Ulft, Netherlands

 

Vissen worden gered uit drooggevallen Veengoot

Door de lage waterstand dreigen veel beken in de Achterhoek deze zomer opnieuw droog te vallen. Om ervoor te zorgen dat vissen niet massaal sterven zijn vrijwilligers van de Hengelsport Federatie druk om ze te redden, zoals bij de Veengoot in Harreveld.
Davie Klein Gunnewiek | 3 augustus 2022 16:43 | Aangepast op 3 augustus 2022 16:43
“Het is hier de afgelopen tijd echt heel hard gegaan”, vertelt Bram Jacobs van de Hengelsport Federatie Midden Nederland. “Vorige week zijn we hier nog geweest en toen stond het water nog honderd meter die kant op”, aldus Jabobs. Daar is maar weinig van overgebleven. Bij de stuw, ter hoogte van de Rector Hulshofsstraat heeft zich een poel gevormd van slechts een aantal centimeter diep. “Al het vis wat in dit gedeelte van de Veengoot zwemt heeft zich op die plek klem gezwommen”, zegt Jacobs. “Als wij daar nu niks aan doen, dan dreigen de vissen dood te gaan.”

Vrijwilligers van de Hengelsport Federatie gaan daarom, gehuld in een waterpak en gewapend met een schepnet, het water in om de vissen te redden. “We gebruik geen gewoon schepnet, maar een schepnet geladen met stroom”, zegt Jacobs. “In de omgeving van het schepnet zetten we het water onder lichte stroom, waardoor de vissen worden verdoofd en kunnen we ze naar ons toehalen.” De vissen worden opgevangen in bakken waar ze bijkomen om vervolgens in een grote bak te worden overgezet met een luchtfilterinstallatie.

Zeldzame modderkruiper gevangen
De vangst uit een klein stukje oppervlak bij de stuw is groot te noemen. “Toen de mannen een stap in het water zetten zagen we al wat grote vissen rond zwemmen”, vertelt Jacobs. “We hebben snoek, ruisvoorn en zilt gevangen.” Er zat zelfs nog een zeldzame modderkruiper bij. “Zij kunnen relatief goed tegen deze omstandigheden, ook als de beek droog valt”, zegt Jacobs.

'De oplossing hebben we niet'
Helaas zijn de omstandigheden van het droogvallen van beken en sloten niet meer uitzonderlijk te noemen in de Achterhoek. “Dit is de derde zomer dat we aan het afvissen zijn”, zegt Jacobs. “De vorige zomer was redelijk nat en hebben we niets hoeven te doen, maar die twee zomers daarvoor hebben we ook gehad.” De oplossing voor het droogvallen is meer neerslag en het water zo lang mogelijk proberen vast te houden. “Dat blijft gewoon heel lastig”, zegt Jacobs. “De oplossing hebben we niet.”

Voorlopig zal er nog wel even werk blijven voor de vrijwilligers van de Hengelsport Federatie. “We doen wat we kunnen”, zegt Jacobs. “Als we meldingen krijgen van vissen die in de problemen komen, dan gaan we zo snel mogelijk ter plaatse.” De vissen worden weer uitgezet op een plek waar wel voldoende water staat. “Als het dan weer een keer hoog water is, dan gaat het water weer over de stuwen heen en kunnen de vissen zich weer verspreiden over het hele beeksysteem.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

vissen|Droogte|Harreveld|

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Boeren bestrijden droogte met waterslangen

Na het plaatsen van skippyballen en schotten in slootjes gaan boeren nu met waterslangen de droogte ...

Brandweer waarschuwt na bosbrandje in Zeddam

In het bos nabij Zeddam is maandag aan het begin van de avond een brandje ontstaan. De brandweer waa...

Bijl in Achterhoekse bossen door droogte

Door de droogte is een groot aantal bomen in de Achterhoek overleden, wat reden is voor gemeenten om...

MEC voetbalt ondanks droogte op groene velden

Waar een klein clubje groot in kan zijn. Dankzij de sproeiploeg kunnen de voetballers van MEC bij he...

Zeldzame droogte op komst in de Achterhoek

Het Waterschap Rijn en IJssel bereidt zich voor op een zeldame droogteperiode. De Achterhoek moet zi...

Eeuwenoud landgoed bij Vorden moet spons worden

Het eeuwenoude landgoed 't Medler bij Vorden krijgt een flinke renovatie om beter voorbereid te zijn...