Ulft, Netherlands

Tweehonderd asielzoekers op weg naar Doetinchem

Ruim tweehonderd asielzoekers worden vanaf zondag tijdelijk opgevangen in de crisisnoodopvang nabij het station in Doetinchem. Burgemeester Mark Boumans vindt dat zijn gemeente verantwoordelijkheid neemt gezien de situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, maar waarschuwt tegelijkertijd voor mogelijke overlast voor inwoners.
Serena Speet | Michiel Eberwijn | 26 augustus 2022 19:56 | Aangepast op 26 augustus 2022 19:56
“Je kunt onder de tafel duiken en net doen of er niks aan de hand is, maar dat leek ons niet verstandig”, zegt burgemeester Mark Boumans. De gemeente verwacht zondag ruim tweehonderd asielzoekers, voornamelijk uit Afghanistan, Syrië en Eritrea. Ze nemen intrek in 45 verschillende units die op het terrein zijn geplaatst. Er is een paviljoen voor dagactiviteiten, maar de tijdelijke bewoners zijn vrij om zich door de stad te bewegen. “Het is geen gevangenis waar we zijn”, benadrukt Boumans. “Mensen kunnen naar buiten, ze moeten zich dan wel aan- en afmelden. Wij stimuleren dat ook, mensen mogen gezien worden, want dit is ook de realiteit van 2022. Wij hopen dat het voor iedereen een fijne, prettige en rustige periode gaat worden.”

Mede door ervaringen in Ter Apel en bij het asielzoekerscentrum (azc) in Winterswijk, waarschuwt Boumans wel voor mogelijke overlast. “Er is weleens een vechtpartij, er zal weleens sprake zijn van diefstal”, geeft de burgemeester aan. “Dat kan hier ook zomaar gebeuren. Als we het weten, moeten we er ook naar handelen en er adequaat op reageren. De gemeente is de baas. Dus als wij denken dat er mensen zijn die de boel lopen te verzieken, ook voor de anderen, kunnen we ze aan het jasje oppakken en buiten de gemeente zetten. Dat zullen we ook doen.”

‘Langjarig een bijdrage leveren’
De noodopvang bij het station bestaat volgens de gemeente in ieder geval tot het einde van het jaar. Doetinchem hoopt in de toekomst nog altijd een asielzoekerscentrum voor ongeveer tweehonderd asielzoekers te realiseren. “Dit kost heel veel geld”, zegt Boumans over de tijdelijke locatie. “Ik had liever voor al dat geld nu al een permanent azc gerealiseerd waarvan ze tot nu toe steeds zeggen dat het te duur is omdat je minstens vierhonderd personen moet hebben. Dus ik hoop dat we daarin stappen maken, want dan wil Doetinchem langjarig een bijdrage leveren.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Het Balrijk neemt afscheid, Bart Meijer nieuwe dj bij REGIO8

Dj Bart Meijer is de opvolger van Balthazar van Puffelen in de middagprogrammering van radiozender R...

Hongerig Orion kan eerste hoofdprijs in vijf jaar tijd bijna ruiken

Na vijf jaar is het hoog tijd voor de volleyballers van Active Living Orion om weer een hoofdprijs t...

DZC Vrouwen verslaat Mannen bij Doetinchemse Sportverkiezing

In een tot de nok toe gevuld Schouwburg Amphion zijn maandagavond de prijzen uitgedeeld voor de Doet...

De Graafschap verslaat beloften van Schalke 04 op lege Vijverberg

De Graafschap heeft vrijdagmiddag een besloten oefenduel met het tweede team van Schalke 04 gewonnen...

Stichting Doetinchem Herdenkt zoekt foto's oorlogsslachtoffers

Stichting Doetinchem Herdenkt hoopt in 2025, tachtig jaar na dato, de slachtoffers die vielen bij de...

Doetinchemse kade verrijkt met historische havenkraan

Op de kade van de nieuwe woonwijk Iseldoks aan de oever van de Oude IJssel is een historische havenk...