Ulft, Netherlands

 

Tweehonderd asielzoekers op weg naar Doetinchem

Ruim tweehonderd asielzoekers worden vanaf zondag tijdelijk opgevangen in de crisisnoodopvang nabij het station in Doetinchem. Burgemeester Mark Boumans vindt dat zijn gemeente verantwoordelijkheid neemt gezien de situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, maar waarschuwt tegelijkertijd voor mogelijke overlast voor inwoners.
Serena Speet | Michiel Eberwijn | 26 augustus 2022 19:56 | Aangepast op 26 augustus 2022 19:56
“Je kunt onder de tafel duiken en net doen of er niks aan de hand is, maar dat leek ons niet verstandig”, zegt burgemeester Mark Boumans. De gemeente verwacht zondag ruim tweehonderd asielzoekers, voornamelijk uit Afghanistan, Syrië en Eritrea. Ze nemen intrek in 45 verschillende units die op het terrein zijn geplaatst. Er is een paviljoen voor dagactiviteiten, maar de tijdelijke bewoners zijn vrij om zich door de stad te bewegen. “Het is geen gevangenis waar we zijn”, benadrukt Boumans. “Mensen kunnen naar buiten, ze moeten zich dan wel aan- en afmelden. Wij stimuleren dat ook, mensen mogen gezien worden, want dit is ook de realiteit van 2022. Wij hopen dat het voor iedereen een fijne, prettige en rustige periode gaat worden.”

Mede door ervaringen in Ter Apel en bij het asielzoekerscentrum (azc) in Winterswijk, waarschuwt Boumans wel voor mogelijke overlast. “Er is weleens een vechtpartij, er zal weleens sprake zijn van diefstal”, geeft de burgemeester aan. “Dat kan hier ook zomaar gebeuren. Als we het weten, moeten we er ook naar handelen en er adequaat op reageren. De gemeente is de baas. Dus als wij denken dat er mensen zijn die de boel lopen te verzieken, ook voor de anderen, kunnen we ze aan het jasje oppakken en buiten de gemeente zetten. Dat zullen we ook doen.”

‘Langjarig een bijdrage leveren’
De noodopvang bij het station bestaat volgens de gemeente in ieder geval tot het einde van het jaar. Doetinchem hoopt in de toekomst nog altijd een asielzoekerscentrum voor ongeveer tweehonderd asielzoekers te realiseren. “Dit kost heel veel geld”, zegt Boumans over de tijdelijke locatie. “Ik had liever voor al dat geld nu al een permanent azc gerealiseerd waarvan ze tot nu toe steeds zeggen dat het te duur is omdat je minstens vierhonderd personen moet hebben. Dus ik hoop dat we daarin stappen maken, want dan wil Doetinchem langjarig een bijdrage leveren.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Bussen en treinen gaan vaker rijden in Achterhoek

Jasper Hazelaar | 5 dec 2022 13:33

Wolf bijt bijzondere Racka-schapen dood in Voorst

Serena Speet | Nick Hermsen | 2 dec 2022 15:04

Lees ook

Honderd Oekraïners vinden plek in de regio

Een honderdtal vluchtelingen uit Oekraïne heeft via de Stichting Thuisopvang Oekraïners Bronckhors...

Vluchtelingen vullen gaten op in horeca

Oekraïense vluchtelingen zijn volgens VNO-NCW een deeloplossing voor het grote personeelstekort bij...

Fietser gewond na ongeval in Doetinchem

Een fietser is woensdagavond gewond geraakt bij een ongeval in Doetinchem. Hij botste op een geparke...

Brandweer forceert deur in Doetinchem voor vrouw in nood

Hulpdiensten rukten vrijdagmorgen uit om een vrouw die om hulp riep in haar woning in Doetinchem te ...

Mogelijke moeder Sem Vijverberg langer in cel

De vrouw die is opgepakt voor de betrokkenheid bij de dood van baby Sem Vijverberg blijft langer vas...

Fietsster raakt gewond na aanrijding nabij Doetinchem

Een fietsster is maandagavond gewond geraakt na een aanrijding met een automobilist op de Doetinchem...