Ulft, Netherlands

Woongemeenschap Doetinchem krijgt taken asielzoekerscentrum

Tegenover het politiebureau in Doetinchem moet in 2026 een nieuwe woongemeenschap van asielzoekers en sociale huurders bestaan. De locatie lijkt in de praktijk de taken van een asielzoekerscentrum te krijgen, maar de vorm van samenleven is volgens wethouder Ingrid Lambregts uniek.
Jasper Hazelaar | Davie Klein Gunnewiek | Nick Hermsen | 31 mei 2023 16:12 | Aangepast op 31 mei 2023 16:12
“We weten allemaal dat we de opgave hebben om voldoende huizen te bouwen voor onze eigen inwoners en dat we de opgave krijgen om voldoende plekken te creëren voor asielzoekers”, zegt Lambregts. “Wij combineren die twee.” Woningcorporatie Sité, de gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) werken samen in het project. 150 asielzoekers én 150 woningzoekende Achterhoekers moeten een thuis vinden aan de Hamburgerbroeklaan. In het nieuwe gebouw komen ongeveer tachtig appartementen. “Het gaat inderdaad om sociale huur”, beaamt Lambregts. “En we hebben met het COA afgesproken dat we vooral zoeken naar asielzoekers die kansrijk zijn om in de Achterhoek te gaan wonen.”

De asielzoekers die worden geplaatst kunnen rechstreeks uit Ter Apel komen en mogelijk nog geen verblijfsstatus hebben. Daarmee lijkt de locatie ook de taken van een asielzoekerscentrum te krijgen. “Ja en nee”, aldus een woordvoerder van het COA. “Het is een ander soort opvang, dat is het unieke van dit project. Wij hebben er in die zin nog geen aparte naam aan gegeven. Een belangrijk deel van de begeleiding die we gaan bieden, zal wel vergelijkbaar zijn met een azielzoekerscentrum. Maar het is allemaal nog redelijk prematuur, dus hoe het precies vorm gaat krijgen, hangt er ook vanaf hoe het gebouw eruit komt te zien.”

Voorbeeld?
Doetinchem vangt op dit moment al ruim tweehonderd vluchtelingen op in een crisisnoodopvang bij het centraal station, die eind september sluit. Omdat het nieuwe gebouw er op zijn vroegst in 2026 staat, betekent het niks concreets voor de bewoners van die locatie. Het COA laat weten verheugd te zijn met de samenwerking met de Achterhoekse gemeente in het nieuwe project. “We zijn hartstikke blij met dit soort initiatieven”, aldus de woordvoerder. “Wellicht biedt het ook perspectief voor navolging op andere plekken.”

‘Crisisnoodopvang is pas duur’
Lambregts hoopt aan het einde van het jaar de afspraken met Sité en het COA op papier te zetten en het plan aan de gemeenteraad voor te leggen. “Alle drie de partijen zullen gaan investeren, maar hoe de verdeling is, is onderdeel van de verdere uitwerking”, aldus de wethouder, die nog niks kan zeggen over het kostenplaatje. “Maar één ding weten we zeker, een crisisnoodopvang, dát is pas echt duur. Je kunt beter investeren in structurele oplossingen.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Meestervoorspeller Niek uit Groenlo staat bovenaan in Scorito-pool

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 8 jul 2024 17:03

Borstbeelden van Oranjehelden op EK Voetbal zijn gemaakt in 's-Heerenberg

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 9 jul 2024 12:22

Lees ook

De Graafschap-doelman Van Oosterhout overleden, verdriet bij De Visser

Voormalig De Graafschap-doelman Harry van Oosterhout is op 77-jarige leeftijd overleden. In de jaren...

Geen 'schommel en glijbaan' meer, speeltuinen Montferland op de schop

Kinderen in Montferland moeten meer buiten spelen en vooral vies worden, dat vindt kinderburgemeeste...

De Graafschap presenteert nieuwe shirts, sponsor wil jaar langer door

Op de eigen Vijverberg heeft De Graafschap donderdagochtend de nieuwe shirts voor het komend seizoen...

Bezwaar zorgt voor jaar vertraging van werkzaamheden N315

Door een beroep bij de Raad van State tegen de plannen van de Provincie Gelderland voor de N315, zij...

Euforie ver te zoeken, maar Berkelland heeft weer een volledig college

Berkelland heeft weer een compleet college. Arjen Van Gijssel, Gerjan Teselink en Betsy Wormgoor wer...

Minderjarigen opgepakt voor gooien van stenen op auto's vanaf viaduct

Twee minderjarigen zijn door de politie aangehouden omdat ze vanaf een viaduct in Doetinchem stenen ...