Ulft, Netherlands

Wolf bijt bijzondere Racka-schapen dood in Voorst

Een wolf heeft twee bijzondere Racka-schapen van Brenda Kesteloo in Voorst doodgebeten, een derde met de naam 'blindje' is bij de aanval verdronken. De wolf kwam dinsdag op woensdagnacht op bezoek bij de kudde.
Serena Speet | Nick Hermsen | 2 december 2022 15:04 | Aangepast op 2 december 2022 15:04
"De wolf heeft de schapen in onze kudde aangevallen en dat heeft de boel hier flink verstoord", vertelt de eigenaresse. De Racka's, een Hongaars schapenras dat met uitsterven bedreigd is, zijn voor Brenda net huisdieren. Ze hebben allemaal een naam en betekenen veel voor de eigenaresse. Dat ze er nu drie moet missen valt haar dan ook zwaar. Eén van die schapen, blindje, ziet niet goed en raakte van het voorval zo in paniek dat hij de sloot in sprong en verdronk. "De andere twee waren een tweeling, geboren in maart 2008, dus ze zijn al heel oud en lopen hier al heel lang. Dat ze ook sterven op dezelfde dag, dat doet je wel wat."

Om zeker te weten dat het om de aanval van een wolf ging is BIJ12 gecontacteerd, zij verzorgen namens de provincie de beleidsvoering van de wolf en hebben DNA- en sportenonderzoek gedaan. Een wolf valt schapen aan door ze in hun keel te bijten, bij beide schapen van Brenda was dat zichtbaar: "Je zag twee hele diepe gaten in de luchtpijp." De kans dat de wolf terugkomt is volgens de eigenaresse van de schapen groot. "Als een wolf bloed ruikt of proeft dan houdt hij niet meer op."

Geen preventieve maatregelen
Ondanks de grote kans op herhaling worden bij Brenda geen preventieve maatregelen genomen om haar schapen te beschermen. "In de folder van BIJ12 staat dat je een wolfwerende omheining kunt plaatsen, maar de grote wei is veel te groot daarvoor", aldus de eigenaresse. Ook een hond of ezel aanschaffen is volgens haar geen oplossing. "Eigenlijk kun je niets doen, of je moet je schapen binnenhouden, maar ik denk dat ze de boel hier afbreken met die hoorns."

Roedel
Hoewel ze geen problemen heeft met een roedel wolven, ziet Brenda de alleen lopende wolf die haar schapen heeft aangevallen heeft liever verdwijnen. "Ik heb zelf twee honden, als die een mens of dier bijten dan moeten ze direct afgemaakt worden", vertelt ze. "En ik denk dat je dat met de wolf, in zo'n geval, ook mag doen."

Schrale troost
De situatie in Voorst voldoet aan alle eisen van BIJ12 en dus is voldoende aangetoond dat het om een aanval van een wolf gaat. De eigenaresse kan daarom een vergoeding krijgen voor de overleden Racka's, maar dat is voor haar slechts een schrale troost. "Het is natuurlijk maar een geldbedrag", legt ze uit. "Dat is voor ons helemaal niet belangrijk, want de emotionele schade kun je niet vergoeden."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Wolf|Schapen|Voorst|

Meest gelezen

Doetinchemse muziekdocent Arn schittert als CCR-bassist in Ziggo Dome

Jasper Hazelaar | Bart Sollman | 20 feb 2024 12:42

Lees ook

Schaaphouders in Achterhoek op scherp na aanvallen van wolf

Vermoedelijk heeft een rondzwervende wolf een spoor van vernieling achtergelaten bij enkele schapenh...

Gelderland wil structurele subsidie voor wolfwerende maatregelen

Gelderland wil de subsidie voor wolfwerende maatregelen in de hele provincie structureel beschikbaar...

Schapen maken schaatsbaan in Vorden vrij, én zorgen voor blije gezichten

Het was een bijzonder gezicht voor inwoners van Vorden, want een stoet van 350 schapen trok donderda...

Wolf slaat mogelijk twee keer in één week toe in Laag-Keppel

Een schapenhouder in Laag-Keppel is in één week tijd mogelijk tot twee keer toe slachtoffer geworden...

Dode wolf gevonden in Winterswijk, mogelijk aangereden door trein

Een wolf is dinsdagochtend mogelijk overleden na een aanrijding met een trein op het spoor bij Winte...

Weerboer Gerrit voorspelt een fris herfstweekend vanuit Voorst

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek door. V...