Ulft, Netherlands

Vertrek Bristol slaat gat in binnenstad Doetinchem

Met het stoppen van Bristol na 23 jaar komt er in december weer een prominent pand leeg te staan in de binnenstad van Doetinchem. Ondanks onderhandelingen tussen de pandeigenaar en de winkelleiding lukte het niet om tot een nieuwe huurovereenkomst te komen.
Mick Giesen | 17 oktober 2022 11:00 | Aangepast op 17 oktober 2022 11:00
“We probeerden nog minder vierkante meters in gebruik te nemen, omdat we zo’n groot pand bekleden en zo de kosten omlaag te kunnen brengen”, zegt filiaalmanager Pia Tesink van de Bristol. “Maar tot zo’n overeenkomst kwam het niet.” Het pand aan de Heezenpoort van ruim 1.700 vierkante meter was te groot geworden voor de retailer, die onder meer schoenen en kleding verkoopt. Op zaterdag 10 december is de locatie voor het laatst open. Het personeel van de Doetinchemse zaak wordt overgeplaatst naar andere filialen in de omgeving, waaronder Winterswijk. “Bristol verdwijnt dus niet helemaal uit de buurt”, aldus Tesink.

Pandeigenaar Ben Groot Roessink zet grote vraagtekens bij het verhaal van Bristol. Hij was best bereid te praten over een andere huurafspraak. “Het metrage en de huurprijs was al aangepast”, zegt Groot Roessink. “Het is de vraag of Bristol echt de intentie had om door te gaan in Doetinchem is mijn analyse, want in Doetinchem zijn ook alternatieve locaties denkbaar. Uiteraard is het vervelend dat een winkel sluit waar mensen graag komen en het is verschraling van het aanbod in Doetinchem.”

Zorgen
Een nieuwe huurder is nog niet gevonden, Groot Roessink ziet het als een moeilijke locatie: “Heezenpoort nodigt niet echt uit vanwege de uitstraling van de panden en lange gevellijn va het pand Bristol.” Op sociale media uitten bezoekers hun zorgen dat er een winkel vertrekt. Zo schrijft Monique Klijnhout-Bel: “Voor de gezelligheid en leuke winkels hoef je niet meer naar de stad te gaan.” Ook werd er opgevallen dat er meer horeca bijkomt dan dat er winkels bijkomen: “Ben benieuwd welke horecazaak daarvoor in de plaats komt”, aldus Youri Hermeling.


‘Ontzettend negatief praten’
Gabi Hunter van Ondernemers Vereniging Doetinchem (OVD) heeft de reacties gelezen op de sociale media: “Tuurlijk is het jammer dat er een winkel verdwijnt, maar ik vind wel dat mensen ontzettend negatief praten over de binnenstad. We hebben zoveel meer te bieden en buitenlandse toeristen zijn bijvoorbeeld altijd harstikke positief over de parkeergelegenheden en de winkels.” Hunter voegt daar aan toe dat ondernemers het niet makkelijk hebben gehad de afgelopen tijd: “We moeten ook niet vergeten dat veel ondernemers het zwaar hebben gehad door de hoge energielasten, dat speelt ongetwijfeld ook mee."

Woningbouw?
Wat de toekomst is van het Bristol-pand aan de Heezenpoort als deze midden december leeg komt te staan? “We gaan eerst rustig kijken naar mogelijke nieuwe kandidaten of naar een transformatie van het pand.” Hunter geeft een schot voor de boeg voor de invulling: “Je ziet dat er bij meerdere panden in Doetinchem toch meer woningbouw in komt. Dat lijkt mij een uitstekend plan.” 

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Centrum|Doetinchem|

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

Lees ook

Duizenden bierdopjes nog niet genoeg voor Evi (11)

Evi ten Broeke uit Doetinchem verzamelde al duizenden kroonkurken, maar hoopt er nog veel meer te on...

Schuur uitgebrand bij woning in Doetinchem

Een schuur in een woonwijk heeft zaterdagavond vlam gevat in Doetinchem. Niemand is gewond geraakt, ...

'Cold case rond Sem Vijverberg mogelijk verjaard'

Het is nog de vraag of de aanhouding in de cold case van de dode baby Sem Vijverberg leidt tot een v...

Ontroerende video van bakkerij na hoge energierekening

Door de energiecrisis dreigt een abrupt einde voor de bekende zaak Bakkerij Kaspers in het centrum v...

Zelhemmer steunt De Graafschap met designs

Wat begon als een hobby is uitgegroeid tot een Instagram-account met bijna drieduizend volgers. Max ...

Slingeland op noodstroom, patiënten worden doorgestuurd

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gaat vanwege werkzaamheden volgende week zaterdag over op no...