Ulft, Netherlands

Van biertent naar SSP-HAL, Huntenkunst leeft toe naar dertigste editie

Kunstmanifestatie Huntenkunst in Ulft bestaat dit jaar dertig jaar en heeft Pakistan gekozen als land dat extra in de schijnwerpers staat. Wat begon in een tent in een weiland bij Varsselder, is nu een driedaags internationaal evenement met 250 kunstenaars van over de hele wereld.
Jasper Hazelaar | 28 januari 2024 10:01 | Aangepast op 28 januari 2024 10:01
“Voor ons is het natuurlijk een blijde gebeurtenis dat we de dertigste gehaald hebben”, zegt voorzitter Harrie Schenning van Huntenkunst. “Daar gaan we bij de opening wel even bij stil staan.” Want er is in de loop der jaren flink wat veranderd aan het evenement. “We begonnen in 1993 in tent in een weiland waar de bierlucht nog in hing, in Veldhunten”, herinnert hij zich. “Nu zitten we in een grote hal op het DRU-terrein die helemaal bezet is. We zitten echt op ons maximum qua organisatie, maar deze oppervlakte hebben we ook echt nodig.”

Op 24, 25 en 26 mei komen ongeveer 250 kunstenaars naar de manifestatie in de SSP-HAL op het DRU-terrein in Ulft. Elk jaar kiest de organisatie een land dat centraal staat. Dit jaar zijn meerdere kunstenaars uit Pakistan te gast, die een eigen paviljoen krijgen in het midden van de SSP-HAL. “Wat bij hun werk opvalt, is het fijnzinnige”, zegt Schenning over de schilders uit het Aziatische land die naar Ulft komen. “Ze gebruiken geen felle kleuren, het is wat ingetogener werk.”

Ulfts transportbedrijf
Bij de contacten met Pakistan, en het transporteren van de schilderwerken naar de Achterhoek, heeft Schenning hulp gekregen van Don de Jong van het UIftse transportbedrijf Don Trucking. “Ik ben gek op kunst, dus dat is een één-tweetje”, zegt De Jong, die de kunst per vliegtuig naar Nederland vervoert. “Ze hebben in Pakistan fantastische kunstenaars. Ik denk ook dat ze wat wat bekendheid geeft. Voor kunst is een podium altijd goed. Dat is wat je nodig hebt om bekendheid te krijgen en waarde te genereren.”

Russen en Artez
Naast de Pakistanen, zijn er kunstenaars met allerlei nationaliteiten te gast op de internationale kunstmanifestatie. Óok Russen, ondanks de oorlog. “Maar de meeste Russen die te gast zijn, wonen in Duitsland”, vertelt Schenning. “Kunstenaars zijn ook juist ruimdenkend en progressief. Die zou je dan juist afstraffen.” Ook Artez-studenten krijgen dit jaar voor de derde keer een eigen paviljoen op de manifestatie.

‘Voel me veertig jaar oud’
Ondanks zijn 81 jaar oud, is Schenning nog vol enthousiasme over Huntenkunst. Voorzichtig nadenken over een opvolger als voorzitter, doet hij al wel: “Maar dat is heel moeilijk. Je moet iemand vinden die er tijd in wil steken én die in het team past en de idealen onderschrijft. We zijn een internationale instelling, dat vraagt om een andere insteek dan het beperken tot de regio. Als we een gegadigde hebben, gaan we die zeker inschakelen.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

DRU|Huntenkunst|Ulft|Kunst|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Veel rook bij uitslaande brand in vrijstaande woning in Ulft

In een vrijstaande woning in Ulft is maandagmiddag een uitslaande brand ontstaan. De bewoners wisten...

Gijs Wilbrink opent expositie in thuisdorp en schrijft weer over Achterhoek

Een nieuw boek over de Achterhoek zit al in zijn pen, maar schrijver Gijs Wilbrink heeft nog steeds ...

Ulftse handballers promoveren na 24 jaar: 'Dit is gewoon geweldig'

Voor het eerst in 24 jaar tijd zijn de handballers van UGHV uit Ulft gepromoveerd naar de eerste div...

Ulft sport al ruim vijftig jaar met Juf Hannie bij gymvereniging Ulfariet

Gymnastiekvereniging Ulfariet viert zondag haar vijftigjarig jubileum met een uitvoering in Sporthal...

Wielrenner Bouwman alsnog naar door hem geliefde Giro d'Italia

Koen Bouwman uit Ulft gaat alsnog met zijn ploeg Visma | Lease a Bike naar de Giro d’Italia. De Acht...

Treinfanaten halen hart op met 'Amerikaanse' spoorbanen in Ulft

Liefhebbers van modeltreinen konden afgelopen weekend hun hart ophalen op het DRU Industriepark in U...