Ulft, Netherlands

Volgende Dorpendeal in Achterhoek, ruim twee ton voor Beltrum

Beltrum kan met 230.000 euro aan de slag om de leefbaarheid in het dorp te stimuleren. Als tweede kern in de gemeente Berkelland heeft Beltrum, na Rekken, een dorpendeal getekend. Provincie Gelderland, de gemeente en Beltrum zelf leggen geld in om de plannen te realiseren.
Serena Speet | 28 juni 2023 13:47 | Aangepast op 28 juni 2023 13:47
"Wij zijn ontzettend blij met deze dorpendeal. We kunnen nu actief aan de slag", vertelt Wilfried Groot Zevert, voorzitter van de raad van overleg, die namens de inwoners betrokken was bij de dorpendeal. Ook de gemeente is tevreden met de deal. "Ontzettend trots om als gemeente weer een dorpendeal af te sluiten", reageert wethouder Arjen van Gijssel. "Het zegt iets over hoe wij het belang van samenwerken zien om onze kernen toekomstbestendig te maken." De provincie Gelderland steekt 138.000 euro in de dorpendeal. Vanuit de gemeente kan Beltrum op 60.000 euro rekenen. De raad van overleg legt zelf nog 32.000 euro in.

De aandacht gaat uit naar drie onderwerpen. Beltrum wil de raad van overleg als orgaan behouden en onderzoek doen naar de toekomstbestendigheid van lokale verenigingen en de bijpassende organisatiestructuur. Daarnaast moet een dorpsverbinder zorgen voor meer sociale verbondenheid in het dorp. Een deel van het budget gaat naar een haalbaarheidsonderzoek naar het maatschappelijk vastgoed en het realiseren van duurzame en toekomstbestendige ontmoetingsplekken.

Bijzondere bekroning
De gemeente noemt de dorpendeal een bijzondere bekroning voor de inwoners van Beltrum, die volgens Berkelland met een zorgvuldig proces dit initiatief naar zich hebben toegetrokken. "Met veel vasthoudendheid en veel enthousiasme hebben ze in het dorp Beltrum de samenwerking gezocht om tot deze dorpendeal te komen", vindt ook leefbaarheidsgedeputeerde Peter van 't Hoog. "Ik ben blij dat het gelukt is."

‘Honderd dorpen- en wijkdeals’
In 2021 werd in Rekken de eerste dorpendeal van de Achterhoek gesloten, eerder deze maand werd in Gaanderen de dertiende ondertekend. De deal voor Beltrum is de vijftiende afspraak met de provincie. Hoewel er nog een aantal deals in de pen zitten is door het toekomstige provinciebestuur al aangegeven dat er wordt doorgegaan met de projecten in cofinanciering. "We willen de komende jaren honderd dorpen- en wijkdeals maken, dus ook in steden", gaf kandidaat-gedeputeerde Peter Drenth aan bij de presentatie van het coalitieakkoord.

Foto: Gemeente Berkelland

Meest gelezen

Meer dan tachtig Achterhoekers krijgen lintje, feest bij Huis Bergh

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | Bart Sollman | 26 apr 2024 17:30

Lees ook

Provincie trekt 17 miljoen euro uit voor deals met dorpen en wijken

De Provincie Gelderland trekt de komende vier jaar 17 miljoen euro uit om lokale initiatieven van de...

Bruglocatie Lochem blijft afgesloten, werk aan rondweg gaat verder

Het werk aan de nieuwe rondweg bij Lochem is weer opgestart na het dodelijke ongeval met de brug van...

Landbouwpasseerhavens en 'landjepik', kritiek op plannen Nettelhorsterweg

Wel of geen landbouwpasseerhavens en 'landjepik'. Dat waren de belangrijkste onderwerpen tijdens een...

Nieuwe rotonde bij Beek alweer op de schop: 'Nu hufterproof maken'

De rotonde op de N812 tussen Babberich en Beek kan alweer op de schop. Een paar maanden geleden werd...

Landbouwsluizen als ‘negatief’ ervaren, Doetinchem hoopt dat Bronckhorst luistert

De gemeente Doetinchem hoopt dat Bronckhorst luistert naar de resultaten van het belevingsonderzoek ...

Kinderdagverblijf in Beltrum ontruimd na brand in wasdroger

Bij een kinderdagverblijf in Beltrum is donderdagochtend brand ontstaan in een wasdroger. De aanwezi...