Ulft, Netherlands

Varkens uit Halle te vinden in Ruurlose supermarkt

De tientallen wroetende varkens van boerin Bibi Dijkema-Wolters uit Halle liggen sinds deze maand in de Ruurlose supermarkt. Voordat de varkens in bakjes in de winkel liggen, krijgen ze het restafval van diezelfde supermarkt als maaltijd.
Redactie REGIO8 | 19 augustus 2022 10:01 | Aangepast op 19 augustus 2022 10:01
"Het zijn varkens die buiten worden gehouden. Als ze willen, kunnen ze in een schuilhut gaan liggen. Verder lopen ze dag en nacht, zomer en winter, buiten", legt Dijkema-Wolters uit tegenover Omroep Gelderland. "Wij proberen zoveel mogelijk aandacht te geven aan het natuurlijke gedrag van het varken." De varkens eten volgens de eigenaresse restjes van supermarkten, bakkers en groentezaken: "Ik rij meerdere keren per week rond met mijn auto en aanhanger om de reststromen op te halen."

Een van de supermarkten waar de boerin voedsel ophaalt, is bij de Plus in Ruurlo van Pieter Stam. "Eind januari vroeg ik daar of ik de reststromen mocht hebben. Maar hij kwam ineens met een heel ander idee”, vertelt Dijkema-Wolters. "Pieter vroeg me of ik varkensvlees zou kunnen leveren voor de supermarkt. Daar moest ik wel even over nadenken, want dat betekent dat ik elke week een varken moet leveren." Uiteindelijk heeft ze ja gezegd en sinds deze maand liggen haar varkens in de super.

Lokale leveranciers
Stam wil in zijn supermarkt producten van lokale leveranciers verkopen. Zo heeft hij ijs uit Borculo, zuivel uit Geesteren en eieren uit Lochem. "Het is beter voor het milieu want de producten hoeven minder afstand af te leggen en ik ondersteun graag de lokale leveranciers", vertelt hij. Daarnaast gaan bijna alle producten die eerder in de container verdwenen, nu naar de varkens, zegt Stam: "Dat betekent dat we circulair werken. Het restafval gaat naar de varkens en de varkens liggen uiteindelijk hier in de schappen."

Niet in de container
Supermarkteigenaar Stam en boerin Dijkema-Wolters willen beiden dat de klant weet dat producten niet in de container verdwijnen. De klant heeft nog steeds de keus om het 'bekende' product te kiezen. "We willen mensen ook een beleving meegeven", vertelt Stam. "We gaan dus ook varkensvlees laten proeven, want uiteindelijk proef je echt een verschil."

Even wennen
Voor de consument is het misschien even wennen. "We hebben nu per productgroep een lokaal artikel in het assortiment", legt Stam uit. "En we willen meer. Misschien is de volgende optie wel om met bijvoorbeeld een rundveehouder te praten, maar we moeten de klanten ook de tijd gunnen om aan deze producten te wennen."

Foto: Omroep Gelderland

Lees ook

6,5 miljoen euro voor nieuw centrum Ruurlo met Dorpsstraat als fietsstraat

De Dorpsstraat in Ruurlo moet groener en toegankelijker worden, met meer ruimte voor fietsers en voe...

‘Explosief’ bij woning in Halle blijkt een pers voor wietolie

Een mogelijke bom heeft dinsdag voor de nodige consternatie gezorgd in het kleine dorp Halle. De Exp...

College houdt vast aan De Meene als locatie voor sporthal

Het college van Berkelland houdt vast aan de keuze voor De Meene als locatie voor de nieuwe sporthal...

Automobilist overleden bij eenzijdig ongeval Ruurlo

Bij een ernstig ongeval op de Groenloseweg (N319) tussen Ruurlo en Groenlo is zaterdagochtend een be...

Automobilist raakt onwel en ramt vlonder in achtertuin bij Ruurlo

Een automobilist is donderdagochtend vroeg op een vlonder gebotst in de achtertuin van een woning bi...

Berkelland maakt haast, 95 huurwoningen voor starters en statushouders

Jonge inwoners van Berkelland die smachten naar een huurwoning kunnen mogelijk in 2025 in een nieuwe...