Ulft, Netherlands

'Vriendelijke' overvaller hoort celstraf eisen na overval supermarkt Winterswijk

Een 23-jarige man uit Hasselt stond vrijdag voor de rechtbank in Zutphen voor een opvallende overval op een supermarkt in Winterswijk. De man liep vorig jaar oktober met een mes de supermarkt binnen en bedreigde een kassière. Aan de andere kant bleef hij opvallend rustig en beleefd. Tegen de man is dertig maanden cel geëist, waarvan tien maanden voorwaardelijk.
Davie Klein Gunnewiek | 25 maart 2023 10:18 | Aangepast op 25 maart 2023 10:18
Na het drinken van veertien bier en in het bezit van een groot mes, stapte Luuk de V. op die maandagavond in oktober de Plus-supermarkt aan de Dingstraat binnen. “Ik wil geld”, zei de verdachte op dreigende wijze. De kassière haalde bijna drieduizend euro uit de kassa. “Zolang je geld geeft, gebeurt jou niets”, aldus de man. Hij bleef daarbij opvallend rustig en bedankte bij het verlaten van de supermarkt het winkelpersoneel. “Fijne avond nog en sorry voor het ongemak”, zei de verdachte.

'Ik heb uit de slechtste optie het beste gekozen'
De 23-jarige man uit Hasselt zei vrijdag in de rechtbank in Zutphen dat hij zo min mogelijk schade wilde aanrichten. “Ik heb uit de slechtste optie het beste gekozen”, aldus de verdachte. “Ik schaam mij daarvoor en vindt het heel erg dat zij dit mee hebben moeten maken.”

De officier van justitie vindt echter dat de man gevoelloos is en onvoldoende rekening heeft gehouden met de impact op het winkelpersoneel. “Hij voert allerlei redenen aan voor zijn gedrag, maar die rechtvaardigen natuurlijk nooit om een overval te plegen”, aldus de officier. “De kassière heeft hier nog altijd last van en durft ’s avonds niet te werken.”

Verslaafd aan alcohol
De man geeft bij de rechtbank als reden voor de overval dat hij geld nodig had voor eten en drank. “Mijn lichaam was afhankelijk van alcohol”, aldus de verdachte. “Ik werd trillend wakker. Als ik ga drinken ging dat over.” De verdachte gaf aan zich daarvoor te schamen en spijt te hebben. “Ik heb iedereen daarin teleurgesteld.”

De verdachte bleek een maand voor de overval ook al twee keer met de politie in aanraking te zijn gekomen in zijn woonplaats Hasselt. Deze twee strafbare feiten werden vrijdagochtend ook in de rechtbank behandeld. Zo probeerde hij een politieagente te slaan met een sleepoog en bedreigde zijn vader met een cirkelzaag. Ook zou de man in december 2020 de plek van een verkeersongeval hebben verlaten, terwijl hij bij dat ongeval schade had toegebracht.

Juiste hulp
Zijn advocaat hoopt dat de man zo snel mogelijk de juiste hulp krijgt. “Hij heeft het niet gemakkelijk gehad in zijn leven”, aldus de advocaat. “Een moeilijke jeugd, tien jaar ellende in de jeugdzorg en zwaar verslaafd aan alcohol."

De raadsman vroeg om een lagere straf, acht maanden onvoorwaardelijke celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk. “Hij is schuldbewust en heeft spijt betuigd tegen de kassière”, zegt de advocaat. Hij is nog steeds erg gemotiveerd om naar de kliniek te gaan.” De verdachte wil hier zelf ook graag aan meewerken. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Foto: 112Achterhoek-Nieuws.nl

Lees ook

Drugscriminelen betrapt: drugs en weegschaal gevonden in vakantiewoning Lichtenvoorde

Twee mannen uit Duitsland zijn door de rechtbank veroordeeld voor drugsbezit. Ze verbleven ten tijde...

Twee jaar cel voor Doetinchemse portier na poging tot doodslag

Een 34-jarige man uit Doetinchem moet twee jaar de cel in voor een poging tot doodslag in een uitgaa...

Kamerlid Van Meijeren vervolgd voor twee gevallen van opruiing

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren van FVD. De Doetinchemse p...

Man filmt ontklede vrouw en haar naakte dochter in zwembad

Een 34-jarige man uit Aalten heeft dinsdag een taakstraf van 60 uur gekregen en een maand voorwaarde...

Montferland teruggefloten, Reijers grijpt naast geliefd kavel in zijn Zeddam

De rechter heeft de droom van Tom Reijers om een kavel in zijn eigen dorp Zeddam te kopen definitief...

Geen straf voor stelende Doetinchemmer omdat hij psychose had

Een 23-jarige man uit Doetinchem krijgt geen straf voor het onder bedreiging van een mes stelen van ...