Ulft, Netherlands

 

Winterswijk maakt werk van leegstaande boerderijen

Het aantal leegstaande schuren en boerderijen neemt toe. De provincie Gelderland brengt op dit moment in kaart om hoeveel agrarische gebouwen het gaat. In Winterswijk startte deze maand een project om het opnieuw inrichten van boerenerven alvast te stimuleren.
Davie Klein Gunnewiek | 2 februari 2023 12:33 | Aangepast op 2 februari 2023 12:33
“Veel boeren worstelen op dit moment met hun toekomst”, zegt projectleider Wim Korsten. “De één wil het agrarische bedrijf verkopen en besluit om uit het buitengebied te vertrekken, een ander wil er graag blijven wonen en kijkt welke mogelijkheden er nog zijn voor het boerenerf. Met dit project willen we erfeigenaren, maar ook toekomstige kopers van een boerderij met elkaar in contact brengen.” Aan de rand van het Korenburgerveen in de buurtschap Corle staat al tweeënhalf jaar een boerderij leeg. De provincie is eigenaar, maar die is nog niet begonnen met de sloop of het herinrichten van de boerderij. “Dat is zo zonde”, zegt Nancy Heijink van Corle’s Belang. “Je hebt hier zoveel ruimte en de gebouwen die er staan zouden prima hergebruikt kunnen worden.”

De belangengroep wacht al een tijd op meer informatie over de toekomstplannen. “Maar die krijgen we niet”, aldus Heijink. “We willen graag weten wat er hier gaat gebeuren en wat er hier straks mag.” De provincie geeft desgevraagd aan dat ze dit jaar nog wil starten met de herontwikkeling. “We gaan een deel van de stallen in ieder geval slopen”, zegt een woordvoerder. “Over de rest zijn we in overleg met de gemeente over de herbestemming.” Daarbij kan volgens de woordvoerder gedacht worden aan een invulling met een woonfunctie of een woon-werkfunctie: “Daarna starten we met een openbaar verkooptraject van de locatie waarbij iedereen zijn of haar belangstelling voor de locatie kenbaar kan maken.”

Negatieve bijeffecten
“Wij willen het nieuw gebruik van erven graag bevorderen”, zegt de Winterswijkse projectleider Korsten. “Boerderijen en hun bijgebouwen zijn meestal te groot en kunnen ruimte bieden aan meerdere bewoners. Ook kunnen boerderijen worden gesplitst, waardoor het relatief betaalbaar wordt en bereikbaar wordt voor meerdere inkomensgroepen." Het leegstaan van agrarische gebouwen kan namelijk grote gevolgen hebben.

Criminele organisaties
Erven verrommelen, de uitstraling van boerderijen staat onder druk en dit heeft direct invloed op de leefbaarheid. Leegstaande agrarische gebouwen blijken bijvoorbeeld ook gewild bij criminele organisaties die er een wietkwekerij of drugslaboratorium willen vestigen. Voor boeren, die in een financieel kwetsbare positie zitten, klinkt een ‘goed’ aanbod vaak aantrekkelijk.

'Het platteland leefbaar houden'
“Er zijn al veel grote agrarische bedrijven in Corle de afgelopen jaren gestopt”, zegt Heijink. Dit project past daarom goed bij het leefbaar houden van het platteland, vindt zij: "Onze jongeren trekken nu naar de kern van Winterswijk, terwijl ze graag hier in de buurtschap willen blijven wonen. Maar een grote boerderij is vaak veel te kostbaar om te financieren. Als er andere mogelijkheden komen, dan zou dat fantastisch zijn.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Vier doden na ernstig ongeval op snelweg A3 bij Emmerik

Redactie REGIO8 | 26 mrt 2023 18:00

Vrachtwagen vol met aardappelen kantelt in Ruurlo

Redactie REGIO8 | 27 mrt 2023 14:15

Lees ook

Oud-wethouder met Morgen terug in politiek

Oud-wethouder André van Nijkerken maakt een opmerkelijke rentree in de lokale politiek in Winterswi...

VVD wil dertigduizend inwoners in Aalten

De VVD in Aalten wil van zo'n 27.000 inwoners doorgroeien naar 30.000 inwoners om de voorzieningen o...

Fietser ernstig gewond na ongeval in Winterswijk

Een fietser is donderdagmiddag ernstig gewond geraakt bij een ongeval in het buitengebied van Winter...

Drie gewonden na frontale botsing in Winterswijk

Twee automobilisten zijn maandagavond op elkaar gebotst in Winterswijk. Alle betrokkenen zijn met on...

Geen woningbouw op Tuunterveld in Winterswijk

Was het Tuunterveld in Winterswijk al afgevallen als locatie voor een bedrijventerrein, er worden oo...

Stikstofprobleem? Juist zorgen om terugloop aantal boeren in Winterswijk

Oud-burgemeester Paul van Erkelens maakt zich zorgen over de terugloop van het aantal boeren in Wint...