Ulft, Netherlands

Van sjoenkelen tot house, Achterhoekse carnavalskrakers in trek

Voor de tweede keer werd donderdagavond het Kachelhöltje's Carnavalskraker Trofee Gala van het REGIO8-radioprogramma Prima Hollandia gehouden. In een goed gevuld verenigingsgebouw van Schutterij Sint Joris in Ulft kwamen zestien acts voorbij met hun carnavalsnummer, tussen de inzendingen zat voor ieder wat wils.
Remco Geurts | 2 februari 2024 14:35 | Aangepast op 2 februari 2024 14:35
“Het is een muzikale fruitmand”, aldus DJ Twan van Zee over de deelnemers. “Er zit sjoenkelmuziek in, er zit house in en er zit ook hiphop in, van alles wat.” Met een groeiend aantal inzendingen lijkt de Carnavalskraker steeds meer een vaste plek te krijgen in de Achterhoekse carnavalswereld. “Ik ben er zeer trots op”, laat de glunderende kartrekker weten. “Van allerlei pluimage komt binnen, maar het komt binnen. En dat betekent dat het carnaval nog gewoon leeft, en vooral die kraker. Dat is gewoon prachtig.”

Er staat een paard in de gang, Bloemetjesgordijn of Polonaise Hollandaise, stuk voor stuk grote carnaval hits. Maar waar moet volgens de kenner een goed carnavalsnummer aan voldoen? “Het moet een lekkere meedeiner en een lekker meezinger zijn”, aldus de organisator. “Het moet in je oor gaan en daar niet meer uit gaan.” Daar sluit Der Übergeile Holländer zich bij aan. “Iedereen moet hem onthouden en in de kop blijven zitten”, aldus de act uit Aalten, die met het nummer ‘Los Gaan’ hoopt op een echte oorwurm. “We zitten nu op bijna 10.000 views op YouTube en hij blijft hangen zeggen mensen.”

Op zoek naar een eigen Engelbewaarder
Volgens Frans Reyns van het Stokkumse Duo F en V, hebben vooral de ouderwetse en klassieke Nederlandstalige nummers hitpotentie. “Kijk naar De Engelbewaarder, die is potverdorie veertig jaar oud”, laat Frans weten over hét feestnummer van vorig jaar. Het nummer van Marco Schuitmaker, geschreven in de jaren ’70 door Pierre Kartner oftewel Vader Abraham, staat op bijna 50 miljoen keer beluisterd op Spotify. “Het is een gouden hit, die jongen loopt binnen!”

'Niet altijd bier en plezier'
Het maken van carnavalsmuziek lijkt volgens de inzenders makkelijker dan het is, zo zegt Vera Reyns, de wederhelft van Frans: “Als je veel op YouTube zit en je hoort eens wat en vooral oude liedjes dan kom je er vanzelf in, maar dan moet je de tekst nog schrijven en dat is vaak nog moeilijk.” Volgens Frans moet er ook wel een boodschap in zitten: “Het moet niet altijd bier en plezier zijn, dat is zo afgezaagd. We zoeken echt naar iets dat pakt.”

Dialect
Kees Engelbarts werd met het nummer 'Veurda-j 't Wet.. Bu'j 'n Olde Waskuup' verkozen tot dé Achterhoekse carnavalskraker van 2024. DJ Van Zee had nog wel een tip voor de deelnemers die volgend jaar de prijs willen pakken: “We zitten in de Achterhoek en de Liemers, dus maak die kraker in het dialect.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Carnavalskraker|Carnaval|

Lees ook

Dit was carnaval 2024 in de Achterhoek!

Het carnaval leeft volop in de Achterhoek. Vanaf de prinspresentatie in Doetinchem tot aan de popver...

's-Heerenberg sluit carnaval traditioneel af met popverbranding

Na vier dagen hossen, sjoenkelen en feesten wordt het carnaval in ’s-Heerenberg dinsdag traditioneel...

Zonovergoten carnavalsoptocht tijdens Rosenmontag in Beek

In Vlègeldarp, zoals Beek en Loerbeek tijdens carnaval heten, is maandag de traditionele Rosenmontag...

Eibergen geniet van allereerste verlichte carnavalsoptocht

Voor de allereerste keer kon Eibergen genieten van een verlichte carnavalsoptocht die door de strate...

Carnaval in 's-Heerenberg flink op de schop, maar wel 'mokerdik'

Het carnaval in Waskuupstad, zoals 's-Heerenberg de komende dagen heet, barst vrijdagavond in alle h...

Hengelo maakt zich klaar voor grootste editie carnaval ooit

Knollendarp, zoals Hengelo heet tijdens carnaval, maakt zich op voor de grootste editie van het fees...