Ulft, Netherlands

VVD'er Haverkort wil bouwen, bouwen, bouwen in de Achterhoek

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november krijgen Achterhoekse kandidaten bij REGIO8 de kans om zich te profileren. Na twee jaar heeft VVD'er Erik Haverkort nog geen genoeg van politiek Den Haag. Woningbouw en de A18 staan hoog op het wensenlijstje van de inwoner van Eefde, die uitgaansgelegenheid De Radstake bij Varsseveld als sprekende locatie ziet.
Domien Esselink | Remco Geurts | 14 november 2023 13:33 | Aangepast op 14 november 2023 13:33
“Dit is een fantastische plek in de Achterhoek, wat mij betreft om drie redenen”, zegt Haverkort. “Ten eerste omdat hier een geweldig horecabedrijf staat dat al generaties meegaat. Ten tweede, als je hier om je heen kijkt zie je ons fantastische coulisselandschap. En, wat ik mooi vind, is dat je hier goed ziet wat de uitdagingen voor de toekomst zijn. We zitten hier langs de N18, dat moet natuurlijk een snelweg A18 worden. Als wij ook op lange termijn onze regio voldoende bereikbaar willen houden, dan moet die A18 hier gewoon komen.”

De stikstofproblematiek ten spijt, blijft een snelweg met tunnels voor fietsers en voetgangers een speerpunt voor Haverkort. Ook de VVD-leus 'Bouwen, bouwen, bouwen' gaat wat hem betreft ook op, in de Achterhoek nog wel meer dan in de Randstad. “Op lange termijn is het hier veiliger bouwen dan in de drassigheid in het westen van het land, waar je onder het zeeniveau zit”, zegt Haverkort, die het als noodzaak ziet voor de leefbaarheid. “De kernen zullen moeten worden uitgebreid met voldoende woningen zodat de medewerkers van bedrijven er kunnen werken.”

Terug in Lochemse politiek?
Met zijn 37e plek op de kieslijst heeft Haverkort alle hoop op een nieuwe periode in de Tweede Kamer. Voor zijn overstap naar Den Haag was hij jarenlang gemeenteraadslid in Lochem, van 2018 tot 2021 was hij daar fractievoorzitter van de VVD. Mocht hij niet in de Tweede Kamer komen, sluit hij een terugkeer niet uit, hoewel hij vindt dat de huidige fractie het ook prima doet. “Gemeentepolitiek is wel een van de fantastische dingen die ik heb mogen doen”, zegt Haverkort. “Maar als ik onverhoopt niet wordt herkozen, ga ik eerst maar eens op vakantie.”

Bekijk ook andere kandidaten:

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Politiek|A18|Lochem|Radstake|Eefde|N18|

Lees ook

Lochem wil groeien, vergrijzing en woningnood zijn knelpunten

Lochem wil in 2040 gegroeid zijn naar veertigduizend inwoners. Dit blijkt uit de nieuwe omgevingsvis...

Inwoners Ulft willen geliefd park behouden, petitie tegen bouw flexwoningen

Omwonenden van park de Zeskamp in Ulft hebben voor de raadsvergadering van Oude IJsselstreek een pet...

Extinction Rebellion stelt actie in Lochem uit na brugdrama

De Achterhoekse tak van activistische beweging Extinction Rebellion, XR Achterhoek, schuift een gepl...

Twee gewonden van brugdrama in Lochem zijn buiten levensgevaar

De twee mannen die woensdag gewond raakten bij het brugdrama in Lochem zijn buiten levensgevaar. Het...

Brugdrama Lochem dreunt dag later door bij bouwbedrijf BAM

Het brugdrama in Lochem dreunt een dag later nog door bij bouwbedrijf BAM. Er heerst binnen het bedr...

Kerk in Lochem opent deuren voor verdriet na drama met brug

De schok in het stadje Lochem is groot na het drama met de brug, waar woensdag twee mannen bij om he...