Ulft, Netherlands

 

Winterswijk lijkt op weg naar nieuw record

In 2019 kwamen er 750.000 toeristen naar de grensplaats Winterswijk en dat record lijkt dit jaar te worden overtroffen. De campings zitten tjokvol in het toeristische bolwerk en de horeca kan de volle terrassen amper bedienen, maar, zijn de inwoners er wel zo blij mee?
Domien Esselink | 20 juli 2022 16:44 | Aangepast op 20 juli 2022 16:44
Drukte in het centrum. Volle terrassen. Veel wandelaars en fietsers in het buitengebied. De ergernis onder sommige inwoners van Winterswijk over de drukte neemt met name in het hoogseizoen toe. Zit er een grens aan het aantal toeristen in Winterswijk? "Er was vorig jaar inderdaad commotie onder de inwoners van Winterswijk", zegt Marijke van den Berg van marketingbureau '100 procent Winterswijk', dat samenwerkt met de plaatselijke VVV. "Ze hadden het gevoel dat het drukker was dan andere jaren, maar dat bleek niet uit de cijfers."

Waar komt die beleving over de toegenomen drukte van de Winterswijkers dan vandaan? "Onderzoek heeft uitgewezen dat het komt doordat de eigen inwoners mede als gevolg van corona zelf óók meer gebruik hebben gemaakt van de horeca in het centrum en het buitengebied", zegt Van den Berg. "Dat heeft bijgedragen aan dat gevoel."

'Geen doel'

Momenteel is het weer druk in Winterswijk. Van den Berg: "De cijfers komen pas na het seizoen, maar afgaande op de geluiden vanuit de recreatiebranche lijken we over het topjaar van 2019 heen te gaan." Winterswijk wil een miljoen overnachtingen per jaar. Dat was een speerpunt van de vorige coalitie, uitgesproken door oud-wethouder Inge Klein Gunnewiek. "Dat aantal is waarschijnlijk in de lucht blijven hangen, maar dat is voor ons geen doel", zegt Van den Berg.

Spreiding over jaar
Desondanks hoopt ze op veel toeristen, maar niet alleen in het hoogseizoen. "We willen wel veel bezoekers krijgen in Winterswijk, maar niet alleen in de zomer", zegt Van den Berg. "Daarom zijn we blij met de spreiding van de bezoekers over het hele jaar. Het seizoen is langer geworden; het begint in april, mei en duurt tot half oktober. Daardoor ervaren we het niet als te druk, het lijkt goed te gaan."

Foto: REGIO8 (archief, markt Winterswijk)

Lees meer over:

record|toeristen|

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

René Nijboer uit Eibergen breekt voedselbank-record

René Nijboer heeft met zijn inzamelingsactie een recordopbrengst van €6.172,50 naar de voedselban...

Fors meer klanten voor Voedselbank Doetinchem

Voedselbanken koersen naar eigen zeggen af op een recordjaar. Steeds meer inwoners raken in de finan...