Ulft, Netherlands

Vitale Kern Zelhem gaat als zelfstandige stichting verder

Foto: gemeente Bronckhorst
Ondanks dat de oorspronkelijke samenwerking met de gemeente Bronckhorst is afgelopen, gaat de werkgroep Vitale Kern Zelhem zelfstandig verder als stichting. De negen betrokken Zelhemmers kijken tevreden terug op voorgaande projecten en kijken uit naar het ontwikkelen van nieuwe projecten in hun dorp.
Viggo Zweverink | 20 maart 2024 14:41 | Aangepast op 20 maart 2024 14:41
"We zijn trots op wat we de afgelopen tijd hebben neergezet voor ons dorp Zelhem", zegt voorzitter Bert Elschot namens Vitale Kern Zelhem. "De gemeente heeft aangegeven verder te willen met ons." De groep, die inmiddels zeven jaar bestaat, is nog lang niet klaar met het verbeteren van de leefbaarheid in het dorp. Naast de bestaande plannen om de Smidsstraat en de Magnoliastraat aan te pakken, wil de stichting zich ook inzetten om het centrum autoluw te maken.

Volgens Bronckhorst zou het voortzetten van 'Vitale Kernen'-werkgroepen, die voorheen ook in Hengelo, Steenderen en Vorden actief waren, een optie zijn in andere dorpen. "Wat er in Zelhem nu is gebeurd is natuurlijk mooi, want Zelhem heeft geen dorpsbelangenorganisatie", licht de gemeente toe. "Het zou bijvoorbeeld ook mooi zijn als iets dergelijks ontstaat in Hengelo, daar is ook geen dorpsbelangenorganisatie." De gemeente geeft aan dat haar gebiedsambtenaren betrokken blijven bij Vitale Kern Zelhem en bij dorpsbelangenorganisaties in andere dorpen.

Autoluw
De nieuwe stichting wil onder andere dat de auto te gast wordt in het centrum van Zelhem. Volgens Elschot is het volledig afsluiten van de Markt geen optie. "De ondernemers willen niet dat er helemaal geen verkeer is", licht hij toe. Toch moet er volgens hem wel wat veranderen: "De Markt is nu een racebaan, wij willen graag dat een stuk Hengeloseweg wordt aangepakt."

Verkeer via rondweg
Zo ziet de stichting het verkeer tussen Hengelo en Halle, dat nu volop door het centrum gaat, het liefst worden omgeleid via de rondweg. De gemeente kijkt positief tegen deze plannen aan, meldt een woordvoerder: "Doorgaand verkeer hoort immers niet in het dorp thuis. Dat sluit ook aan bij de plannen die in voorbereiding zijn voor het centrum, zoals het opknappen van de Markt."

Woningbouw
Volgens Elschot is woningbouw ook een belangrijk thema voor de stichting. "Wij hebben enquêtes in het dorp gehouden waarop inwoners aangeven: 'bouwen, bouwen, bouwen!'", zegt Elschot. Hij vindt de plannen voor een nieuwe woonwijk 'Het Loo' dan ook geen overbodige luxe en wijst erop dat er meer doorstroming in de woningmarkt moet plaatsvinden. "Soms wonen ouderen in te grote huizen, en jongeren trekken weg", zegt Elschot.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees meer over:

Bronckhorst|Zelhem|Vitale Kernen|

Lees ook

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Bronckhorst sluit deur voor zoekend Doesburg niet op voorhand

De openlijke flirt van de Stadspartij Doesburg om aan te sluiten bij de Achterhoek is ook binnengeko...

Olburgenaar Munneke benoemd als Officier in de Orde van Oranje Nassau

Marten Munneke uit Olburgen heeft zaterdag uit handen van minister Pia Dijkstra een hoge onderscheid...

Bronckhorst wil nieuwe 'kleinere' sporthal in Zelhem

Bronckhorst stapt af van het idee om Sporthal de Pol in Zelhem te verduurzamen en te renoveren en wi...

Bronckhorst vraagt inwoners mee te denken over nieuwe burgemeester

Bronckhorst vraagt inwoners om mee te denken over een nieuwe burgemeester. De opvolgster van Mariann...

Gewonde bij kettingbotsing op weg tussen Zelhem en Doetinchem

Drie bestuurders zijn woensdagmiddag op elkaar gebotst op de provinciale weg tussen Doetinchem en Ze...