Ulft, Netherlands

 

Wolf bijt bijzondere Racka-schapen dood in Voorst

Een wolf heeft twee bijzondere Racka-schapen van Brenda Kesteloo in Voorst doodgebeten, een derde met de naam 'blindje' is bij de aanval verdronken. De wolf kwam dinsdag op woensdagnacht op bezoek bij de kudde.
Serena Speet | Nick Hermsen | 2 december 2022 15:04 | Aangepast op 2 december 2022 15:04
"De wolf heeft de schapen in onze kudde aangevallen en dat heeft de boel hier flink verstoord", vertelt de eigenaresse. De Racka's, een Hongaars schapenras dat met uitsterven bedreigd is, zijn voor Brenda net huisdieren. Ze hebben allemaal een naam en betekenen veel voor de eigenaresse. Dat ze er nu drie moet missen valt haar dan ook zwaar. Eén van die schapen, blindje, ziet niet goed en raakte van het voorval zo in paniek dat hij de sloot in sprong en verdronk. "De andere twee waren een tweeling, geboren in maart 2008, dus ze zijn al heel oud en lopen hier al heel lang. Dat ze ook sterven op dezelfde dag, dat doet je wel wat."

Om zeker te weten dat het om de aanval van een wolf ging is BIJ12 gecontacteerd, zij verzorgen namens de provincie de beleidsvoering van de wolf en hebben DNA- en sportenonderzoek gedaan. Een wolf valt schapen aan door ze in hun keel te bijten, bij beide schapen van Brenda was dat zichtbaar: "Je zag twee hele diepe gaten in de luchtpijp." De kans dat de wolf terugkomt is volgens de eigenaresse van de schapen groot. "Als een wolf bloed ruikt of proeft dan houdt hij niet meer op."

Geen preventieve maatregelen
Ondanks de grote kans op herhaling worden bij Brenda geen preventieve maatregelen genomen om haar schapen te beschermen. "In de folder van BIJ12 staat dat je een wolfwerende omheining kunt plaatsen, maar de grote wei is veel te groot daarvoor", aldus de eigenaresse. Ook een hond of ezel aanschaffen is volgens haar geen oplossing. "Eigenlijk kun je niets doen, of je moet je schapen binnenhouden, maar ik denk dat ze de boel hier afbreken met die hoorns."

Roedel
Hoewel ze geen problemen heeft met een roedel wolven, ziet Brenda de alleen lopende wolf die haar schapen heeft aangevallen heeft liever verdwijnen. "Ik heb zelf twee honden, als die een mens of dier bijten dan moeten ze direct afgemaakt worden", vertelt ze. "En ik denk dat je dat met de wolf, in zo'n geval, ook mag doen."

Schrale troost
De situatie in Voorst voldoet aan alle eisen van BIJ12 en dus is voldoende aangetoond dat het om een aanval van een wolf gaat. De eigenaresse kan daarom een vergoeding krijgen voor de overleden Racka's, maar dat is voor haar slechts een schrale troost. "Het is natuurlijk maar een geldbedrag", legt ze uit. "Dat is voor ons helemaal niet belangrijk, want de emotionele schade kun je niet vergoeden."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Wolf|Schapen|Voorst|

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Wolf in Noordijk is nog geen blijvertje

Een boer heeft dinsdagochtend een wolf gezien én gefotografeerd op zijn land aan de Mengersdijk in ...

Wolf houdt gemoederen bezig in Zelhem

De wolf houdt de gemoederen maandag bezig in de omgeving van Zelhem. Verschillende inwoners delen be...

Verbodsborden voor wolven in Winterswijk

Er zijn meerdere exemplaren te vinden in de regio rondom Winterswijk: verbodsborden met daarop een w...

Meer drollen nodig voor beeld van wolf

Foto’s en video’s zijn er genoeg, maar hoeveel verschillende wolven de afgelopen tijd daadwerkel...

Weerboer voorspelt een bewolkt en grijs weekend

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het w...