Ulft, Netherlands

Warme huiskamer in Doetinchem voor mensen in energiearmoede

Mensen die thuis de verwarming laag of niet aan hebben staan vanwege de hoge energiekosten, maar wel op zoek zijn naar warmte, kunnen sinds kort terecht in Kerkelijk Centrum de Wingerd in Doetinchem. Hoewel het nog niet echt storm loopt in de warme huiskamer, denkt de organisatie wel dat het een welkom initiatief is.
Serena Speet | Nick Hermsen | 10 januari 2023 13:47 | Aangepast op 10 januari 2023 13:47
"Het is een plek waar mensen gezelligheid en warmte kunnen opzoeken", aldus initiatiefnemer Peter Bob Peerenboom. "Waar ze elkaar ontmoeten en afhankelijk van de behoefte van mensen kunnen ze ook dingen gaan doen." De warme huiskamer is nu een week open en er komen vijftien tot twintig mensen per dag naar De Wingerd. Gastvrouw Esther heeft tot nu toe voornamelijk zestigplussers ontvangen, de organisatie hoopt op meer toeloop. "Ik vind dat wel gezellig en ben benieuwd wie er allemaal komen", aldus Esther. "In de ochtend zijn het altijd de vaste mensen die komen en 's middags is het vaak afwachten."

Volgens Peerenboom reageren bezoekers positief: "Mensen zijn heel erg blij en enthousiast dat we dit gecreëerd hebben, dus nu hopen we dat meer mensen langs gaan komen." Waar de warme huiskamer nu nog vooral een plek is om op te warmen, te kletsen en spelletjes te spelen, hoopt Peerenboom mensen in de toekomst meer te bieden. "We hebben een aanbod van mensen die wel lunch willen maken of muziek willen maken", somt de initiatiefnemer op. "Het moet nog groeien, maar we denken dat er behoefte aan is."

Kerk betaalt de energierekening
De Wingerd sluit met het initiatief aan bij het Leger des Heils, dat door heel Nederland warme kamers creëert. De warme huiskamer op de Bongerd wordt gefinancieerd door de kerk. "Het is puur de verwaming die nu langer aan moet staan, ik verwacht dat dat tussen de duizend en tweeduizend euro gaat kosten voor de drie maanden", vertelt Peerenboom. "We hebben gelukkig een diaconie, die heeft wat reserve en draagt de extra lasten voor ons."

Blijven bestaan
Peerenboom hoopt dat de warme huiskamer, wellicht onder een andere naam, ook kan blijven bestaan als de energiekosten weer dalen. "Als het gaat lopen en er zijn voldoende mensen om het open te houden, dan gaan we ook proberen om het open te houden", vertelt de initiatiefnemer. "En misschien vaker een lunch organiseren en activiteiten door te zetten."

Foto: REGIO8

Lees ook

Active Living Orion verliest, twee kansen over voor landstitel

Active Living Orion heeft de eerste kans om landskampioen te worden woensdagavond laten liggen. In d...

Schaapsherders krijgen nieuwe aanwas: 'Het zijn geen geitenwollensokkentypes meer'

Het is een bijzonder gezicht in Doetinchem, honderden schapen die de bermen netjes houden door het g...

Honkballers willen aan de slag met nieuwe club in Doetinchem

Voetbal, hockey, tennis, atletiek, rugby. Allemaal sporten die beoefend kunnen worden bij een Doetin...

Nieuw kinderboekenfestival in het centrum van Doetinchem

Voor het eerst vindt er een heus Kinderboekenfestival plaats in het centrum van Doetinchem. Van het ...

Orion-volleyballers één winst verwijderd van kampioenschap

De volleyballers van Active Living Orion kunnen woensdag landskampioen worden. De Doetinchemmers won...

Schrijfster Marieke Damen uit Wehl in race voor Gouden Strop

Schrijfster Marieke Damen uit Wehl is genomineerd voor de Gouden Strop. Met haar boek 'Het perfecte ...