Ulft, Netherlands

Vluchtelingenwerk in Ulft zoekt vrijwilligers

Vluchtelingenwerk in Ulft komt handen tekort om vluchtelingen te helpen om hun plek te vinden in de Achterhoek. Met de huidige asielcrisis komen er steeds meer opvanglocaties bij, maar het aantal vrijwilligers blijft achter.
Serena Speet | 6 september 2022 10:44 | Aangepast op 6 september 2022 10:44
"We zoeken vooral mensen die van regelen houden", laat teamleider Tanja Dijenborgh van Vluchtelingenwerk Ulft weten bij Omroep Gelderland. Ze zoeken voornamelijk mbo+ of hbo-geschoolde vrijwilligers. "Maar vooral mensen die het leuk en boeiend vinden om statushouders in onze gemeente te helpen hun leven op de rit te krijgen." Bea Jansen uit Sinderen is zes jaar vrijwilliger in Ulft. "Fantastisch werk, je bouwt echt een band op met sommige statushouders die je begeleidt", vertelt ze. "Je kunt echt wat voor ze betekenen." Volgens Jansen, die toen ze met pensioen ging begon als vrijwilliger, is het bijzonder werk: "Je hoort veel ellende, maar je leert uiteindelijk dat we allemaal hetzelfde zijn."

Ook bij Vluchtelingenwerk Nederland merken ze dat de negatieve berichtgeving niet helpt bij het werven van nieuwe vrijwilligers. "Als je soms de berichtgeving ziet, lijkt het alsof het overal mis is", vertelt Evita Bloemheuvel van Vluchtelingenwerk Nederland. "Terwijl het om een hele kleine groep 'veiligelanders' gaat die overlast geeft en op de meeste plekken gaat het juist goed." Vooral bij de opening van een opvang is er volgens haar veel kritiek: "Maar er ontstaan allerlei mooie contacten. Zoals mooie vriendschappen die er uit voortvloeien, maar daar hoor je dan niks over."

Intiem moment
Jansen heeft niet met iedereen een vriendschappelijke band, maar beaamt de woorden van Bloemheuvel wel. "Ik vond het heel bijzonder toen een hoogzwangere vrouw vroeg of ik tijdens haar bevalling ook naar het ziekenhuis mee wilde komen", vertelt Jansen. "Ik was natuurlijk niet echt bij de bevalling, maar meteen erna was ik erbij. Het kindje was nog niet eens gewassen en ik heb toen foto's genomen van het gezin. Dat is toch wel heel bijzonder dat ze je er op zo'n intiem moment bij willen hebben."

Tientallen nieuwe vrijwilligers
In Ulft zoeken ze zo'n vier vrijwilligers. In andere gemeenten, waaronder Zevenaar en Zutphen, is de nood hoger. "En voor ons project Time for You, dat specifiek op kinderen in de noodopvang gericht is, zoeken we vrijwilligers die met kinderen spelenderwijs in gesprek kunnen gaan", vertelt Bloemheuvel. Onder meer in Winterswijk zoeken ze vrijwilligers voor dat project.

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

Vluchtelingen|

Lees ook

Montferland door het stof nadat Nieuw-Dijk wordt overvallen met vluchtelingen

Inwoners van Nieuw-Dijk werden volledig overvallen door het plan van Montferland om vijftig Oekraïne...

Oude IJsselstreek zet koers door en wil meer doen in vluchtelingenopvang

Oude IJsselstreek trekt zich nog niks aan van de aangekondigde ravijnjaren en wil de ingeslagen weg ...

Komst van woongemeenschap voor asielzoekers in Doetinchem is vertraagd

Het plan voor een woongemeenschap in Doetinchem voor woningzoekenden en asielzoekers loopt vertragin...

Voetballer Gosens schenkt fietsen aan vluchtelingen in thuisstad

Duits international en Internazionale-voetballer Robin Gosens heeft fietsen geregeld voor jonge vluc...

Crisisnoodopvang in Doetinchem weer verlengd, nu tot eind september

De crisisnoodopvang voor ruim tweehonderd vluchtelingen bij het station in Doetinchem blijft tot ein...

Bronckhorst gaat meer Oekraïense vluchtelingen opvangen

Bronckhorst wil extra opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen realiseren. Als reactie op de opdr...