Ulft, Netherlands

Vrouw krijgt celstraf voor in brand steken eigen woning in Eibergen

De 51-jarige vrouw die haar huurwoning aan de Needseweg in Eibergen in brand heeft gestoken krijgt een celstraf van twee jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. Ook moet de vrouw zich in haar proeftijd van drie jaar laten behandelen voor onder meer haar psychische problematiek.
Serena Speet | 30 mei 2023 14:38 | Aangepast op 30 mei 2023 14:38
De vrouw bekende 16 mei voor de rechtbank in Zutphen de brand gesticht te hebben, daar hoorde ze 2,5 jaar cel tegen zich eisen. De Eibergse stak op 2 februari met een kaars de gordijnen van haar twee-onder-een-kapwoning in brand na een conflict met de woningverhuurder. Haar directe buren, beide in de tachtig, waren op dat moment aanwezig in hun woning. "Door de brandstichting veroorzaakte de vrouw een zeer gevaarlijke en beangstigende situatie", reageert de rechtbank. "Waarbij zij zichzelf en haar buren in levensgevaar bracht en waardoor veel schade werd veroorzaakt." De vrouw bracht zichzelf en haar hond in veiligheid en vluchtte zonder haar buren te waarschuwen. De rechtbank neemt dit de vrouw zeer kwalijk.

Volgens de rechtbank heeft de ex-partner van de vrouw, naar wie zij foto's en appjes stuurde, ervoor gezorgd dat de brand op tijd werd ontdekt: "De gevolgen van dit strafbare feit hadden vele malen groter kunnen zijn als de brand naar het huis van de buren was overgeslagen." De vrouw krijgt een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan twaalf voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Aan het voorwaardelijk strafdeel verbindt de rechtbank de bijzondere voorwaarden. Deze voorwaarden houden onder andere in: opname in een zorginstelling voor maximaal 1 jaar, een behandeling zonder opname en een alcoholverbod.

Dagelijks een fles wijn
De vrouw zegt zelf zich niets meer van het voorval te kunnen herinneren door de drank. Ze is volgens de rechtbank 25 jaar geleden gediagnosticeerd met een borderline persoonlijkheidsstoornis. "Er is ook sprake van middelenproblematiek; voorafgaand aan de brandstichting dronk de vrouw dagelijks een fles wijn", aldus de rechtbank. "De vrouw is door haar problematiek onvoldoende in staat om haar emoties op een adequate manier te reguleren." Daarom wordt haar ook een alcoholverbod opgelegd.

Rijden onder invloed
De 51-jarige had die dag een afspraak met de arts over slecht werkende medicijnen voor haar depressie. "Met drie kwartier stond ik buiten met niks. Daarna ben ik gaan drinken", aldus de Eibergse vrouw tijdens de zitting eerder deze maand. Naast brandstichting is ze ook veroordeeld voor het onder invloed besturen van haar brommobiel. Hiervoor legt de rechtbank een voorwaardelijke rijontzegging van drie maanden op: "Dat kan als stok achter de deur dienen om niet opnieuw onder invloed van alcohol een motorvoertuig te besturen."

Foto: 112Achterhoek-nieuws

Meest gelezen

Omleidingsroute door landbouwsluis zorgt voor chaos in Wehl

Tim Rondeel | Remco Geurts | 22 sep 2023 16:24

Jonge ondernemers Julia en Quinten stappen in Café Baan in Geesteren

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 28 sep 2023 11:07

Lees ook

Motorrijder (30) uit Borculo overleden na ongeval bij Enschede

Een dertigjarige motorrijder uit Borculo is dinsdagavond om het leven gekomen bij een ongeval op de ...

Chauffeur verliest container bij afrit van snelweg A18 in Doetinchem

Een vrachtwagenchauffeur is dinsdagavond een container verloren nabij de afrit van de A18 bij een fa...

Schrik zit er goed in na vondst van mogelijk drugslab in Zelhem

De schrik zit er volgens Marianne Besselink goed in bij buurtbewoners na de vondst van een mogelijk ...

Knal leidt hulpdiensten naar vermoedelijk xtc-drugslab in Zelhem

In Zelhem is maandagavond na een knal in een pand op een bedrijventerrein een vermoedelijk drugslab ...

Stapel hooi in schuur bij boerenbedrijf in Vorden vat vlam

Bij een boerenbedrijf in het buitengebied van Vorden is maandagochtend brand ontstaan in een stapel ...

Stukken chalet door voorruit van auto na botsing op speciaal transport

Een automobilist is donderdagavond op de weg van Aalten naar Varsseveld op een speciaal transport da...