Ulft, Netherlands

 

Winterswijk wil grond voormalige steenfabriek kopen voor nieuw bedrijventerrein

De gemeente Winterswijk wil een deel van het terrein van de voormalige steenfabriek De Vlijt aankopen om in te zetten als bedrijventerrein. Het college vraagt aan de gemeenteraad om het benodigde krediet van 7,6 miljoen euro beschikbaar te stellen.
Davie Klein Gunnewiek | 24 november 2022 09:27 | Aangepast op 24 november 2022 09:27
“Winterswijkse ondernemers hebben op korte termijn behoefte aan een bedrijventerrein, zodat ze kunnen groeien”, legt wethouder Gosse Visser uit. “We vinden het belangrijk om de lokale economie te stimuleren en in deze behoefte te voorzien.” Het is de bedoeling dat het terrein van 4,8 hectare wordt opgedeeld in kleinere kavels die aantrekkelijk zijn voor ondernemers. Naast het terrein koopt de gemeente ook het aangrenzende bos van ongeveer 3 hectare. “Dit perceel heeft cultuurhistorische en ecologische waarde”, zegt Visser. “Waarde die door het aankopen behouden blijft.”

Eind vorig jaar werd bekend dat de steenfabriek haar deuren in 2022 ging sluiten. De eigenaar van de steenfabriek, Wienerberger B.V., had geen belang meer om de steenfabriek in bezit te houden en besloot deze te verkopen. Hiermee kwam een eind aan een lange historie, want de steenfabriek is al sinds 1909 gevestigd aan de Misterweg.

Hoofdpijndossier
Winterswijk wilde vorig jaar nog een nieuw bedrijventerrein ontwikkelen aan de overkant van de Misterweg tegenover kampeerwinkel Obelink. Maar omwonenden kwamen in protest en ook een deel van de Winterswijkse politiek was het niet eens met deze optie. Daarom stelde het nieuwe college begin oktober een onderzoek in naar de mogelijke locaties van een nieuw bedrijventerrein.

De aankoop van het terrein van de voormalige steenfabriek neemt de behoefte aan een nieuw bedrijventerrein niet helemaal weg, daarvoor is het terrein niet groot genoeg. Daarom blijft de gemeente zoeken naar andere locaties om een nieuw bedrijventerrein te ontwikkelen.

Verkoop kavels in zomer 2023
De direct omwonenden, bedrijven en natuurorganisaties zijn op de hoogte gebracht over de aankoop van de steenfabriek. Wanneer de aankoop definitief rond is, zullen zij betrokken worden bij de plannen met de steenfabriek.
Mocht de gemeenteraad eind december akkoord gaan met de aankoop, dan verwacht de gemeente het eerste kwartaal van 2023 te starten met de werkzaamheden. Zo wordt de grond bouwrijp gemaakt en geschikt voor uitgifte. Waarschijnlijk zijn de kavels vanaf de zomer van 2023 beschikbaar voor verkoop.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Historische klinkers blijven voorlopig liggen in 's-Heerenberg

Charlotte van de Kant | 28 nov 2022 15:54

Lees ook

Duizend knuffeltjes voor ziekenhuis SKB Winterswijk

De spoedeisende hulp (SEH) van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix gaat voortaan troostknuffeltjes...

Oehoe-braakbal is lot uit loterij voor wijkagent

Wijkagent Willem Saris deed een bijzondere vondst toen hij dinsdag door het bos liep in het buitenge...

Buurt betwist omvang bouwplan Bumerhof in Winterswijk

Dat er woningen mogen komen op de hoek van de Horstweg en de Bumerweg in Winterswijk is niet de vraa...

Achterhoekse boeren blokkeren bedrijven

Achterhoekse boeren zijn maandag aangesloten bij een boerenprotest in Oosterhout waar een bedrijvent...

Woningen in voormalig horecagebouw in Winterswijk

De hoge glijbaan van de speeltuin van Uitspanning 't Lappenschaar in Winterswijk is definitief gesch...

Gestolen Duitse touringcar aangetroffen in Meddo

Een gestolen touringcar uit Duitsland is woensdagochtend aangetroffen in Meddo. Hierbij zijn twee Du...