Ulft, Netherlands

 

Woningcorporatie: 'Flat aan Bergherveld voldoet aan brandveiligheidseisen'

De flat aan het Bergherveld in 's-Heerenberg, waar afgelopen zondag drie woningen werden beschadigd door een felle brand, voldoet aan alle brandveiligheidseisen. Dat zegt woningcorporatie Plavei die eigenaar is van de portiekflat. Op sociale media ontstonden na de brand veel reacties over de brandveiligheid, nadat bewoners via het trappenhuis van de flat door de rook het gebouw moesten verlaten.
Davie Klein Gunnewiek | 25 november 2022 11:55 | Aangepast op 25 november 2022 11:55
“Er is geen vluchtroute en/of brandtrap in deze flats”, zegt Briggitta Van Velsen op Facebook. Volgens woningcorporatie Plavei is dat bij portieksituaties, zoals deze flat in ’s-Heerenberg inderdaad het geval. “In het bouwbesluit uit 2012 is het toegestaan woongebouwen in de vorm van portieken te bouwen”, aldus een woordvoerder van Plavei. “Het balkon dient in deze situatie als alternatieve vluchtroute. Deze bevinden zich zowel aan de voor- en achterzijde van de woningen.” De brand ontstond zondagochtend in de flatwoning op de derde verdieping van het gebouw, dat in totaal vier verdiepingen telt. De breind breidde zich snel en sloeg ook over naar de woning erboven. Bewoners werden tijdelijk ondergebracht in sporthal Laco, waarna de meeste bewoners later die dag weer terug konden naar huis.

Ook hangen in alle woningen en trappenhuizen van de flat rookmelders. “Deze hebben goed gefunctioneerd”, aldus een woordvoerder. “Hierdoor werden de bewoners gealarmeerd en hebben ze bijtijds het pand kunnen verlaten.” Volgens de woningcorporatie weten bewoners van de flat aan het Bergherveld wat ze moeten doen bij een noodsituatie. “Er hangen bordjes met noodverlichting die de vluchtroute aangeven. Ook is er dagelijks een huismeester aanwezig die er specifiek op toeziet dat er geen obstakels en spullen in het gebouw en in het trappenhuis worden geplaatst die de vluchtroute kunnen blokkeren.”

Oorzaak onbekend
Hoe de brand is ontstaan valt niet meer te achterhalen. Volgens een woordvoerder van de brandweer kan zowel brandstichting als kortsluiting worden uitgesloten. Plavei denkt op dit moment met de bewoners mee in een oplossing voor de (tijdelijke) herhuisvesting. “Dat is vanuit Plavei nu prioriteit”, aldus een woordvoerder. Ook voor de terugkerende bewoners heeft Plavei zoveel mogelijk geprobeerd de overlast te beperken door onder andere de omgeving en het trappenhuis te reinigen.

Foto: 112Achterhoek-nieuws.nl

Lees meer over:

's-Heerenberg|Montferland|Brand|

Meest gelezen

Historische klinkers blijven voorlopig liggen in 's-Heerenberg

Charlotte van de Kant | 28 nov 2022 15:54

Lees ook

Grote brand legt schuur bij Zelhem in de as

Een schuur in het buitengebied van Zelhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag uitgebrand. Een naa...

Geen gewonden na woningbrand in Vorden

In een woning in het centrum van Vorden is maandagavond brand ontstaan. Geen van de aanwezigen is da...

Keukenbrand in horecazaak nabij Braamt

In een horecagelegenheid in het buitengebied van Braamt is woensdag brand uitgebroken. De brandweer ...

Brand in berg oud ijzer bij bedrijf in Eibergen

In een berg oud ijzer bij een recyclingbedrijf in Eibergen is zondag brand uitgebroken. De brandweer...

Scoutinggebouwen verwoest door brand

Drie gebouwen van Scouting Groenlo zijn zondagochtend verloren gegaan bij een uitslaande brand. De p...

Mechteld ten Ham-weekend in de startblokken

Na een periode van onzekerheid voor de organisatie gaat het Mechteld ten Ham-weekend zaterdag weer v...