Ulft, Netherlands

Winkeliers doen stoelendans in centrum Ulft: dit gaat er veranderen

Het centrum van Ulft staat aan de vooravond van een stoelendans. De Lidl gaat namelijk uitbreiden, waardoor de huidige overdekte passage de Isselt verdwijnt. De ondernemers die daar nu gevestigd zitten moeten plaatsmaken voor een gigantische Lidl van 2500 vierkante meter en op zoek naar een nieuwe locatie in Ulft.
Serena Speet | Bart Sollman | 14 juni 2023 11:39 | Aangepast op 14 juni 2023 11:39
Een groot voordeel voor het centrum van Ulft is dat de leegstand in de winkelstraat, de Kerkstraat, in één klap is opgelost met de stoelendans. De ondernemers die de Isselt moeten verlaten vestigen zich namelijk in de leegstaande panden aan de winkelstraat.

Hieronder een overzicht van de geplande verhuizingen die de komende maanden plaats gaan vinden:
‘Blij dat het eindelijk zo ver is’
Kemal Yaktemur, Turkuaz
Nieuwe locatie: Voormalige Meuleman/Lake Side
Wie vanaf de parkeerplaats de passage in komt lopen ruikt de geur van vers brood en kruiden. Die is afkomstig van de van oorsprong Turkse supermarkt van Yaktemur. Inmiddels is het assortiment uitgebreid met meerdere Arabische en Aziatische producten. “Ik ben blij dat het nu eindelijk zo ver is, we zijn al bijna acht jaar bezig met de mogelijke verhuizing”, aldus Yaktemur.

De supermarkteigenaar is blij met de nieuwe locatie, hoewel deze een iets kleiner winkeloppervlak heeft dan zijn huidige plek in de passage. “Maar we hadden eigenlijk geen keus, we moeten hier gewoon weg. De locatie waar we nu komen heeft een zijingang, dat was één van onze eisen.” Hij is ook blij dat hij in een pand op de hoek komt te zitten, zo denk Yaktemur genoeg aanloop te blijven houden: “Als de winkelstraat dadelijk vol zit komen er misschien ook nieuwe klanten bij, ik denk dat het goed is voor de handel.”
In de nieuwe winkel wil hij zich naast vers Turks brood, tapas en andere Arabische producten meer gaan focussen op producten uit de hele wereld. Yaktemur: “We worden daar dadelijk een soort toko. We willen bijvoorbeeld een hele muur maken met alleen maar kruiden.”

Turkuaz Market verhuist in de derde week van juni naar de nieuwe locatie. De eigenaar verwacht midden juli open te gaan.
‘Jammer dat we de passage uitgaan’
Sandy van Heteren, Hema
Nieuwe locatie: Voormalige ABN AMRO en telefoonwinkel
Naast de Lidl is de Hema de grootste winkel binnen de passage. Ook de Hema moet de Isselt verlaten, maar blijft in Ulft. Al een aantal weken prijken stickers op de ramen van het voormalige ABN AMRO pand, waardoor de verhuizing van de Hema zichtbaar is. “Ik vind het jammer dat we de passage uitgaan. We zitten hier goed in de loop en versterken elkaar”, aldus Van Heteren. Toch is ze niet alleen maar positief over de huidige locatie. “Er is hier veel sprake van achterstallig onderhoud. Ik was daarom zelfs enigszins verbaasd dat de Lidl gaat uitbreiden in het huidige pand.”

In het nieuwe gebouw gaat Hema hetzelfde concept voeren als dat ze nu doen. “We wilden op de nieuwe locatie graag iets van eten verkopen, maar helaas bleek het daarvoor te klein”, zegt de filiaalmanager. Het nieuwe pand is ongeveer net zo groot als de huidige winkel. Van Heteren verwacht dan ook weinig veranderingen. De klandizie zal volgens haar ongeveer gelijk blijven. “Maar de komende maand zal deze sterk dalen. De Kerkstraat-kant van de passage is nu namelijk dicht, je kunt er niet meer doorheen lopen. Dat gaan we merken.” De Hema heeft nog geprobeerd de sluiting van die deur tegen te houden maar zonder succes.
Van Heteren krijgt 16 juni de sleutel van de nieuwe winkel. De Hema gaat 1 juli om 16.00 uur dicht op de oude locatie. 6 juli openen ze de deuren op de nieuwe locatie. “Klanten hoeven trouwens niet te rekenen op een uitverkoop of iets dergelijks. Alle producten gaan gewoon mee naar de nieuwe locatie”, zegt de filiaalmanager met een knipoog.
‘Ik ben eigenlijk heel erg blij’
Sandra Lepoeter, La Familia lingerie
Nieuwe locatie: Voormalig The Read Shop, naast Blokker
Tussen de Hema en Turkse supermarkt in zit al zestienjaar de lingeriewinkel van Sandra Lepoeter. Ze is de laatste die weggaat uit de passage, maar is heel blij met de aanstaande verhuizing: “Ik heb altijd al een leuke etalage gewild, die kan ik nu eindelijk realiseren.” Nu moet ze het vooral hebben van een vaste, maar brede klantenkring. Naar eigen zeggen komen de klanten zelfs vanuit Winterswijk naar Ulft voor haar lingerie. “Ik zit in het hogere segment en heb echt álle maten. Je kunt me niet vergelijken met bijvoorbeeld een Hunkemöller.”

Ze denkt dat een volle winkelstraat in Ulft een positief effect heeft op de hele regio. “We versterken elkaar dan, dat gaat als een magneet werken. Ik denk ook dat er klanten bij gaan komen”, zegt Lepoeter. Nu vindt ze dat ze een beetje weggestopt zit, dadelijk zit ze met haar zaak middenin de winkelstraat. Dat de leegstand in diezelfde winkelstraat met alle verhuizingen opgelost is, is volgens Lepoeter heel logisch: “Die panden zijn voor ons bewaard. Ze hebben zo lang leeggestaan omdat het zo lang duurde voordat de Lidl eindelijk rond was.”
Net als Van Heteren van de Hema, hekelt Lepoeter het achterstallig onderhoud in de passage. “Er is hier sinds de jaren negentig niks veranderd. Dat kun je wel zien aan die treurige plastic Geraniums die hier aan het plafond hangen. Ik heb al zo vaak gevraagd of die eindelijk vervangen konden worden, maar ze blijven hier denk ik tot de verbouwing hangen.”

Lepoeter krijgt 16 september de sleutel van haar nieuwe pand, ze is daarmee zoals gezegd de laatste die weggaat uit de passage. Wanneer La Familia opengaat op de nieuwe locatie is nog niet bekend.
‘We zitten hier goed’
Ilja Frazer, Tuunte
Nieuwe locatie: huidige, draaien kwartslag
Niet álle winkels vertrekken uit de passage. Kledingwinkel Tuunte blijft op de huidige locatie zitten. De winkel gaat er wel iets anders uitzien. Zo hebben ze aan de kant waar de Lidl nu zit over de hele lengte een strook ingeleverd. Die nieuwe wand staat al. “Maar we krijgen er dadelijk ook weer wat oppervlakte bij, we groeien als het ware iets verder de passage in”, aldus Frazer.

De ingang van de winkel komt ook in de Kerkstraat te zitten, tegenover de Action. Frazer: “De winkel draait dus eigenlijk een kwartslag. Ik ben wel blij dat we niet verhuizen, we zitten hier goed.” Waar de andere winkeliers nog moeten beginnen aan de verhuizing heeft de Tuunte het meeste al gehad. “De nieuwe wand aan de achterkant is dus al geplaatst, ook de nieuwe wc is er al.”

Hoewel de winkel op de huidige locatie blijft bestaan, gaat Tuunte toch drie weken dicht. “Tot en met week 32 zijn we nog open. Dan gaan we drie weken dicht om te verbouwen en de nieuwe winkel in te richten.” De week van 4 september, opent de vernieuwde Tuunte.
De verbouwing van de Lidl gaat begin volgend jaar plaatsvinden, de ondernemers die momenteel op de Isselt zitten zijn tegen die tijd al verhuisd naar hun nieuwe locatie aan de Kerkstraat.

Foto's: REGIO8

Meest gelezen

Meer dan tachtig Achterhoekers krijgen lintje, feest bij Huis Bergh

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | Bart Sollman | 26 apr 2024 17:30

Een persoon zwaargewond bij aanrijding in Halle

Redactie REGIO8 | 26 apr 2024 12:17

Lees ook

Leden SDOUC en Ulftse Boys mogen stemmen: wel of geen groen licht voor fusie

De leden van SDOUC en Ulftse Boys worden zaterdag 11 en zondag 12 mei geraadpleegd over een eventuel...

Veel rook bij uitslaande brand in vrijstaande woning in Ulft

In een vrijstaande woning in Ulft is maandagmiddag een uitslaande brand ontstaan. De bewoners wisten...

Gijs Wilbrink opent expositie in thuisdorp en schrijft weer over Achterhoek

Een nieuw boek over de Achterhoek zit al in zijn pen, maar schrijver Gijs Wilbrink heeft nog steeds ...

Ulftse handballers promoveren na 24 jaar: 'Dit is gewoon geweldig'

Voor het eerst in 24 jaar tijd zijn de handballers van UGHV uit Ulft gepromoveerd naar de eerste div...

Ulft sport al ruim vijftig jaar met Juf Hannie bij gymvereniging Ulfariet

Gymnastiekvereniging Ulfariet viert zondag haar vijftigjarig jubileum met een uitvoering in Sporthal...

Wielrenner Bouwman alsnog naar door hem geliefde Giro d'Italia

Koen Bouwman uit Ulft gaat alsnog met zijn ploeg Visma | Lease a Bike naar de Giro d’Italia. De Acht...