Ulft, Netherlands

Vraagstuk windmolens blijft boven Bronckhorst hangen

Wethouder Wilko Pelgrom, tijdens de raadsvergadering Foto: REGIO8
De energietransitie in Bronckhorst staat voorlopig stil. De gemeenteraad stuurde wethouder Wilko Pelgrom donderdagavond met huiswerk terug naar de tekentafel. De plannen voor grote windmolens langs de Oude IJssel bij Laag-Keppel komen hierdoor voorlopig stil te liggen. Dat betekent dat inwoners nog altijd met een gevoel van onduidelijkheid zitten, tot frustratie van Stichting Tegenwind Keppel.
Remco Geurts | Viggo Zweverink | 15 maart 2024 16:27 | Aangepast op 15 maart 2024 16:27
"Mensen zijn super ongerust, het raakt hen ook persoonlijk in hun leefomgeving", laat Jan-Laurens Lasonder, woordvoerder van Tegenwind Keppel, weten. "Inwoners voelen zich niet gesteund door de politiek." Volgens Lasonder heeft wethouder Pelgrom niet gereageerd op de insprekers van de politieke avond. In januari zat het gemeentehuis afgeladen vol met maar liefst vijftien insprekers. Stuk voor stuk met dezelfde insteek: geen windmolens in Keppel en Eldrik. "Hij heeft er geen woord aan vuil gemaakt, geen enkel gebaar van empathie", zegt Lasonder.

Wethouder Pelgrom moet van de gemeenteraad onder meer duidelijker maken wat de windmolens opleveren voor de gemeente, en voor inwoners. Hij ziet het extra huiswerk zelf niet als een groot verlies. "Dit kan je heel zwaar maken, en je kan het objectief beschouwen", zegt Pelgrom. "De raad zegt volgens mij: 'Wij vinden de routekaart erg belangrijk, als wij daar een goede beslissing over willen nemen hebben wij punten die wij uitgewerkt willen zien'."

Vertraging
Een grote meerderheid stemde in met het terugsturen van het voorstel, onder meer de coalitiepartijen waren voor, dit tot frustratie van de lokale fractie van GroenLinks. "Elke vertraging betekent dat er nog meer CO2 de lucht in gaat", verzucht raadslid Christine Oosterhoff. "We moeten maar hopen dat er over drie maanden wel een besluit wordt genomen, de gemeente heeft geen goede reputatie wat dat betreft." Oosterhoff denkt dat het uitstellen van de routekaart een manier is voor de coalitie om tijd te winnen.

Sliekstraattracé
Vanuit verschillende kanten van de Bronckhorster politiek en samenleving wordt geopperd om de mogelijke winst van de windmolens in te zetten voor het doortrekken van de Sliekstraattracé, maar door dat idee zet de wethouder alvast een streep. "Dat gaat echt te ver, wij willen dat de opbrengsten terugvloeien in de samenleving", zegt Pelgrom, die daarbij kijkt naar inkomens met een lager inkomen. "Als wij met z'n allen ons huis moeten verduurzamen dan is dat niet alleen weggelegd voor de rijke mensen, we moeten ook naar mensen met een kleine portemonnee kijken."

Onzekerheid
De wethouder moet uiterlijk 4 juli met een nieuw plan voor de energietransitie in de raad komen. Ook hoopt Pelgrom de komende tijd de zorgen bij inwoners van Laag-Keppel weg te nemen. "Iedere keer dat een besluit uitgesteld wordt blijft de onzekerheid bij inwoners", laat de wethouder weten. "Ik ga nog wel het gesprek aan met de Dorpsraad van Keppel en Eldrik, over wat dit met de gemeenschap doet."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees ook

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

‘Zo voorkom je dat alle wilde cowboys doen wat ze willen’

Wel of geen grote windmolens in het zogenaamde zoekgebied K? Het dunbevolkte gebied in de driehoek B...

Bronckhorst sluit deur voor zoekend Doesburg niet op voorhand

De openlijke flirt van de Stadspartij Doesburg om aan te sluiten bij de Achterhoek is ook binnengeko...

Olburgenaar Munneke benoemd als Officier in de Orde van Oranje Nassau

Marten Munneke uit Olburgen heeft zaterdag uit handen van minister Pia Dijkstra een hoge onderscheid...

Bronckhorst wil nieuwe 'kleinere' sporthal in Zelhem

Bronckhorst stapt af van het idee om Sporthal de Pol in Zelhem te verduurzamen en te renoveren en wi...

Bronckhorst vraagt inwoners mee te denken over nieuwe burgemeester

Bronckhorst vraagt inwoners om mee te denken over een nieuwe burgemeester. De opvolgster van Mariann...