Ulft, Netherlands

Winterswijk wil grond voormalige steenfabriek kopen voor nieuw bedrijventerrein

De gemeente Winterswijk wil een deel van het terrein van de voormalige steenfabriek De Vlijt aankopen om in te zetten als bedrijventerrein. Het college vraagt aan de gemeenteraad om het benodigde krediet van 7,6 miljoen euro beschikbaar te stellen.
Davie Klein Gunnewiek | 24 november 2022 09:27 | Aangepast op 24 november 2022 09:27
“Winterswijkse ondernemers hebben op korte termijn behoefte aan een bedrijventerrein, zodat ze kunnen groeien”, legt wethouder Gosse Visser uit. “We vinden het belangrijk om de lokale economie te stimuleren en in deze behoefte te voorzien.” Het is de bedoeling dat het terrein van 4,8 hectare wordt opgedeeld in kleinere kavels die aantrekkelijk zijn voor ondernemers. Naast het terrein koopt de gemeente ook het aangrenzende bos van ongeveer 3 hectare. “Dit perceel heeft cultuurhistorische en ecologische waarde”, zegt Visser. “Waarde die door het aankopen behouden blijft.”

Eind vorig jaar werd bekend dat de steenfabriek haar deuren in 2022 ging sluiten. De eigenaar van de steenfabriek, Wienerberger B.V., had geen belang meer om de steenfabriek in bezit te houden en besloot deze te verkopen. Hiermee kwam een eind aan een lange historie, want de steenfabriek is al sinds 1909 gevestigd aan de Misterweg.

Hoofdpijndossier
Winterswijk wilde vorig jaar nog een nieuw bedrijventerrein ontwikkelen aan de overkant van de Misterweg tegenover kampeerwinkel Obelink. Maar omwonenden kwamen in protest en ook een deel van de Winterswijkse politiek was het niet eens met deze optie. Daarom stelde het nieuwe college begin oktober een onderzoek in naar de mogelijke locaties van een nieuw bedrijventerrein.

De aankoop van het terrein van de voormalige steenfabriek neemt de behoefte aan een nieuw bedrijventerrein niet helemaal weg, daarvoor is het terrein niet groot genoeg. Daarom blijft de gemeente zoeken naar andere locaties om een nieuw bedrijventerrein te ontwikkelen.

Verkoop kavels in zomer 2023
De direct omwonenden, bedrijven en natuurorganisaties zijn op de hoogte gebracht over de aankoop van de steenfabriek. Wanneer de aankoop definitief rond is, zullen zij betrokken worden bij de plannen met de steenfabriek.
Mocht de gemeenteraad eind december akkoord gaan met de aankoop, dan verwacht de gemeente het eerste kwartaal van 2023 te starten met de werkzaamheden. Zo wordt de grond bouwrijp gemaakt en geschikt voor uitgifte. Waarschijnlijk zijn de kavels vanaf de zomer van 2023 beschikbaar voor verkoop.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Jongen met groot mes aangehouden in Winterswijk

Een vijftienjarige inwoner van Winterswijk is zaterdagavond aangehouden voor het overtreden van de W...

Auto vliegt in brand na aanrijding met ree.

Een opmerkelijk ongeval op de Groenloseweg tussen Meddo en Winterswijk. Een bestuurder botste zaterd...

Woning in Winterswijk op slot na vondst van harddrugs

Een woning in Winterswijk is door burgemeester Joris Bengevoord voor drie maanden afgesloten. In het...

RTV Slingeland vindt streekomroep REGIO8, meer aandacht voor Winterswijk

RTV Slingeland en REGIO8 hebben een overeenkomst gesloten over een verregaande samenwerking. Vanaf d...

CDA, PvdA én SPD jagen op Europese stemmen in Winterswijk

Nederlanders mogen donderdag naar de stembus voor het Europees Parlement, maar de verkiezingen leven...

Motorrijder gewond nadat hij onderuit gaat bij Winterswijk

Een motorrijder is zaterdagavond gewond geraakt in het buitengebied van Winterswijk. De man ging har...