Ulft, Netherlands

Vitale Kern Zelhem gaat als zelfstandige stichting verder

Foto: gemeente Bronckhorst
Ondanks dat de oorspronkelijke samenwerking met de gemeente Bronckhorst is afgelopen, gaat de werkgroep Vitale Kern Zelhem zelfstandig verder als stichting. De negen betrokken Zelhemmers kijken tevreden terug op voorgaande projecten en kijken uit naar het ontwikkelen van nieuwe projecten in hun dorp.
Viggo Zweverink | 20 maart 2024 14:41 | Aangepast op 20 maart 2024 14:41
"We zijn trots op wat we de afgelopen tijd hebben neergezet voor ons dorp Zelhem", zegt voorzitter Bert Elschot namens Vitale Kern Zelhem. "De gemeente heeft aangegeven verder te willen met ons." De groep, die inmiddels zeven jaar bestaat, is nog lang niet klaar met het verbeteren van de leefbaarheid in het dorp. Naast de bestaande plannen om de Smidsstraat en de Magnoliastraat aan te pakken, wil de stichting zich ook inzetten om het centrum autoluw te maken.

Volgens Bronckhorst zou het voortzetten van 'Vitale Kernen'-werkgroepen, die voorheen ook in Hengelo, Steenderen en Vorden actief waren, een optie zijn in andere dorpen. "Wat er in Zelhem nu is gebeurd is natuurlijk mooi, want Zelhem heeft geen dorpsbelangenorganisatie", licht de gemeente toe. "Het zou bijvoorbeeld ook mooi zijn als iets dergelijks ontstaat in Hengelo, daar is ook geen dorpsbelangenorganisatie." De gemeente geeft aan dat haar gebiedsambtenaren betrokken blijven bij Vitale Kern Zelhem en bij dorpsbelangenorganisaties in andere dorpen.

Autoluw
De nieuwe stichting wil onder andere dat de auto te gast wordt in het centrum van Zelhem. Volgens Elschot is het volledig afsluiten van de Markt geen optie. "De ondernemers willen niet dat er helemaal geen verkeer is", licht hij toe. Toch moet er volgens hem wel wat veranderen: "De Markt is nu een racebaan, wij willen graag dat een stuk Hengeloseweg wordt aangepakt."

Verkeer via rondweg
Zo ziet de stichting het verkeer tussen Hengelo en Halle, dat nu volop door het centrum gaat, het liefst worden omgeleid via de rondweg. De gemeente kijkt positief tegen deze plannen aan, meldt een woordvoerder: "Doorgaand verkeer hoort immers niet in het dorp thuis. Dat sluit ook aan bij de plannen die in voorbereiding zijn voor het centrum, zoals het opknappen van de Markt."

Woningbouw
Volgens Elschot is woningbouw ook een belangrijk thema voor de stichting. "Wij hebben enquêtes in het dorp gehouden waarop inwoners aangeven: 'bouwen, bouwen, bouwen!'", zegt Elschot. Hij vindt de plannen voor een nieuwe woonwijk 'Het Loo' dan ook geen overbodige luxe en wijst erop dat er meer doorstroming in de woningmarkt moet plaatsvinden. "Soms wonen ouderen in te grote huizen, en jongeren trekken weg", zegt Elschot.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees meer over:

Bronckhorst|Zelhem|Vitale Kernen|

Lees ook

Achterhoek negeert Haagse plannen en laat statushouders voorgaan bij sociale huur

Achterhoekse gemeenten passeren de plannen uit het landelijke hoofdlijnenakkoord en willen statushou...

Provincie neemt N315 tussen Doetinchem en Ruurlo onder handen

De Provincie Gelderland wil in het voorjaar van 2026 de N315 tussen Doetinchem en Ruurlo aanpakken. ...

Leegstaande pastorie in Hengelo wordt doorstroomlocatie voor statushouders

Bronckhorst wil de leegstaande pastorie van de Sint Willibrorduskerk in Hengelo inzetten om twaalf s...

Grote zorgen na ontdekking van PFAS in zwemwater

Tot nu toe is er op twee plekken in de Achterhoek PFAS gevonden in recreatiewater. Er wordt daarom n...

Spreidingswet op losse schroeven, toch zet Bronckhorst plannen door

In het coalitieakkoord van het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB staat dat de Spreidingswet va...

Startschot vernieuwing Industriepark Zelhem gegeven, Bronckhorst zoekt meer kavels

Een stuk bedrijventerrein uit het begin van de jaren '60 in Zelhem wordt de komende tijd grondig ond...