Ulft, Netherlands

Van biertent naar SSP-HAL, Huntenkunst leeft toe naar dertigste editie

Kunstmanifestatie Huntenkunst in Ulft bestaat dit jaar dertig jaar en heeft Pakistan gekozen als land dat extra in de schijnwerpers staat. Wat begon in een tent in een weiland bij Varsselder, is nu een driedaags internationaal evenement met 250 kunstenaars van over de hele wereld.
Jasper Hazelaar | 28 januari 2024 10:01 | Aangepast op 28 januari 2024 10:01
“Voor ons is het natuurlijk een blijde gebeurtenis dat we de dertigste gehaald hebben”, zegt voorzitter Harrie Schenning van Huntenkunst. “Daar gaan we bij de opening wel even bij stil staan.” Want er is in de loop der jaren flink wat veranderd aan het evenement. “We begonnen in 1993 in tent in een weiland waar de bierlucht nog in hing, in Veldhunten”, herinnert hij zich. “Nu zitten we in een grote hal op het DRU-terrein die helemaal bezet is. We zitten echt op ons maximum qua organisatie, maar deze oppervlakte hebben we ook echt nodig.”

Op 24, 25 en 26 mei komen ongeveer 250 kunstenaars naar de manifestatie in de SSP-HAL op het DRU-terrein in Ulft. Elk jaar kiest de organisatie een land dat centraal staat. Dit jaar zijn meerdere kunstenaars uit Pakistan te gast, die een eigen paviljoen krijgen in het midden van de SSP-HAL. “Wat bij hun werk opvalt, is het fijnzinnige”, zegt Schenning over de schilders uit het Aziatische land die naar Ulft komen. “Ze gebruiken geen felle kleuren, het is wat ingetogener werk.”

Ulfts transportbedrijf
Bij de contacten met Pakistan, en het transporteren van de schilderwerken naar de Achterhoek, heeft Schenning hulp gekregen van Don de Jong van het UIftse transportbedrijf Don Trucking. “Ik ben gek op kunst, dus dat is een één-tweetje”, zegt De Jong, die de kunst per vliegtuig naar Nederland vervoert. “Ze hebben in Pakistan fantastische kunstenaars. Ik denk ook dat ze wat wat bekendheid geeft. Voor kunst is een podium altijd goed. Dat is wat je nodig hebt om bekendheid te krijgen en waarde te genereren.”

Russen en Artez
Naast de Pakistanen, zijn er kunstenaars met allerlei nationaliteiten te gast op de internationale kunstmanifestatie. Óok Russen, ondanks de oorlog. “Maar de meeste Russen die te gast zijn, wonen in Duitsland”, vertelt Schenning. “Kunstenaars zijn ook juist ruimdenkend en progressief. Die zou je dan juist afstraffen.” Ook Artez-studenten krijgen dit jaar voor de derde keer een eigen paviljoen op de manifestatie.

‘Voel me veertig jaar oud’
Ondanks zijn 81 jaar oud, is Schenning nog vol enthousiasme over Huntenkunst. Voorzichtig nadenken over een opvolger als voorzitter, doet hij al wel: “Maar dat is heel moeilijk. Je moet iemand vinden die er tijd in wil steken én die in het team past en de idealen onderschrijft. We zijn een internationale instelling, dat vraagt om een andere insteek dan het beperken tot de regio. Als we een gegadigde hebben, gaan we die zeker inschakelen.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

DRU|Huntenkunst|Ulft|Kunst|

Lees ook

Automobilist slaat over de kop op bedrijventerrein in Ulft

Een automobilist is zondag aan het begin van de avond over de kop geslagen in Ulft. De man vloog uit...

Nog altijd zorgen over drinkwater in Achterhoek, kookadvies geldt tot woensdag

Ruim twintigduizend inwoners van de Achterhoek moeten in ieder geval tot woensdagavond hun kraanwate...

Jubileumeditie Huntenkunst is reis rond de wereld

De dertigste editie van Huntenkunst staat op het punt van beginnen. De jaarlijks terugkerende kunstm...

Jongerencentrum Ulft moet alweer op zoek naar nieuw thuis

Het pas geopende jongerencentrum aan het Kennedyplein in Ulft moet op zoek naar een nieuw onderkomen...

Housheer bij selectie handbaldames voor Olympische Spelen

Een verrassing is het niet, maar Dione Housheer uit Ulft is door bondscoach Per Johansson opgenomen ...

Kookadvies in Liemers voorbij, nu zorgen over drinkwater in de Achterhoek

Het kookadvies voor kraanwater in een groot deel van de Liemers is dinsdagavond door Vitens ingetrok...