Ulft, Netherlands

 

'Vriendelijke' overvaller hoort celstraf eisen na overval supermarkt Winterswijk

Een 23-jarige man uit Hasselt stond vrijdag voor de rechtbank in Zutphen voor een opvallende overval op een supermarkt in Winterswijk. De man liep vorig jaar oktober met een mes de supermarkt binnen en bedreigde een kassière. Aan de andere kant bleef hij opvallend rustig en beleefd. Tegen de man is dertig maanden cel geëist, waarvan tien maanden voorwaardelijk.
Davie Klein Gunnewiek | 25 maart 2023 10:18 | Aangepast op 25 maart 2023 10:18
Na het drinken van veertien bier en in het bezit van een groot mes, stapte Luuk de V. op die maandagavond in oktober de Plus-supermarkt aan de Dingstraat binnen. “Ik wil geld”, zei de verdachte op dreigende wijze. De kassière haalde bijna drieduizend euro uit de kassa. “Zolang je geld geeft, gebeurt jou niets”, aldus de man. Hij bleef daarbij opvallend rustig en bedankte bij het verlaten van de supermarkt het winkelpersoneel. “Fijne avond nog en sorry voor het ongemak”, zei de verdachte.

'Ik heb uit de slechtste optie het beste gekozen'
De 23-jarige man uit Hasselt zei vrijdag in de rechtbank in Zutphen dat hij zo min mogelijk schade wilde aanrichten. “Ik heb uit de slechtste optie het beste gekozen”, aldus de verdachte. “Ik schaam mij daarvoor en vindt het heel erg dat zij dit mee hebben moeten maken.”

De officier van justitie vindt echter dat de man gevoelloos is en onvoldoende rekening heeft gehouden met de impact op het winkelpersoneel. “Hij voert allerlei redenen aan voor zijn gedrag, maar die rechtvaardigen natuurlijk nooit om een overval te plegen”, aldus de officier. “De kassière heeft hier nog altijd last van en durft ’s avonds niet te werken.”

Verslaafd aan alcohol
De man geeft bij de rechtbank als reden voor de overval dat hij geld nodig had voor eten en drank. “Mijn lichaam was afhankelijk van alcohol”, aldus de verdachte. “Ik werd trillend wakker. Als ik ga drinken ging dat over.” De verdachte gaf aan zich daarvoor te schamen en spijt te hebben. “Ik heb iedereen daarin teleurgesteld.”

De verdachte bleek een maand voor de overval ook al twee keer met de politie in aanraking te zijn gekomen in zijn woonplaats Hasselt. Deze twee strafbare feiten werden vrijdagochtend ook in de rechtbank behandeld. Zo probeerde hij een politieagente te slaan met een sleepoog en bedreigde zijn vader met een cirkelzaag. Ook zou de man in december 2020 de plek van een verkeersongeval hebben verlaten, terwijl hij bij dat ongeval schade had toegebracht.

Juiste hulp
Zijn advocaat hoopt dat de man zo snel mogelijk de juiste hulp krijgt. “Hij heeft het niet gemakkelijk gehad in zijn leven”, aldus de advocaat. “Een moeilijke jeugd, tien jaar ellende in de jeugdzorg en zwaar verslaafd aan alcohol."

De raadsman vroeg om een lagere straf, acht maanden onvoorwaardelijke celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk. “Hij is schuldbewust en heeft spijt betuigd tegen de kassière”, zegt de advocaat. Hij is nog steeds erg gemotiveerd om naar de kliniek te gaan.” De verdachte wil hier zelf ook graag aan meewerken. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Foto: 112Achterhoek-Nieuws.nl

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Lees ook

Doetinchemse ambtenaar veertig maanden de cel in

De rechtbank in Zutphen heeft een voormalige ambtenaar van de gemeente Doetinchem, die tussen august...

Fors meer bezoekers voor recreatieplas 't Hilgelo bij Winterswijk

Recreatieplas ’t Hilgelo bij Winterswijk had het afgelopen jaar ruim 100.000 meer gasten dan in 20...

Gevangenisstraf voor dealen in soft- en harddrugs

Een 48-jarige man uit de gemeente Oost Gelre is veroordeeld voor de handel in zowel soft- als harddr...

Winterswijk wil populair marktplein op de schop gooien

Het is op zaterdag een bekende trekpleister voor Duitsers, de markt in Winterswijk. Maar het marktpl...

Achterhoeker fietst in een banaanfiets naar Frankrijk

Tonny Stoltenborg (69) uit Aalten gaat komende maand twintig dagen aandacht vragen voor duurzaamheid...

Taakstraf voor zorgverleenster (28) na ontucht met ex-cliënt

Een 28-jarige vrouw uit Zutphen is woensdag veroordeeld tot een celstraf van 360 dagen, waarvan 358 ...