Ulft, Netherlands

 

Verbod op klaphamer in Berkelland na drama in Haaksbergen

De gemeenteraad van Berkelland heeft gebruik van de klaphamer in de gemeente verboden, dit naar aanleiding van het dodelijke ongeval in Haaksbergen waarbij een twaalfjarige jongen om het leven kwam. Portefeuillehouder Joost van Oostrum hoopt dat de gemeenteraad ook na gaat denken over de veiligheid van het traditionele carbidschieten in de gemeente.
Serena Speet | 22 december 2022 12:30 | Aangepast op 22 december 2022 12:30
"Vorig jaar is met oud en nieuw in onze buurtgemeente Haaksbergen een triest drama geweest", aldus raadslid Evelien Daalwijk van BBB Berkelland, indiener van de motie. Tijdens die jaarwisseling kwam een twaalfjarige jongen om het leven bij een ongeluk met een klaphamer. Reden voor zijn ouders en broertje om te pleiten voor een landelijk verbod, maar daar wil Berkelland niet op wachten. "Er worden landelijk plannen gemaakt om dit moordwapen te verbieden", vertelde Daalwijk. "Helaas komt voor dit jaar oud en nieuw dit landelijke verbod nog niet tot stand en zou eenieder dit extra gevaarlijke werktuig mogen gebruiken."

Een meerderheid van de raad was het met de BBB Berkelland eens en stemde voor het verbod op de klaphamer, CDA, VVD en BBBL waren het niet eens met de motie en stemden tegen. Hoewel het verbod in Berkelland werd aangenomen, kan deze niet meer voor oud en nieuw in de APV opgenomen worden. Wel worden inwoners in de laatste week van het jaar nadrukkelijk gewaarschuwd en aangespoord om verantwoordelijk om te gaan met vuurwerk. "Tot op heden kennen we de klaphamer niet in onze gemeente, als een activiteit die plaatsvindt", aldus Van Oostrum. "Ik stel voor dat wij een nadrukkelijke oproep doen om niet te starten met de traditie van de klaphamer in Berkelland."

Verantwoordelijkheid

Wim Klein Willink van de VVD stemde tegen het verbod: "Wij zijn niet voor verbieden, wij vinden dat we een beroep moeten doen op de verantwoordelijkheid van mensen." Voor portefeuillehouder Joost van Oostrum was dat niet voldoende, hij noemde de zorgen van de BBB Berkelland terecht. Daarnaast vroeg Van Oostrum aandacht voor het carbidschieten. "Denk na over hoe je die traditie op een veilige manier voortzet", aldus de portefeuillehouder. "Wij als volwassenen hebben de verantwoordelijkheid om te zorgen voor de veiligheid van onze omgeving. Dat geldt niet alleen voor de klaphamer, maar voor alle activiteit rondom oud en nieuw."

Carbidschieten
Waar de klaphamer niet veel voorkomt in Berkelland, is dat met het carbidschieten wel anders. Portefeuillehouder Van Oostrum vroeg de raad aandacht voor dat onderwerp. Berkelland is aangesloten bij de campagne BOCK (Bewust Oplettende Carbid-Knaller). "Dat doen we niet voor niets, maar omdat we weten dat het schieten met carbid ook uit de hand dreigt te lopen", aldus Van Oostrum.

Melkbus en een bal

Een van de tips uit de campagne is om uitsluitend carbid te schieten met een melkbus en een bal. "U moet eens goed rondkijken met oud en nieuw om te zien hoe wij die traditie hebben, dat gaat veel verder dan een melkbus en een bal", liet de portefeuillehouder weten, hij noemde als voorbeeld een carbidkanon van achtduizend liter. "Het aantal plekken met carbidschieten is fors in onze gemeente en de manier waarop het gebeurt, daar moeten we met zijn allen goed over nadenken om het veilig voort te zetten."

Landelijk verbod
Voor GroenLinks ging het verbod van de klaphamer niet ver genoeg. "Landelijk is oud en nieuw al lang geen feestelijk begin van het nieuwe jaar meer", vindt Leo morren, raadslid van GroenLinks. Omdat de jaarwisseling vaak gepaard gaat met incidenten pleitte hij voor een algemeen vuurwerkverbod in de gemeente. Jan Zappeij van de Berkellandse Burgerpartij sloot zich bij dat betoog aan. "Dit is een eerste stap, maar nog lang niet voldoende", aldus Zappeij over het verbod op de klaphamer. "Ik vind het tragisch dat we als samenleving zo lang wachten met verder ingrijpen, maar iedere stap ten goede is er één."

Foto: REGIO8

Meest gelezen

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Snelweg A18 bij Doetinchem afgesloten door brand

Redactie REGIO8 | 30 mei 2023 22:26

Lees ook

Honderden carbidschieters in de Achterhoek

Op honderden plekken in de Achterhoek wordt rond de jaarwisseling weer carbid geschoten, maar dat ge...

Laatste woning onder voorbehoud opgekocht voor plangebied Leusinkbrink Zuid

De gemeente Berkelland koopt onder voorbehoud het perceel aan de Groenloseweg 44 in Ruurlo. Met dit ...

Geen vuurwerkslachtoffers naar Slingeland tijdens oud en nieuw

Tijdens Nieuwjaarsnacht is er geen enkel persoon met letsel door vuurwerk opgenomen in het Slingelan...

Paard bevrijdt uit drijfzand in Ruurlo

Een paard is zondagmiddag vast komen te zitten in drijfzand in een paardenbak in het buitengebied va...

Berkelland geeft groen licht voor vernieuwing van centrum Borculo

Het college van Berkelland heeft groen licht gegeven voor de plannen voor het vernieuwen van het cen...

Vuurwerkresten in container veroorzaken brand in Aalten

Bij een woning in Aalten is zondagavond brand ontstaan in een container door vuurwerkresten die zijn...