Ulft, Netherlands

Ulftse scholieren ontdekken gevaren van dode hoek

Leerlingen van de Mariaschool in Ulft kregen vrijdagochtend praktijkles over gevaarlijke situaties door de dode hoek. Een vrachtwagen parkeerde op het terrein van SDOUC, waarna de scholieren ervaarde wanneer ze wel en wanneer ze niet te zien zijn voor de chauffeur.
Rens van Schip | Lotte groot Wassink | 7 oktober 2022 16:56 | Aangepast op 7 oktober 2022 16:56
“De meest voorkomende ongelukken met fietsers en voetgangers vinden plaats in de dode hoek”, vertelt vrachtwagenchauffeur André Kok. De beroepschauffeur kwam vrijdagochtend met zijn vrachtwagen naar het parkeerterrein van SDOUC om leerlingen uit groep 7 en 8 van de Mariaschool in Ulft les te geven over de gevaren van de dode hoek. “We hoorden dat er toch best veel ongelukken gebeuren, onder andere door de dode hoek”, vertelt docent Esra Geurts over de reden van de praktijkles. “Daarom laten we ze dit ervaren, zodat ze een stukje bewuster het verkeer in gaan.” De leerkracht heeft ook een persoonlijke reden om hier aandacht aan te besteden. “Ik heb als docent op een andere school meegemaakt dat een oud-leerling van mij is verongelukt door de dode hoek”, vertelt ze.

De groep van tien basisschoolleerlingen werd om de vrachtwagen heen geplaatst, waarna één van hen achter het stuur plaatsnam en kon zien dat een deel van zijn klasgenoten door de dode hoek niet meer zichtbaar was. “We kwamen met elf kinderen en vijf zie je er eigenlijk al niet, dus dan ga je met maar zes kinderen terug”, vertelt groep 8 leerling Davey Lenting. “De rest staat in de dode hoek en wordt aangereden.” Zijn klasgenoot Jinte Hebinck mocht ook plaatsnemen achter het stuur en zag waarom ze zichtbaar moet blijven voor chauffeurs: “Veiligheid in het verkeer is belangrijk, en je moet eigenlijk altijd opletten.”

Veiligheid
De school geeft deze lessen al langer, alleen waar dat voorheen met landbouwvoertuigen plaatsvond is het dit jaar voor het eerst met een vrachtwagen. Na een theorieles in het lokaal kregen de kinderen vrijdagochtend uitleg in de praktijk. “De hoofdlijn is dat ze beter gaan opletten, in het verkeer moet je alles samen doen met iedereen die de weg op gaat”, aldus de vrachtwagenchauffeur. “Voetgangers, voertuigen, fietsers, samen gaan we de weg op en samen komen we terug.”

Voortgezet onderwijs
Een groot deel van de groep 8 leerlingen gaat volgend jaar op de fiets naar het voortgezet onderwijs. Leerling Davey verwacht dankzij de praktijkles daar beter voorbereid op te zijn. “Ik pas nu ook beter op alle vrachtwagens, en zal beter uitkijken”, vertelt de scholier die één belangrijke les heeft geleerd: “Je moet nooit in de dode hoek gaan staan, want daar kun je worden aangereden.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Basisschool|dode hoek|

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Bijna 120 miljoen maakt onderwijs Doetinchem klaar voor toekomst

Bijna 120 miljoen euro, zo veel geld heeft Doetinchem nodig om het onderwijslandschap richting 2036 ...

Bronckhorst wil nieuwe school op plek zalencentrum Nijhof in Halle

Bronckhorst wil zalencentrum Nijhof aankopen om daar een nieuwe locatie voor de Dorpsschool Halle te...

Leerlingen nemen de macht over in Bronckhorst

Ruim driehonderd groep acht-leerlingen grijpen tijdelijk de macht in de raadzaal van de gemeente Bro...

Leerlingen van speciaal basisonderwijs SAM krijgen meer bewegingsvrijheid

Leerlingen van SAM, een stichting voor speciaal basisonderwijs in Doetinchem, hebben meer bewegingsv...

Bronckhorst trekt miljoenen uit voor nieuwe basisscholen in Zelhem en Halle

Zelhem krijgt op termijn twee nieuwe schoolgebouwen, terwijl er ook een volledig nieuw pand komt voo...

Einde in zicht voor basisschool in Noordijk

De B. Tormijnschool in Noordijk sluit wegens een gebrek aan leerlingen noodgedwongen de deuren. Onda...