerbroeklaan. In het nieuwe gebouw komen ongeveer tachtig appartementen. “Het gaat inderdaad om sociale huur”, beaamt Lambregts. “En we hebben met het COA afgesproken dat we vooral zoeken naar asielzoekers die kansrijk zijn om in de Achterhoek te gaan wonen.”

De asielzoekers die worden geplaatst kunnen rechstreeks uit Ter Apel komen en mogelijk nog geen verblijfsstatus hebben. Daarmee lijkt de locatie ook de taken van een asielzoekerscentrum te krijgen. “Ja en nee”, aldus een woordvoerder van het COA. “Het is een ander soort opvang, dat is het unieke van dit project. Wij hebben er in die zin nog geen aparte naam aan gegeven. Een belangrijk deel van de begeleiding die we gaan bieden, zal wel vergelijkbaar zijn met een azielzoekerscentrum. Maar het is allemaal nog redelijk prematuur, dus hoe het precies vorm gaat krijgen, hangt er ook vanaf hoe het gebouw eruit komt te zien.”

Voorbeeld?
Doetinchem vangt op dit moment al ruim tweehonderd vluchtelingen op in een crisisnoodopvang bij het centraal station, die eind september sluit. Omdat het nieuwe gebouw er op zijn vroegst in 2026 staat, betekent het niks concreets voor de bewoners van die locatie. Het COA laat weten verheugd te zijn met de samenwerking met de Achterhoekse gemeente in het nieuwe project. “We zijn hartstikke blij met dit soort initiatieven”, aldus de woordvoerder. “Wellicht biedt het ook perspectief voor navolging op andere plekken.”

‘Crisisnoodopvang is pas duur’
Lambregts hoopt aan het einde van het jaar de afspraken met Sité en het COA op papier te zetten en het plan aan de gemeenteraad voor te leggen. “Alle drie de partijen zullen gaan investeren, maar hoe de verdeling is, is onderdeel van de verdere uitwerking”, aldus de wethouder, die nog niks kan zeggen over het kostenplaatje. “Maar één ding weten we zeker, een crisisnoodopvang, dát is pas echt duur. Je kunt beter investeren in structurele oplossingen.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Groen licht van burgemeester, Doetinchem krijgt tweede coffeeshop

Doetinchem krijgt binnenkort een tweede coffeeshop. Magic, zoals de wietzaak aan de Veemarkt gaat he...

Drie miljoen Rijksgeld voor woningbouw in Doetinchem

Doetinchem krijgt een Rijksbijdrage van meer dan drie miljoen euro om de woningbouw op het Laborijn-...

Nieuwe stap voor Slingeland Ziekenhuis, financiering definitief rond

De financiering voor de bouw van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis aan de rand van Doetinchem is defi...

Active Living Orion verliest, twee kansen over voor landstitel

Active Living Orion heeft de eerste kans om landskampioen te worden woensdagavond laten liggen. In d...

Schaapsherders krijgen nieuwe aanwas: 'Het zijn geen geitenwollensokkentypes meer'

Het is een bijzonder gezicht in Doetinchem, honderden schapen die de bermen netjes houden door het g...

Honkballers willen aan de slag met nieuwe club in Doetinchem

Voetbal, hockey, tennis, atletiek, rugby. Allemaal sporten die beoefend kunnen worden bij een Doetin...