Ulft, Netherlands

Vraag neemt toe, Doetinchem wil een nieuw bedrijventerrein

Foto: REGIO8
Op de bedrijventerreinen in Doetinchem is bijna geen kavel meer vrij en dat is reden voor de gemeente om te zoeken naar meer ruimte. Op bestaande terreinen kunnen de vierkante meters in de hoogte beter worden benut, maar er moet ook een volledig nieuw bedrijventerrein komen.
Jasper Hazelaar | 28 februari 2024 16:43 | Aangepast op 28 februari 2024 16:43
“We hebben een hele sterke economie en op dit moment is het zo dat we nagenoeg vol zitten”, zegt wethouder Robbert Hummelink. Hij baseert zich op een onderzoek dat in opdracht van de gemeente is uitgevoerd. De afgelopen tien jaar nam het aantal bedrijven met twintig procent toe, waardoor er nu een tekort aan ruimte dreigt. Op dit moment heeft de gemeente zeven bedrijventerreinen. Vier daarvan zitten in de stad Doetinchem, ook in Gaanderen en Wehl zit er elk één. Het nieuwste bedrijventerrein, het regionale A18 Bedrijvenpark bij Wehl, is ook al vergeven of in optie. “We hebben gewoon geen ruimte meer”, aldus Hummelink.

Het nieuwe bedrijventerrein is daarbij een stip op de horizon. Een echte locatie is nog niet in beeld, maar een plek bij de snelweg A18 lijkt logisch. De ruwgeschatte grootte ligt tussen de veertig en 110 hectare. De gemeente wil samen optrekken met buurgemeenten Montferland, Bronckhorst en Oude IJsselstreek, net als bij het A18 Bedrijvenpark. “Maar Doetinchem is wat mij betreft wel de meest logische locatie voor het terrein”, zegt Hummelink. “Wij hebben simpelweg de meeste vraag van bedrijven en bieden de grootste werkgelegenheid."

‘Geen Rotterdam aan de Oude IJssel’
Ook op bestaande terreinen moet de ruimte beter worden benut, bijvoorbeeld door de hoogte in te gaan. “Er zijn bedrijven die bijvoorbeeld acht meter de hoogte in mogen, maar die maar vier meter daarvan gebruiken. Dan mis je de helft van wat je mogelijkheden zijn, dus dat nemen we mee. Het moet geen Rotterdam aan de Oude IJssel worden. Wat wij voor ogen hebben is dat we lokale ondernemers en bedrijven uit de Achterhoek de ruimte willen gegeven. Het moet bij onze identiteit als Achterhoek passen.”

Gebiedsmakelaar
Om de ambitie werkelijkheid te laten worden, wordt de komende drie jaar een gebiedsmakelaar aangesteld door de gemeente. Deze moet op bestaande terreinen kijken hoe de ruimte beter kan worden benut. Ook wordt gezocht naar ruimte aan de randen van bestaande bedrijventerreinen, dit gebeurt op korte termijn. “Dat zijn dingen die je bij wijze van spreken morgen kan doen”, aldus Hummelink.

Lees meer over:

Doetinchem|Bedrijven|

Lees ook

Kaak en Büttner in basis De Graafschap, Seuntjens hakt knoop door

Alexander Büttner, Maas Willemsen en Lion Kaak staan vrijdagavond aan de aftrap in de uitwedstrijd v...

Politie pakt Doetinchemmers op in een groot drugsonderzoek

De politie heeft vier mannen aangehouden in een onderzoek naar handel in soft- en harddrugs. Twee Do...

Orion-volleyballers naar finale om landstitel na spannende serie

De volleyballers van Active Living Orion kunnen dit seizoen nog altijd de dubbel winnen. Na winst in...

Achterhoek omarmt De Graafschap Vrouwen als eerste shirtsponsor

Achterhoekse overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties omarmen het kersverse eerste divi...

Doetinchem vindt plek in Schöneveld voor gloednieuwe Basisschool Hogenkamp

Na jaren behelpen in een oud pand, is door de Gemeente Doetinchem een locatie gevonden voor een gloe...

Opvang in Doetinchem kostte in 2023 elke dag 187 euro per asielzoeker

De crisisnoodopvang (CNO) in Doetinchem kostte in 2023 omgerekend per asielzoeker 187 euro per dag, ...