Ulft, Netherlands

Versmalde Drieheuvelenweg in 's-Heerenberg is doorn in het oog

De versmalde Drieheuvelenweg in 's-Heerenberg is sinds de afwaardering in 2021 een doorn in het oog van veel inwoners en raadsleden. De gemeenteraad van Montferland heeft het college opgeroepen om in actie te komen, want het moet volgens de lokale politici afgelopen zijn met het kapotrijden van de bermen.
Serena Speet | Charlotte van de Kant | 13 juni 2023 16:20 | Aangepast op 13 juni 2023 16:20
"Het college komt zelf niet met een oplossing", verzucht Joost Gerritsen van Daadkracht, die de motie indiende. "Tijdens de verkiezingen was het een belangrijk onderwerp, iedereen was het erover eens dat er iets moest veranderen. Maar er gebeurt nog steeds niks, dat kan ik niet begrijpen... Alsof ze de kop in het zand steken." De Drieheuvelenweg werd twee jaar geleden omgevormd tot een dertig kilometerzone om verkeer naar de nieuwe rondweg te leiden. Sindsdien storen inwoners van het stadje zich aan de nieuwe situatie. "Ik denk dat het smaller maken niet zo'n goede oplossing is", vertelt een inwoner. "Je ziet dat veel auto's moeten uitwijken langs de bestaande weg, dus wat mij betreft mag hij weer in zijn oorspronkelijke staat hersteld worden."

"Alle auto's stoppen, wie gaat er dan voor? Ik of de ander?", vraagt een andere inwoner van de stad zich af. "Ik vind het totaal niks, het is er niet op vooruit gegaan." Ook raadslid John van Schriek van VVD merkt dat automobilisten op de weg niet weten waar ze aan toe zijn. "Je ziet vaak dat degene die het meeste lef heeft het gaat winnen en dat de ander de berm in moet duiken", schetst hij. Evenals Gerritsen, diende ook Van Schriek eerder al een motie in om de Drieheuvelenweg aangepast te krijgen.

Gevaarlijke situaties
Volgens de twee raadsleden zorgt de nieuwe indeling zelfs voor gevaarlijke situaties. "Iedereen probeert hier zo snel mogelijk weg te zijn, dus dan is het racen tussen de versmallingen door", aldus Van Schriek. Gerritsen ziet het vaak misgaan. "Je ziet kapotte spiegels, paaltjes, de gemeente moet regelmatig schades herstellen aan de wegversmallingen en maandelijks gaten dichtschuiven", somt hij op. "Dus die onderhoudskosten reizen denk ik ook de pan uit."

College komt met een plan
Het college heeft nu toegezegd binnen drie maanden met een plan te komen om de weg te verbeteren. Volgens Van Schriek moet dan ook breder worden gekeken naar verkeersstromen in 's-Heerenberg. "Die weg moet aangepakt worden en eigenlijk hoort dat het verkeerscirculatieplan bij, maar dit ligt ook al een jaar stil", vertelt Van Schriek. "Wij vragen het college nu: ga aan het werk en doe wat nodig is om de verkeersveiligheid, ook in de rest van 's-Heerenberg, goed aan te pakken."

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Meer dan tachtig Achterhoekers krijgen lintje, feest bij Huis Bergh

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | Bart Sollman | 26 apr 2024 17:30

Een persoon zwaargewond bij aanrijding in Halle

Redactie REGIO8 | 26 apr 2024 12:17

Lees ook

Wielrenner gaat ervandoor na botsing met fietser in 's-Heerenberg

Bij een botsing tussen een wielrenner en een fietser woensdagmiddag aan de rand van 's-Heerenberg, i...

Meer dan tachtig Achterhoekers krijgen lintje, feest bij Huis Bergh

Mantelzorgers, clubhelden en andere bijzondere vrijwilligers, tijdens de jaarlijkse lintjesregen kre...

Montferland wil 's-Heerenberg Oost en West dichter tot elkaar brengen

De gemeente Montferland en woningcorporatie Plavei willen het Drieheuvelenpark, tussen het oosten en...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Zeventien appartementen in kerk Azewijn, toren blijft bestaan

Er komen zeventien appartementen in de Sint Matthëuskerk in Azewijn. De laatste mis was in 2015, sin...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...