Ulft, Netherlands

Wethouder Janine Kock is dé Maestro van de grensstreek

Foto: Martijn Roes
Zeven bekende inwoners uit de gemeentes Oude IJsselstreek, Montferland en Emmerik mengden zich om de strijd om de beste dirigent van de fictieve gemeente EMOJI te worden. Wethouder Janine Kock van de Oude IJsselstreek trok zondag tijdens de finale in de DRU aan het langste eind.
Bart Sollman | 29 april 2024 13:41 | Aangepast op 29 april 2024 13:41
"Ik vind het ontzettend leuk dat ik heb gewonnen, maar daar gaat het voor mij niet om. We hebben het vooral met zijn allen heel leuk gehad", zegt Kock. Ze mocht zondagmiddag het spits afbijten bij de finale. Dit deed ze met het stuk 'Fanfare for the Common Man'. "Echt een stuk om een concert mee te beginnen heb ik me laten vertellen", aldus de winnaar. Vooral honorair consul Freddy Heinzel was een geducht concurrent volgens Kock: "Die man staat echt fantastisch voor het orkest, als een echte dirigent, dat heeft hij gewoon."

Of ze in de finale zou staan was ook nog even spannend. Vrijdagavond was de voorronde in het theater in Emmerik. "Toen was ik niet tevreden met het optreden, ik ben daar met de hakken over de sloot doorgegaan." Het tweede muziekstuk dat ze tijdens de finale moest dirigeren was 'The Eve of the War', bekend van 'The War of the Worlds'. Met datzelfde stuk was ze door de voorronde gekomen. Kock: "Het ging in de finale dan ook een stuk beter, maar ik had niet verwacht dat ik ermee zou winnen"

Dwarsfluit
Wethouder Kock is geen onbekende met muziekstukken. "Ik heb vroeger dwarsfluit leren spelen. Ik kan dus noten lezen en maat houden." Toch is dirigeren volgens haar andere koek. "Op de video's is te zien dat ik wel lekker in meega. Bij de pam pam poem maakte ik verschillende sprongetjes. Zeker toen ik als winnaar nog een keer het stuk moest dirigeren was het veel relaxter."

Nog een concert
De winnaar van de dirigeerwedstrijd mag op 5 mei nog een optreden verzorgen. Het EMOJI-orkest treedt dan weer op, op het marktplein in Emmerik onder leiding van Maestro Kock. "Gelukkig moesten we die dag allemaal in de agenda zetten, zo wisten ze zeker dat de winnaar aanwezig kon zijn." Ze zou eigenlijk de lopers ontvangen die het vrijheidsvuur die dag vanuit Wageningen naar haar gemeente brengen. Die taak wordt nu overgenomen door waarnemend burgemeester Maasdam.

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Bidden voor EK winst in de volgepakte Oranjetempel in Silvolde

Honderden Oranjefans kwamen tezamen in de Silvoldse kerk zondagmiddag om te bidden voor hun gezamenl...

Autobrand in Varsseveld, vuur vermoedelijk aangestoken

Op een parkeerplaats aan de Klaproosstraat in Varsseveld is een geparkeerd voertuig in vlammen opgeg...

Oorzaak verontreiniging Achterhoeks drinkwater bekend

De oorzaak van de lichte verontreiniging met een melkzuurbacterie in het drinkwater voor een groot g...

Ulftse avondvierdaagse van start met feestelijke 'Dag van Varsselder'

Een kleine tweeduizend wandelaars zijn woensdagavond gestart aan de 54ste editie van de Ulftse Avond...

Jonge wielertalenten stralen tijdens Dikke Banden Race in Ulft

Het centrum van Ulft stond zaterdag in het teken van wielrennen. De straten werden afgezet voor de d...

Duitse dijkbouw zorgt voor droge voeten in de Achterhoek

Inwoners van de Achterhoek houden droge voeten door het grote dijksysteem langs de Rijn, en daar spe...