Ulft, Netherlands

 

Warme huiskamer in Doetinchem voor mensen in energiearmoede

Mensen die thuis de verwarming laag of niet aan hebben staan vanwege de hoge energiekosten, maar wel op zoek zijn naar warmte, kunnen sinds kort terecht in Kerkelijk Centrum de Wingerd in Doetinchem. Hoewel het nog niet echt storm loopt in de warme huiskamer, denkt de organisatie wel dat het een welkom initiatief is.
Serena Speet | Nick Hermsen | 10 januari 2023 13:47 | Aangepast op 10 januari 2023 13:47
"Het is een plek waar mensen gezelligheid en warmte kunnen opzoeken", aldus initiatiefnemer Peter Bob Peerenboom. "Waar ze elkaar ontmoeten en afhankelijk van de behoefte van mensen kunnen ze ook dingen gaan doen." De warme huiskamer is nu een week open en er komen vijftien tot twintig mensen per dag naar De Wingerd. Gastvrouw Esther heeft tot nu toe voornamelijk zestigplussers ontvangen, de organisatie hoopt op meer toeloop. "Ik vind dat wel gezellig en ben benieuwd wie er allemaal komen", aldus Esther. "In de ochtend zijn het altijd de vaste mensen die komen en 's middags is het vaak afwachten."

Volgens Peerenboom reageren bezoekers positief: "Mensen zijn heel erg blij en enthousiast dat we dit gecreëerd hebben, dus nu hopen we dat meer mensen langs gaan komen." Waar de warme huiskamer nu nog vooral een plek is om op te warmen, te kletsen en spelletjes te spelen, hoopt Peerenboom mensen in de toekomst meer te bieden. "We hebben een aanbod van mensen die wel lunch willen maken of muziek willen maken", somt de initiatiefnemer op. "Het moet nog groeien, maar we denken dat er behoefte aan is."

Kerk betaalt de energierekening
De Wingerd sluit met het initiatief aan bij het Leger des Heils, dat door heel Nederland warme kamers creëert. De warme huiskamer op de Bongerd wordt gefinancieerd door de kerk. "Het is puur de verwaming die nu langer aan moet staan, ik verwacht dat dat tussen de duizend en tweeduizend euro gaat kosten voor de drie maanden", vertelt Peerenboom. "We hebben gelukkig een diaconie, die heeft wat reserve en draagt de extra lasten voor ons."

Blijven bestaan
Peerenboom hoopt dat de warme huiskamer, wellicht onder een andere naam, ook kan blijven bestaan als de energiekosten weer dalen. "Als het gaat lopen en er zijn voldoende mensen om het open te houden, dan gaan we ook proberen om het open te houden", vertelt de initiatiefnemer. "En misschien vaker een lunch organiseren en activiteiten door te zetten."

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Lees ook

Kelder vol water bij centrum van Doetinchem

Een kelder nabij het centrum van Doetinchem is maandag volgelopen met water. De brandweer is ter pla...

Weer verkeersregelaar aangereden in Doetinchem

Na de bewuste aanrijdingen van vorige week is er dinsdag weer een verkeersregelaar aangereden bij de...

Mogelijke moeder Sem Vijverberg langer in cel

De vrouw die is opgepakt voor de betrokkenheid bij de dood van baby Sem Vijverberg blijft langer vas...

Fietsster raakt gewond na aanrijding nabij Doetinchem

Een fietsster is maandagavond gewond geraakt na een aanrijding met een automobilist op de Doetinchem...

Bronckhorst schroeft grens voor minimabeleid op

Met een reeks maatregelen komt Bronckhorst de komende maanden inwoners tegemoet die de dupe worden v...

Zware avondspits door aanrijding in Doetinchem

Twee automobilisten zijn vrijdag op elkaar gebotst op een kruising in Doetinchem nadat een van de be...