Ulft, Netherlands

Vrijwilligers helpen met herstel azc Barlo

Het voormalige terrein van asielzoekerscentrum Groot Deunk in het buurtschap Barlo bij Aalten krijgt steeds meer vorm als nieuw ingericht natuurgebied. Zaterdag kwamen er zo'n twintig vrijwilligers bijeen om samen de handen uit de mouwen te steken.
Davie Klein Gunnewiek | 18 maart 2022 10:22 | Aangepast op 18 maart 2022 10:22
Vrijwilliger Frans te Bogt kijkt vanaf de grond toe hoe zijn collega met een hoogwerker de boom in gaat om een grote nestkast op te hangen. “Die is straks voor een bosuil”, vertelt Te Bogt. Maar niet alleen de bosuil moet straks een fijn plekje krijgen op het voormalige azc-terrein. “We gaan veertig nestkasten ophangen voor verschillende soorten vogels’, aldus Te Bogt. “We willen een warm nestje voor ze creëren.” De vrijwilligers proberen daarmee een aantal vogelsoorten terug te halen naar het gebied. “We zijn van inmiddels van 33 vogelsoorten gegroeid naar 135 soorten”, zegt Te Bogt trots. “We hebben weer een ransuil en ook de wespendief heeft hier het afgelopen jaar gebroed.” Ook de kleine vogelsoorten weten de weg naar het heringerichte gebied te vinden. “De rietgors hadden we in dit landelijk gebied eigenlijk niet, maar door de aanplant van velden zijn ze toch gekomen”, zegt Te Bogt. “Dat is een feest om te zien.”

De afgelopen jaren zijn vrijwilligers druk geweest om het voormalige azc-terrein opnieuw in te richten als natuurgebied. Er zijn paden aangelegd en verschillende soorten planten ingezaaid, zoals zonnebloemen, haver, gerst en rogge. Zaterdagochtend zijn daar een aantal inheemse plantensoorten bijgekomen. “Die gewassen zie je eigenlijk nergens”, zegt vrijwilliger Herman Simmelink. “Hier kun je er straks mooi langs lopen en we plaatsen er ook nog bordjes met de Nederlandse namen bij.” Simmelink ziet dat steeds meer wandelaars het gebied weten te vinden. “Mensen uit Lichtenvoorde, Aalten, Bredevoort en ons buurtschap komen hier graag om te wandelen”, zegt Simmelink. “Dat vind ik heel positief.” De vrijwilligers zijn ook bezig met een speciale website om het gebied nog meer onder de aandacht te brengen.

Vleersmuisgebouw wordt nog aangepakt
Op het terrein staan nog twee gebouwen die de sloop van het azc hebben overleefd. De één is inmiddels in gebruik genomen als verenigingsgebouw, maar aan de andere wordt de komende tijd nog gewerkt. “Het is nu bedoelt voor vleermuizen”, zegt Simmelink. “Straks komen er nog nieuwe dakpannen op en speciale kasten voor de vleermuizen in te hangen. Ook worden er banken neergezet met een infopaneel, waarop mensen informatie kunnen krijgen over het terrein en haar geschiedenis.” Daarnaast willen de vrijwilligers ook excursies gaan organiseren door het gebied. “We hebben al een aantal aanvragen binnen”, zegt Te Bogt. “We willen daarmee een voorbeeld worden voor andere gebieden in het land of net over de grens.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

azc|

Meest gelezen

Wederom ongeluk bij beruchte kruising nabij Etten

Charlotte van de Kant | Redactie REGIO8 | 21 sep 2022 09:49

Moeder van baby 'Sem Vijverberg' wordt vrijgelaten

Redactie REGIO8 | 22 sep 2022 15:36

Apache-helikopters vliegen weer laag boven Achterhoek

Jasper Hazelaar | 23 sep 2022 11:18

Lees ook

Buurt azc Winterswijk gaat praten met wethouder

De Winterswijkse wethouder Elvira Schepers zit maandagavond om tafel met een delegatie van de buurt ...