Ulft, Netherlands

Wethouder overtuigt Ulftse verenigingen alleen met integraal en concreet plan

COMMENTAAR | Wethouder Ria Ankersmit van Oude IJsselstreek maakt een denkfout: de voetbalclubs SDOUC en Ulftse Boys moeten maar instemmen met een fusie, de invulling van de accommodatie op Sportpark IJsselweide tussen Ulft en Gendringen komt later wel. Dat is óf een arrogante opstelling óf ze denkt daadwerkelijk dat de clubs afgaan op haar blauwe ogen.
Domien Esselink | 19 oktober 2023 10:07 | Aangepast op 19 oktober 2023 10:07
Dat laatste zou naïef zijn; de beide clubbesturen moeten zich namelijk verantwoorden bij hun achterban en ze dienen de leden te overtuigen met een goed plan. Bovendien betreft het een héél lang voor onmogelijk gehouden fusie tussen de witte-boordenclub (SDOUC) en de arbeidsvereniging (Ulftse Boys) in Ulft. Beide voetbalclubs staan van oudsher lijnrecht tegenover elkaar. Technisch verzorgd voetbal versus vooral inzet, ondernemers versus arbeiders, (voorheen) eersteklasser versus vierdeklasser én, hoofdzaak voetbal versus meer dan voetbal alleen.

Realiteitszin wint het echter van sentiment. De leden van beide verenigingen hebben de bezwaren en de grieven van weleer naast zich neergelegd. Ze begrijpen dat de krimp en de ontgroening leiden tot dalende ledenaantallen en té weinig jeugdleden op termijn. Ze zien in dat de krachten moeten worden gebundeld, zodat er één daadkrachtige vereniging komt met een gezonde en een levensvatbare jeugdafdeling. Ze slikken daarbij dat op ’t Oerseveld, de thuishaven van Ulftse Boys, een woonwijk komt. De gemeente wil dat ze op de plek van SDOUC gaan voetballen.

Heringericht voor twee clubs
Sportpark IJsselweide wordt heringericht voor beide clubs. Uitgerekend op het moment dat de leden overstag zijn, krijgen ze geen toekomstplaatje voorgeschoteld. Ze moeten maar afwachten wat het wordt. Zo van: jullie krijgen een nieuwe auto hoor. Wat voor één? Dat zie je nog wel.

Daarmee gaat de wethouder de fout in. Blijkbaar mist ze de feeling met betrokken voetballers en hun bestuursleden. Ze brengt de fusie waarschijnlijk niet in gevaar, maar frustreert die wel. Wat een nog grotere (regie)fout is: als beide clubs tóch op sportpark IJsselweide blijven, betrek dan ook vv Gendringen bij het plan. De drie verenigingen hebben, als je de cijfers op de onderlinge websites mag geloven, een ongeveer even grote senioren – als vrouwenafdeling.

Houdt Gendringen het vol?
Op jeugdgebied werken zowel vv Gendringen (met SVGG) als SDOUC en Ulftse Boys (met Etten, GWVV en NVC) al samen. Maar houdt Gendringen het richting de toekomst vol met het huidige aantal teams? Laat vv Gendringen participeren in de accommodatie of, wellicht nog beter, mee opgaan in de fusie. Als wethouder sta je boven de partijen en kun je een fusie afdwingen door nog één keer te investeren in een modern sportpark, waarna de geldkraan voor jaarlijkse oplapsubsidies wordt dichtgedraaid. Met andere woorden: wil vv Gendringen zelfstandig verder, dan draait het zelf op voor de kosten van de accommodatie.

Even slikken
Dat zal misschien even slikken zijn, maar er gloort wel een mooi toekomstperspectief. Vervolgens moet de wethouder óók de volgende stap zetten en met een mooi toekomstplaatje komen, zodat de leden weten waar ze over praten en stemmen. En dan het liefst dat nieuwe voetbalpark mooi geïntegreerd in een compleet sportpark met de atletiek, de scouting en de hockey erbij. Zo’n integraal en concreet plan moet je vol overtuiging presenteren en niet op de lange baan schuiven, want daarmee trek je de (voetbal)verenigingen niet over de streep.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Gas geven en brommers kieken bij optreden Boer Harm op de Zwarte Cross

Nick Hermsen | Bart Sollman | 21 jul 2024 11:24

Bökkers, Keuper en Keizer slaan handen ineen voor optreden Zwarte Cross

Remco Geurts | Bart Sollman | 22 jul 2024 15:07

Lees ook

De Graafschap verliest in bloedheet Hengelo van Al Nasr

De Graafschap heeft zaterdag de oefenwedstrijd tegen Al Nasr uit Dubai verloren. In de zinderende wa...

De Graafschap verslaat Duitsers in doelpuntrijke oefenwedstrijd

De Graafschap heeft zaterdag het tweede oefenduel in aanloop naar het nieuwe seizoen in de eerste di...

Man loopt ernstig beenletsel op na aanrijding

Bij een aanrijding op de Ulftsestraat tussen Ulft en Etten is een man gewond geraakt.

De Graafschap-doelman Van Oosterhout overleden, verdriet bij De Visser

Voormalig De Graafschap-doelman Harry van Oosterhout is op 77-jarige leeftijd overleden. In de jaren...

Schuur flink beschadigd na brand in buitengebied van Gendringen

In een schuur bij een woning in het buitengebied van Gendringen is donderdagmiddag brand ontstaan. N...

De Graafschap presenteert nieuwe shirts, sponsor wil jaar langer door

Op de eigen Vijverberg heeft De Graafschap donderdagochtend de nieuwe shirts voor het komend seizoen...