Ulft, Netherlands

 

Wildbeheereenheid en Oude IJsselstreek maken gemeente weer groener

Tijdens de jaarlijkse vergroeningsactie van de Wildbeheereenheid Gendringen-Bergh zijn er zaterdag in samenwerking met gemeente Oude IJsselstreek bijna tienduizend nieuwe struiken en honderdvijftig nieuwe bomen gepland. Oude IJsselstreek stelde ook dit jaar weer het pootgoed beschikbaar.
Michiel Eberwijn | 28 november 2022 16:21 | Aangepast op 28 november 2022 16:21
“Wat we natuurlijk willen, en dat doen we al 22 jaar samen met de wildbeheer eenheid, is een stukje vergroening terugbrengen op de plekken waar het verdwenen is in de loop van de tijd”, vertelt wethouder Ria Ankersmit. Volgens haar staat de natuur bij de actie voorop. “We brengen samen vergroening aan bij de randen van percelen. Waardoor fauna en wild voerplekken hebben en veilige plekken hebben om te overnachten.” Bij de jaarlijkse actie werden er dit jaar op 27 locaties in de gemeente, in het totaal 9600 heesters en honderdvijftig bomen aangeplant. De wildbeheereenheid zorgt ook voor het aandragen van locaties. “We jagen en dan hebben we natuurlijk dan ook de contacten met de mensen hier in het buitengebied”, aldus Gerard Evers. Als één van de organisatoren van het project, hoopt hij dat de omwonenden open staan voor de actie. “We gaan kijken of we die mensen kunnen enthousiasmeren om ook nog een stukje aan te planten.”

Een van de deelnemers is Tim Kruese uit Netterden, die een deel van zijn eigen land beschikbaar stelde. “We hopen wat ruimte te creëren voor het wild en het gevolg natuurlijk, de reetje en de haasjes et cetera. “We hebben een grote vriendengroep en familie, die komen allemaal helpen. Een gezellige boomplant dag zoals wij dat noemen.” Het was voor Kruese de tweede keer dat hij meedeed met de vergroeningsactie. “Toen wij hier kwamen wonen was het eigenlijk een groot weiland. En ik ben zelf wel een natuurliefhebber. Ik wil de patrijzen weer terugzien, ik wil de fazanten weer terugzien, ik wil hazen, ik wil reeën.”

Resultaat
Door de jaren heen zijn er inmiddels al meer dan honderdduizend bomen en struiken gepland, maar van ophouden wil de gemeente niks weten. “Ik hoop dat we dit soort projecten nog heel lang door kunnen zetten”, vertelt de wethouder. “Zonder de vrijwillige inzet van de wildbeheereenheid kan het niet. Daar ben ik heel eerlijk in, daar hebben wij zelf ook te weinig mankracht op dat moment voor.” Desondanks ziet Ankersmit wel dat het in de huidige vorm goede resultaten oplevert. “Op deze manier, samen met onze inwoners die in het buitengebied wonen en werken en met de wildbeheereenheid, maak je elkaar sterk en kun je heel veel resultaat bereiken. En als je kijkt naar de afgelopen 22 jaar, hebben we dat ook op heel veel plekken laten zien.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Aanleg nieuwe verkeersituatie Almende College begonnen

Oude IJsselstreek is begonnen met de herinrichting van het fiets- en voetpad bij het Almende College...

Oude IJsselstreek biedt verenigingen met duurzaamheidsregeling helpende hand

Oude IJsselstreek gaat verenigingen en stichtingen helpen met het verduurzamen van accommodaties, nu...

Oude IJsselstreek wil ingeslagen weg uitvoeren met begroting

Oude IJsselstreek wil dat alle inwoners 'blijven meedoen' aan de samenleving ondanks de stijgende ko...

TERUGBLIK - Burgemeester Van Dijk trots op weerbaar Oude IJsselstreek

REGIO8 blikt in een eindejaarsinterview met burgemeester Otwin van Dijk terug op 2022 in Oude IJssel...

Traditioneel burgemeestersontbijt staat in teken van de streek

De kinderen van groep 5 en 6 van basisschool Pius X uit Varsselder waren woensdagochtend te gast bij...

Weerboer Gerrit verwacht in het weekend geen sneeuw

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het w...