Ulft, Netherlands

 

Vreugde bij bewoners na plaatsing landbouwsluis bij Dorpsstraat in Laag-Keppel

De Dorpsstraat in Laag-Keppel is afgesloten voor doorgaand verkeer door de plaatsing van een landbouwsluis op de Wehlsedijk. Het zorgt voor veel onvrede in omliggende dorpen, maar de bewoners van het kleine woonstraatje zijn blij dat ze eindelijk rust hebben voor hun deur.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | Viggo Zweverink | 20 maart 2023 16:38 | Aangepast op 20 maart 2023 16:38
"Omdat we hier te maken hebben met heel veel verkeersonveiligheid", aldus bewoner Mieke van den Broek over de noodzaak om de woonstraat af te sluiten voor doorgaand verkeer. "Gelukkig is dat door de bestuurders opgemerkt via een rapport van Veilig Verkeer Nederland." Met meer dan vijfduizend motorvoertuigen die per etmaal door het straatje gaan, ziet de provincie een onaanvaardbaar leefbaarheidsprobleem. Toch komt er veel kritiek uit omliggende dorpen, want Hummelo, Laag- en Hoog-Keppel worden door de sluis afgesloten van Wehl. "Dat vind ik heel begrijpelijk omdat dit van oudsher een belangrijke doorgang is geweest", laat Van den Broek weten over het commentaar.

Vanuit de andere kant is er ook begrip voor de bewoners van de veelbesproken straat. "Het is een heel drukke straat", geeft Ans Putman uit Wehl, raadslid in de gemeente Doetinchem, toe. "Maar om dan meteen al het verkeer te weren, behalve de fietsers en het landbouwverkeer, vind ik wel heel ver gaan." Ze vindt dan ook dat een kleine minderheid geholpen wordt, maar dat een grote meerderheid er last van heeft: "Heel veel mensen uit de omgeving die gaan in Wehl boodschappen doen, dat is voor onze ondernemers in Wehl een aderlating."

Regionale kwestie
De provincie en gemeente vinden dat de doorgaande route nu via Doetinchem moet lopen. Het aanleggen van een nieuwe weg van Hummelo naar Wehl werd al eerder afgedaan als onmogelijk. Dat de wens van een minderheid belangrijker is dan de meerderheid, zoals raadslid Putman zegt, doet Dorpsstraat-bewoner Van den Broek af als onzin. "Ik vind dit een hele andere kwestie dan minderheid en meerderheid, ik vind dit een regionale kwestie. De hoofstructuur moet goed vorm krijgen waardoor je de hele regio een plezier doet en de doorstroming bevorderd."

Terug naar vroeger
De landbouwsluis ligt tot juli bij wijze van proef op de Wehlsedijk, daarna wordt het object verplaatst naar de Keppelseweg, waarna een definitief besluit volgt. Van den Broek heeft zelf wel een idee hoe de Dorpsstraat er in de toekomst uit moet komen te zien: "Ik hoop dat de straat gaat lijken op de foto's van vroeger met veel bomen, veel groen, bankjes voor de deur en veel bedrijvigheid en toerisme."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Mañana Mañana in zwaar weer maar gaat wel door

Redactie REGIO8 | 27 mei 2023 19:50

Lees ook

GBB formeert verder met CDA en PvdA

Gemeentebelangen Bronckhorst (GBB) stapt het verdere formatieproces in met het CDA en de PvdA. Daarm...

Automobilist botst tegen boom nabij Hummelo

Een automobilist is zondagavond gewond geraakt toen hij op een boom botste in het buitengebied van H...

Bronckhorst breidt steun voor inwoners uit

Woningeigenaren in Bronckhorst met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm komen in aanmerk...

Zeer zware ochtendspits door ongeval op snelweg A12

Een ongeluk op de snelweg A12 bij Westervoort zorgt donderdagochtend voor een zeer zware ochtendspit...

Bronckhorster cadeaukaart 'Hier he'j wat' moet economie versterken

In Bronckhorst wordt een cadeaukaart gelanceerd die ingeleverd kan worden bij alle ondernemingen in ...

Grote brand bij horecapand in centrum van Wehl

In een horecapand in Wehl is dinsdagavond een grote brand ontstaan waarbij veel rook is vrij gekomen...