Ulft, Netherlands

 

Winterswijk brengt aantal vluchtelingen in azc terug naar vierhonderd

De proef met het huisvesten van honderd extra asielzoekers in het azc in Winterswijk loopt af op 1 september. Dat heeft het college van Winterswijk besloten. Wel worden vanaf die datum ongeveer 64 statushouders, asielzoekers met een verblijfsvergunning gehuisvest in twee woonblokken op het terrein.
Davie Klein Gunnewiek | 28 februari 2023 12:55 | Aangepast op 28 februari 2023 12:55
Het azc in Winterswijk is een open asielzoekerscentrum, zonder slagboom, midden in een woonwijk. Normaal gesproken is er plek voor ongeveer vierhonderd asielzoekers. Afgelopen oktober werd de capaciteit, vanwege de asielcrisis, tijdelijk verhoogd naar vijfhonderd asielzoekers. Dat besluit leidde tot gemengde gevoelens bij buurtbewoners. Zo bleek vorig jaar uit een onderzoek onder buurtbewoners dat de overlast en een toenemend gevoel van onveiligheid door bewoners van het azc was toegenomen.

Het besluit dat de honderd extra plekken per 1 september komen te vervallen en dat er statushouders worden gehuisvest is volgens wethouder Elvira Schepers positief ontvangen door buurtbewoners. “Vorig week hebben we dit besluit met de buurt gedeeld en er blijkt genoeg draagvlak te zijn”, aldus Schepers. Het komende halfjaar heeft het COA de tijd om het aantal asielzoekers terug te brengen tot maximaal vierhonderd.

Tussenoplossing
Het huisvesten van 64 statushouders in twee woonblokken op het azc is volgens de gemeente een tussenoplossing. “Het doel is nog steeds om deze mensen zo snel mogelijk te huisvesten in een reguliere woning”, aldus de wethouder. “Dat is ook beter voor hun integratie.” Vanwege de krapte op de woningmarkt, zitten statushouders nu noodgedwongen langer in een azc en houden zij die plekken bezet. “Met huisvesten van deze statushouders in de woonblokken kunnen ze sneller beginnen aan hun inburgering”, zegt Schepers.

Meer statushouders welkom
Winterswijk heeft voor de eerst helft van 2023 de taak om 35 personen te huisvesten. De verwachting is dat het aantal in de tweede helft van 2023 nog hoger komt te liggen. De beschikbare capaciteit in de twee woonblokken is hoger dan het aantal statushouders dat Winterswijk moet huisvesten. Daarom kan de gemeente, mocht hier behoefte aan zijn, ook statushouders van de gemeente Oost Gelre een plek bieden in deze tussenvoorziening. In die gemeente is nu nog een opvanglocatie aanwezig voor statushouders die wachten op een reguliere woning, maar de locatie in Lichtenvoord sluit eind augustus.

Investering van 4 miljoen
Verder maakte het COA bekend dat het vier miljoen euro gaat investeren om het azc verder te verbeteren. Zo worden alle woonblokken verbetert, komen er meerdere recreatieruimtes, een nieuwe speelvoorziening voor kinderen en worden de ruimtes van de gezondheidsdienst, vluchtelingenwerk en de leslokalen aangepakt en uitgebreid.

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

azc|Winterswijk|Statushouders|

Meest gelezen

Vrachtwagen vol met aardappelen kantelt in Ruurlo

Redactie REGIO8 | 27 mrt 2023 14:15

Grootste verkeersader van de Achterhoek gaat twee weken dicht

Charlotte van de Kant | Davie Klein Gunnewiek | 29 mrt 2023 15:20

Lees ook

Vrijwilligers helpen met herstel azc Barlo

Het voormalige terrein van asielzoekerscentrum Groot Deunk in het buurtschap Barlo bij Aalten krijgt...

MEC voetbalt ondanks droogte op groene velden

Waar een klein clubje groot in kan zijn. Dankzij de sproeiploeg kunnen de voetballers van MEC bij he...

Geen woningbouw op Tuunterveld in Winterswijk

Was het Tuunterveld in Winterswijk al afgevallen als locatie voor een bedrijventerrein, er worden oo...

Koninklijke onderscheiding voor Winterswijker Dirk Willink

Dirk Willink uit Winterswijk is zondag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de...

Eerste ijspret van het jaar op schaatsbaan in Winterswijk

Tientallen schaatsers stonden woensdagochtend vroeg op de centimeter dikke ijsvloer van de Winterswi...

Automobilist slaat over de kop in buitengebied Eibergen

Een automobilist is zondagmiddag over de kop geslagen na een botsing met een ander voertuig in Eiber...