"In 2008 vroeg Gijs Jolink me of ik op wilde treden. Ik had toen acht man publiek in de zaal, waarvan er ook nog eens vijf wegliepen", zegt de Albergenaar. Toch behield hij het vertrouwen van de organisatie. "Gijs zei me toen dat ik het jaar erop op de zondagmiddag in de tent zou staan, wat denk je, toen zat het wel vol", aldus Kemperink. Hij is dan ook al jaren verbonden aan het festival als één van de presentatoren van de Theaterweide.
Kemperink: "Dat is wel echt het mooie aan de Zwarte Cross. Heel veel festivals doen inmiddels wel iets aan theater, maar dat doen wij al achttien jaar. Ik heb ook nog nergens zo'n Theaterweide als hier gezien." Het is dan ook de plek waar hij vrijwel de hele dag te vinden is. "Mijn planning zit ook wel aardig vol ja. Ik weet hem zo niet uit mijn hoofd, maar gelukkig heb ik een lijstje waar precies opstaat wanneer ik waar moet zijn."
Veel schakelen
Voor de vele verschillende rollen moet de cabertier wel veel schakelen. "De hele dag praat ik het buitenpodium aan elkaar. Dan moet ik ook nog die shows in het Comedycafé doen, dat is puur improviseren. Het kost een minuutje, maar het is ontzettend intensief", zegt hij. De langere schow, van driekwartier, valt daarentegen weer mee. "Maar die heb ik wel herschreven zodat hij geschikt is voor hier. De grappen met een langere aanloop of met een diepere laag slaan hier niet echt aan."
Festivalpubliek
Dan is er ook nog het puntje van een ander soort publiek, zeker als ze íets teveel van het gerstenat hebben genoten. "Ik sta ook liever in de middag dan laat in de avond te spelen hoor. Mensen worden 's avonds wat losser, en reageren soms ook op je", zegt Kemperink. "Maar inmiddels heb ik het geluk dat mensen speciaal voor mij komen in plaats van dat ze naar een willekeurige voorstelling gaan."
Zwarte Cross blijft Zwarte Cross
Waar er wel eens geklaagd wordt over dat het festival zijn identiteit zou verliezen, is daar wat Kemperink betreft geen sprake van. "Voor die mensen die zeggen dat het allemaal te commercieel wordt en daarom thuisblijven komen er ook weer andere terug. En nou ook dat hele gedoe met die overname en KKR. Het blijft gewoon hetzelfde mooie feestje, waar in principe nog steeds hetzelfde fijne publiek komt.
In zijn show komt Kemperink nog even spontaan terug op de nieuwe eigenaar van het festival: 'De nieuwe eigenaar wilde de leus van vorig jaar aanhouden maar dan omdraaien: 'Make war, not schik'.'