Ulft, Netherlands

Winterswijk brengt aantal vluchtelingen in azc terug naar vierhonderd

De proef met het huisvesten van honderd extra asielzoekers in het azc in Winterswijk loopt af op 1 september. Dat heeft het college van Winterswijk besloten. Wel worden vanaf die datum ongeveer 64 statushouders, asielzoekers met een verblijfsvergunning gehuisvest in twee woonblokken op het terrein.
Davie Klein Gunnewiek | 28 februari 2023 12:55 | Aangepast op 28 februari 2023 12:55
Het azc in Winterswijk is een open asielzoekerscentrum, zonder slagboom, midden in een woonwijk. Normaal gesproken is er plek voor ongeveer vierhonderd asielzoekers. Afgelopen oktober werd de capaciteit, vanwege de asielcrisis, tijdelijk verhoogd naar vijfhonderd asielzoekers. Dat besluit leidde tot gemengde gevoelens bij buurtbewoners. Zo bleek vorig jaar uit een onderzoek onder buurtbewoners dat de overlast en een toenemend gevoel van onveiligheid door bewoners van het azc was toegenomen.

Het besluit dat de honderd extra plekken per 1 september komen te vervallen en dat er statushouders worden gehuisvest is volgens wethouder Elvira Schepers positief ontvangen door buurtbewoners. “Vorig week hebben we dit besluit met de buurt gedeeld en er blijkt genoeg draagvlak te zijn”, aldus Schepers. Het komende halfjaar heeft het COA de tijd om het aantal asielzoekers terug te brengen tot maximaal vierhonderd.

Tussenoplossing
Het huisvesten van 64 statushouders in twee woonblokken op het azc is volgens de gemeente een tussenoplossing. “Het doel is nog steeds om deze mensen zo snel mogelijk te huisvesten in een reguliere woning”, aldus de wethouder. “Dat is ook beter voor hun integratie.” Vanwege de krapte op de woningmarkt, zitten statushouders nu noodgedwongen langer in een azc en houden zij die plekken bezet. “Met huisvesten van deze statushouders in de woonblokken kunnen ze sneller beginnen aan hun inburgering”, zegt Schepers.

Meer statushouders welkom
Winterswijk heeft voor de eerst helft van 2023 de taak om 35 personen te huisvesten. De verwachting is dat het aantal in de tweede helft van 2023 nog hoger komt te liggen. De beschikbare capaciteit in de twee woonblokken is hoger dan het aantal statushouders dat Winterswijk moet huisvesten. Daarom kan de gemeente, mocht hier behoefte aan zijn, ook statushouders van de gemeente Oost Gelre een plek bieden in deze tussenvoorziening. In die gemeente is nu nog een opvanglocatie aanwezig voor statushouders die wachten op een reguliere woning, maar de locatie in Lichtenvoord sluit eind augustus.

Investering van 4 miljoen
Verder maakte het COA bekend dat het vier miljoen euro gaat investeren om het azc verder te verbeteren. Zo worden alle woonblokken verbetert, komen er meerdere recreatieruimtes, een nieuwe speelvoorziening voor kinderen en worden de ruimtes van de gezondheidsdienst, vluchtelingenwerk en de leslokalen aangepakt en uitgebreid.

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

azc|Winterswijk|Statushouders|

Lees ook

Vergeten verhaal van verzetsheldin Tante Riek tot leven gebracht op het toneel

Ze was tijdens de Tweede Wereldoorlog de leider van één van de grootste verzetsorganisaties in ons l...

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...

Onthoofd konijn gedumpt bij kinderboerderij in Winterswijk

Bij een kinderboerderij in Winterswijk is in het weekend een onthoofd konijn gevonden. Ook zijn er v...

Winterswijk vreest overlast van mogelijke aanvliegroute voor Schiphol over de Achterhoek

D66 Winterswijk maakt zich zorgen over een mogelijke nieuwe aanvliegroute voor Schiphol die deels bo...

Automobilist zorgt voor ravage op grens tussen Nederland en Duitsland

Een automobilist heeft zaterdag op de grens bij Winterswijk voor een flinke ravage gezorgd. De man r...

Naast Oekraïners ook statushouders in Terborg

Begin dit jaar maakte de gemeente Oude IJsselstreek bekend dat op drie locaties in Terborg, Silvolde...