Ulft, Netherlands

 

Vuurwerkbranche hoopt op een topjaar na coronastilte

Na twee nagenoeg vuurwerkloze jaarwisselingen in coronatijd maken handelaren zich op voor een knallend en sierlijk Nieuwjaar. Het algehele vuurwerkverbod is geschrapt en hoewel niet alle beperkingen zijn geschrapt, merken verkopers in de Achterhoek dat er genoeg vraag is.
Nick Hermsen | 14 december 2022 16:40 | Aangepast op 14 december 2022 16:40
“Als ik vorig jaar zag wat er met een verbod werd afgestoken, verwacht ik dat iedereen dit jaar weer samen is en buiten op straat staat”, zegt vuurwerkverkoper Lars Peters, eigenaar van Festival. “En zo hoort het ook te zijn, vind ik.” Leo Groeneveld is algemeen directeur van vuurwerkimporteur Lesli uit Lichtenvoorde. Hij merkt dat vuurwerkwinkels flink inslaan voor de aanstaande verkoop: “Op dit moment zitten we zeker boven de twintig procent aan meerverkoop. Dat wil nog niet echt iets zeggen over het einde van het jaar, maar het wil wel zeggen dat iedereen enthousiast is.”

Voor Festival is deze jaarwisseling van extra belang. Peters investeerde vorig jaar in vuurwerkbunkers, maar kon door het verbod uiteindelijk niks verkopen. “Toen heeft het ons aardig wat centjes gekost aan investeringen, terwijl we er niks aan verdienden. Dit jaar gaat het tot nu toe allemaal door, daar zijn we heel blij mee. We hebben een goede voorraad en dan hoop ik op een goed seizoen. Dat iedereen ook weer lekker mag knallen buiten.”

Grondbloemen mogen weer
Vorig jaar mochten consumenten alleen met zogenaamd F1-vuurwerk zoals knalerwtjes het nieuwe jaar ingaan. Deze jaarwisseling is ook F2-vuurwerk weer toegestaan, zoals grondbloemen. Groeneveld is naast directeur bij Lesli ook voorzitter van de landelijke belangenvereniging voor vuurwerkhandelaren, Pyrotechniek Nederland. Hij snapt dat de overheid reguleert: “Maar wat wel pijn doet en heel erg stoort, is dat ons siervuurwerk te veel gerelateerd wordt aan illegaal vuurwerk en de ellende daaromheen.”

Verkoop van start
Peters maakt zich met Festival inmiddels klaar voor 29, 30 en 31 december, als hij eindelijk vuurwerk kan gaan verkopen. “We zijn weer aan het bouwen en aan het vullen”, zegt de eigenaar. “Ik hoop dat het doorgaat en dat we met z’n allen kunnen feestvieren en genieten.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Negen jaar cel geëist tegen vrouw die Ben doodreed

Davie Klein Gunnewiek | 14 mrt 2023 21:48

Lees ook

Achterhoekse kerstfilm in plaats van dienst

De protestantse kerken van Lichtenvoorde, Aalten en Dinxperlo hebben de handen ineengeslagen nu de v...

Autobrand overgeslagen op schuur in Doetinchem

Bij een autobrand in het buitengebied van Doetinchem is zondagavond het vuur overgeslagen naar een n...

Leerlingen ontdekken sport in Doetinchem

Leerlingen van basisscholen in de Gemeente Doetinchem kunnen vanaf midden september ontdekken welke ...

Middeleeuwse kazemat in virtual-reality te zien

Doetinchem gaat de eeuwenoude kazemat die in 2018 werd ontdekt zichtbaar maken voor het grote publie...

Fietser zit vast in spaken van voorwiel in Doetinchem

Een fietser is vrijdagochtend in Doetinchem met zijn voet vast komen te zitten in de spaken van zijn...

Vrijwilligers helpen statushouders in Doetinchem

Laborijn en Present werken in Doetinchem samen om ‘nieuwkomers’ in te laten burgeren. Door het i...